ACTUALITATE 2 aprilie 2020

COVID-19 Covasna: 34 de cazuri, 19 pacienți internați

de Iulia Drăghici - Taraș | 2453 vizualizări

Statistica zilei de joi vorbește și despre un deces al unui pacient, despre care nu se știe dacă a luat sau nu virusul din spital 

Bilanțul de joi al cazurilor de coronavirus a arătat că județul Covasna are raportate 34 de îmbolnăviri. Un număr de 19 persoane figurau joi, 2 aprilie, la ora 13:00, printre internații de la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, spun reprezentanții unității spitalicești. 

Primul pacient confirmat cu noul coronavirus a fost internat la Spitalul Județean în 22 martie, a spus joi, într-o videoconferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert. 

De la data respectivă, asta e o cifră care e centralizată până la ora 13:00, am avut 25 de cazuri confirmate pozitiv. Astăzi avem 19 pacienți internați confirmați COVID, dintre care un pacient este la terapie intensivă. Am avut un decedat. Decesul a survenit în ziua de 30 martie, dimineața, la Secția de Boli Infecțioase, în zona de tratament COVID. Astăzi avem deja 4 externați. Aici fac precizarea că în această situație, externații s-au dus acasă, dar rămân în continuare sub regim de autoizolare și sub monitorizarea Direcției Sanitare Publice Covasna. De la noi au plecat în stare ameliorată”, a mai spus managerul, care a precizat că alte 12 persoane sunt în regim de observație, adică suspecți COVID, pentru care încă nu au sosit rezultatele testelor. 

Reprezentanții spitalului au spus că în statistica de județ, care cuprinde cele 34 de cazuri confirmate, se au în vedere pacienți din toată țara, dar care figurează în acte ca fiind domiciliați în județul Covasna, deci nu sunt doar cazuri cu pacienți tratați aici. În plus, sunt și cazuri diagnosticate pozitiv care nu au nevoie de spitalizare pentru că au condiții bune de carantină, iar starea lor de sănătate este bună. Nu în ultimul rând, în statistică figurează și cei care au fost trimiși în cele șase mari centre din țară, ca de exemplu Cluj. 

Un pacient în stare gravă, patru cu oxigenoterapie 

Dintre cei care sunt în prezent în spital, un pacient este în stare gravă, iar alți patru au nevoie de oxigenoterapie din cauza saturației de oxigen foarte scăzute. 

Patru pacienți sunt sub oxigenoterapie, un pacient este într-o stare mai gravă, nu necesită încă respirație asistată, este încă pe secția de infecțioase. Restul pacienților se simt bine. Trebuie să vă spun că această boală, pe care noi o numim pneumonie atipică, este chiar atipică. Noi măsurăm saturația de oxigen în sânge și acești pacienți au saturație de 70 – 80%, iar în mod normal un om sănătos ar trebui să aibă 96 – 98%, și nu se plâng. Ei se simt bine. Clinic nu au probleme deosebite. (...) Un pacient, cum v-am spus, este un pic mai grav, pentru că și după 10 zile are temperatură. Majoritatea pacienților au pneumonie”, a declarat directorul medical al spitalului, dr. Roșu Mátyás.

Între pacienți sunt și angajații spitalului, care, potrivit directorului medical, sunt în stare bună. „De mâine vor începe, pe rând, la care le permite starea, să fie și ei externați”, a mai spus acesta. 

Primul deces confirmat 

Primul deces al unui pacient din județul Covasna pentru care a fost confirmată infecția cu noul coronavirus a fost făcut public miercuri seara. Este vorba despre o femeie în vârstă de 77 ani, internată în SJU Sfântu Gheorghe, din 18 martie la ATI. Recoltarea pentru testarea COVID-19 la acest pacient s-a făcut în 26 martie, iar confirmarea a venit în 28 martie.  Decesul a survenit două zile mai târziu, pe 30 martie. 

Vizavi de pacienta decedată, dânsa a avut și multiple comorbidități și probleme cardiace, dar problema cea mai mare este că a avut o mielită cervicală. Deci i-a fost afectată măduva de la nivelul coloanei cervicale și era și paralizată și la picioare și la mâini. A fost și infectată cu COVID. Acum e greu de spus, probabil că toate împreună au contribuit (n.red. la deces). Această boală de fond, mielita cervicală, cred că ar fi dus până la urmă în câteva zile la deces, chiar dacă nu ar fi fost infectată cu acest virus”, a mai explicat directorul medical.  

Conducerea spitalului a mai spus și că e foarte greu de precizat dacă pacienta a luat virusul din spital sau dacă îl avea deja când a fost internată.

Este foarte greu de spus. Când a fost ea diagnosticată pozitiv la Terapie Intensivă nu am avut alți pacienți infectați”, a spus dr. Roșu Mátyás.

Pacienta a fost tratată la Terapie Intensivă o perioadă de timp, înainte de a fi transferată la secția de Boli Infecțioase. Nu a avut contact direct cu pacienta care a fost confirmată pozitiv. Este foarte probabil ca ea când a ajuns la Terapie Intensivă deja să fi avut această infecție”, a spus și András-Nagy Róbert.

Cu privire la motivul pentru care informația a fost făcută publică doar pe 1 aprilie, de vină ar fi fost lipsa aprobărilor de la nivel central, au mai spus aceștia. 

Motivul pentru care nu s-a comunicat decesul mai devreme este pentru că nu am primit accept de la DSU pentru a da publică această informație”, este explicația managerul spitalului județean. 

Se promit informări concrete despre starea pacienților de la SJU de trei ori pe săptămână 

Managerul Spitalului Județean a precizat că cifrele raportate diferă deseori de la o instituție la alta pentru că fiecare se raportează la un interval orar diferit, iar situația cazurilor confirmate este în continuă dinamică. 

Totodată, începând de săptămâna viitoare, reprezentanții Spitalului Județean vor organiza videoconferințe de presă de trei ori pe săptămână (lunea, miercurea și vinerea) pentru a informa cu privire la numărul și starea pacienților confirmați cu noul coronavirus internați. 

2350 de covăsneni sunt în izolare și 135 în carantină 

Cât despre informațiile cu privire la numărul covăsnenilor aflați în carantină și izolare, situația pare să fie similară cu cea de miercuri.  

Prefectura Covasna arată, într-un comunicat de presă, că „pe teritoriul județului, în carantină instituționalizată sunt  135 de persoane. Alte 2340 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. De la ultimul comunicat de presă, pentru că starea de sănătate le este bună, au ieșit din izolare 364 persoane”. 

Pe de altă parte, numărul sancțiunilor date de autorități pentru nerespectarea măsurii privind restricția circulației continuă să crească. 

„În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii covăsneni au aplicat 101 sancțiuni contravenționale unor persoane depistate că nu au respectat măsurile dispuse de autorități, valoarea totală a acestor sancțiuni fiind de 174.400 lei.

Cele 101 sancțiuni contravenționale au fost aplicate unor persoane care nu au respectat măsura privind restricționarea circulației”, mai arată Prefectura. 

De menționat este și că joi, 2 aprilie, la nivel național au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), cu 278 de cazuri noi. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate și externate  din unități spitalicești. Totodată, 94 au decedat. 

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15.407 de persoane. Alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 28.483 teste.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.