ACTUALITATE 26 martie 2020

Criza la produsele „anti-coronavirus” este resimțită și în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1025 vizualizări

Reprezentanții farmaciștilor covăsneni le transmit oamenilor să nu se înghesuie, pentru că farmaciile vor rămâne deschise 

Dezinfectanții, măștile și mănușile sunt pe cât de necesare, pe atât de greu de găsit, nu doar la nivel național, ci și în farmaciile din județul Covasna. Iar cele puține care sunt, vin din depozite la prețuri de câteva ori mai mari. Totuși, reprezentanții farmaciștilor covăsneni le transmit oamenilor să nu se înghesuie, pentru că farmaciile vor rămâne deschise, indiferent de ce măsuri vor lua autoritățile în timpul stării de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. 

Azi am vorbit la un depozit, care mi-a zis că așteaptă de la vamă ce a comandat, nu mai știu de unde, niște măști. Din păcate, nici dezinfectante nu prea mai avem. Cât de cât mai primim, dar peste tot s-au scumpit. Nu s-au scumpit din cauza farmaciilor. De exemplu, aveam măști cu 50 de bani. Acum vin în farmacie cu 3 – 4 lei bucata. Din câte știu, în farmacii se pune cam 10% din preț, dar asta ca să iasă pe zero. Nici vorbă de profit. E greu. Acum au zis că o să apară, că aduc din China, din Turcia, de nu știu unde. L-am văzut pe domnul ministru (n.red. al Sănătății) că a zis că a comandat nu știu câte milioane și o să dea la spitalele mari prima dată și apoi în provincie. Suntem într-o situație grea. Mănuși am văzut că se mai găsesc”, a spus președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter. 

Totodată, acesta a spus că a remarcat și faptul că tot mai mulți oameni apelează la măștile din materiale textile, dar care, explică el, nu au eficacitate. Și în plus, cei bolnavi ar trebui să poarte măștile, pentru a nu îmbolnăvi pe ceilalți. 

În ceea ce privește medicamentele ce ar putea fi luate în această perioadă, acesta spune că de ajutor sunt vitaminele, dar numai la recomandarea medicului sau a farmacistului și medicamentele pentru dureri, dacă este cazul, dar sub nicio formă antibioticele, pentru că luate fără sens fac mai mult rău decât bine. Nici antiviralele nu trebuie luate fără recomandarea medicului. Ceaiurile sunt, de asemenea, recomandate. 

S-au golit rafturile de vitamina C, dar nu pentru că au cumpărat oamenii mai mult ca de obicei, poate ceva mai mult, dar nu exagerat, ci pentru că și depozitele sunt goale. Unele game nu se mai găsesc în țară ”, ne-a explicat Szabó Péter, care spune nu s-au făcut cumpărături exagerate nici de paracetamol, ci una, două cutii de familie, cantitate de altfel normală, spune acesta. 

Săptămâna trecută a fost ceva mai agitație, dar acum oamenii s-au liniștit. (...) Au înțeles că farmaciile nu se vor închide. Suntem și noi în prima linie. La unele farmacii s-a modificat puțin programul, dar nu s-a redus la două-trei ore, ci eventual cu pauze pentru dezinfectare”, a explicat președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.