ACTUALITATE 2 august 2009

Creşte numărul violenţelor în familie

de Covasna Media | 564 vizualizări
Datele culese de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Covasna (DMPS) cu privire la cazurile de violenţă în familie indică anul acesta o creştere cu aproape 70 de cazuri a numărului de situaţii raportate faţă de primele două trimestre ale anului trecut, cele mai afectate fiind în continuare femeile. Situaţia cazurilor de violenţă raportate anul trecut la nivelul judeţului arată că în total au fost

Datele culese de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Covasna (DMPS) cu privire la cazurile de violenţă în familie indică anul acesta o creştere cu aproape 70 de cazuri a numărului de situaţii raportate faţă de primele două trimestre ale anului trecut, cele mai afectate fiind în continuare femeile.

Situaţia cazurilor de violenţă raportate anul trecut la nivelul judeţului arată că în total au fost 140 de cazuri, pentru ca anul acesta până în prezent să fie înregistrate deja 118 cazuri.

Numărul real, mult mai mare

Situaţia reală a cazurilor de violenţă în familie nu coincide însă cu numărul raportărilor, potrivit directorului Direcţiei Muncii, Serena Ivan, victimele de obicei ascunzând, din diferite motive, situaţia prin care trec. De asemenea, în momentul în care trebuie să scrie o sesizare intervine sentimentul de teamă şi victima nu de puţine ori renunţă.

Creşterea numărului de raportări se explică şi printr-o mai mare încredere a victimelor în instituţiile care le pot ajuta şi în existenţa unor centre de specialitate unde sunt primite, mai explică Ivan. La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) funcţionează în prezent un centru de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie, la Târgu-Secuiesc, şi un Centru de primire în regim de urgenţă la Sfântu-Gheorghe.

În plus, Asociaţia Pro Nobis oferă servicii de consiliere şi de terapie de familie, iar Asociaţia Szentkereszty Stephanie are un Centru de informare şi consiliere socială.

Centrul din Târgu-Secuiesc oferă 6 locuri pentru beneficiari care se schimbă permanent, iar la Sfântu-Gheorghe capacitatea Centrului este de 24/18 copii abuzaţi, neglijaţi sau abandonaţi. De consiliere beneficiază peste 100 de persoane lunar, atât din mediul urban cât şi rural, copii, persoane vârstnice, persoane afectate de violenţa în familie. Cu toate că numărul locurilor este mai mic decât al cazurilor, directorul DMPS spune că se face mai mult decât înainte în acest domeniu, chiar dacă legislaţia nu ajută prea mult.

Alcoolul e de vină

Cele mai multe dintre persoanele care cad victime violenţei în familie sunt femei, cauza fiind în majoritatea situaţiilor alcoolul consumat de agresor. În ultimul an Direcţia Muncii împreună cu partenerii săi a derulat mai multe acţiuni împotriva acestui tip de agresiune, de la distribuirea de pliante şi afişe despre violenţa domestică, postarea pe site-ul instituţiei a unui material informativ despre aceasta, până la realizarea unui Atelier de lucru cu tema „Familia – între democraţie şi tradiţie” sau o masă rotundă despre prevenirea violenţei.

Potrivit specialiştilor, violenţa în familie afectează grav femeile şi are consecinţe negative asupra societăţii şi generaţiilor viitoare, sentimentele trăite de victime variind de la ruşine şi vinovăţie, neajutorare, neputinţă, până la tulburări de alimentaţie, de somn, izolare, refugierea în alcool sau droguri pentru a uita starea în care se află. Victimele acestei agresiuni sunt sfătuite să-şi asigure documentele impor tante şi să aibă pregătită o geantă cu lucruri strict necesare, o sumă oarecare de bani de care se va folosi în eventualitatea în care trebuie să plece imediat de acasă, să stabilească din timp pe cine din vecini poate chema în ajutor, unde să se ducă şi ce să facă dacă situaţia scapă de sub control, să adauge pe „formare rapidă“ numerele de telefon care trebuie utilizate în caz de urgenţă, inclusiv 112 sau 021.9833, al consilierului specializat în domeniul violenţei, al adăpostului şi să le prezinte copiilor sau alţi membri ai familiei care pot deveni victime.

De asemenea, este recomandat să se ţină un jurnal scris al tuturor actelor de violenţă prin care a trecut, inclusiv cu data şi ora şi eventual martorii, pentru eventualitatea în care trebuie întocmit un raport de către poliţie, să se refuze întâlnirile cu partea adversă, pentru a nu mări riscul.

Dacă sunteţi victima violenţei în familie:

- Sunaţi pentru ajutor la 021 9833 sau 112

- Sesizaţi Poliţia în scris şi solicitaţi numărul de înregistrare a plângerii

- Adresaţi-vă serviciilor medico-legale până în 30 de zile de la provocarea leziunilor

- Puteţi introduce plângere şi la Parchet sau acţiune civilă la Judecătorie

- Informaţi-vă prin serviciile sociale ale primăriilor cu privire la cel mai apropiat adăpost pentru victimele violenţei în familie, unde puteţi beneficia de îngrijire şi găzduire temporară, consiliere psiho-socială şi juridică, asistenţă medicală, informare şi orientare profesională şi decontarea contravalorii certificatului medico-legal.

- Asiguraţi-vă actele personale ale copiilor, locuinţei şi alte acte importante.

Ana Sidon

Teme articol: violenta
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.