ACTUALITATE 14 iunie 2010

Criza îngreunează Programul „Hai acasă!” al Primăriei Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 1977 vizualizări
Tot mai mulţi tineri sunt în imposibilitatea de a prezenta garanţiile necesare Programul „Hai acasă!”, lansat de Primăria Sfântu-Gheorghe în urmă cu mai bine de un an, a adunat 130 de dosare ale tinerilor interesaţi să se întoarcă în Sfântu-Gheorghe, însă deocamdată se află în aşteptare, ca urmare a apariţiei unor probleme de procedură.

Tot mai mulţi tineri sunt în imposibilitatea de a prezenta garanţiile necesare

Programul „Hai acasă!”, lansat de Primăria Sfântu-Gheorghe în urmă cu mai bine de un an, a adunat 130 de dosare ale tinerilor interesaţi să se întoarcă în Sfântu-Gheorghe, însă deocamdată se află în aşteptare, ca urmare a apariţiei unor probleme de procedură.

„Aşteptăm ca primii 50 dintre cei care au câştigat să aducă dovada existenţei a 55% din valoarea investiţiei. Această procedură, probabil şi din cauza crizei economice, a devenit extrem de problematică. Sunt foarte multe întrebări la care trebuie să găsim răspunsuri, care nu au existat în momentul în care am elaborat hotărârea Consiliului Local, nu au fost clarificate exact”, a explicat primarul Antal Arpad.

Potrivit acestuia, este posibil ca nici jumătate dintre cei 50 de aplicanţi care au fost selectaţi în primul val de câştigători ai programului să nu fie capabili să prezinte garanţia de 55%, ceea ce va duce la selectarea altor dosare.

„Din păcate, proiectul merge mai încet, chiar dacă am mai identificat teren de construcţii pentru acest program - între strada Ciucului şi Lunca Oltului, însă iată că avem probleme cu posibilităţile tinerilor de a construi. Probabil că va trebui să începem aceste demersuri cu un număr mult mai mare de persoane, pentru a ajunge la realizări mai mici”, a mai puctat Antal Arpad.

Miza programului „Hai acasă!” o constituie 50 de parcele de câte 400 de mp fiecare, pe un teren pe strada Borviz, spre staţiunea Şugaş Băi. Primăria a realizat deja drumul de acces spre aceste parcele şi urmează să asigure şi utilităţile necesare pentru beneficiarii acestor terenuri.

Potrivit primarului Antal Arpad, ideea de bază este de a-i stimula pe tinerii care au găsit oportunităţi în alte zone să revină în Sfântu-Gheorghe şi să aducă cu ei cunoştinţele acumulate în alte părţi, relaţii sau chiar bani pentru investiţii. Programul „Hai acasă!“ se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, iar pentru a stimula reîntoarcerea în municipiu autorităţile acordă 10 puncte la criteriile de departajare pentru cei care se încadrează în această categorie.

Solicitanţii de teren prin „Hai acasă!“ nu trebuie să deţină sau să fi deţinut o altă locuinţă sau un teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, nici în Sfântu-Gheorghe nici în alte localităţi. Odată ce tinerii aplicanţi sunt declaraţi eligibili ei trebuie să demonstreze în termen de şase luni că au capacitate financiară pentru 55% din costurile prevăzute în devizul general al construcţiei pe care o vor alege, din modelele care le sunt prezentate.

Monica Vajna

Teme articol: locuinţe tineri hai acasa
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
gaga, 14 iunie 2010
Program cu iz electoral, fara rezultate. De ce nu se face ceva pentru cei ,,de acasa,,? Tare as vrea sa vad si programe noi, nu finalizarea celor incepute de AA.
Anonim, 14 iunie 2010
1. Care 400 mp, mi-sa oferit sa aleg o parcela intre 230-280 mp. 2. 55% din costuri se situeaza undeva la 120% din valoare, cel putin in cazul meu. De ce nu se accepta decat scrisoarea bancara, eu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.