ACTUALITATE 8 noiembrie 2018

Covăsnenii conștiincioși au împiedicat apariția pestei porcine în județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 608 vizualizări

Președintele Consiliului Județean Covasna laudă intervențiile DSVSA și reacțiile covăsnenilor

Pesta porcină africană nu a afectat deloc vânzarea de mezeluri din carne de porc în lanțurile de magazine Bertis, au transmis miercuri reprezentanții societății comerciale, într-o conferință de presă. În același context, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a ținut să puncteze că boala care afectează porcinele din 276 de localități de pe teritoriul a 17 județe nu s-a manifestat și în județul Covasna atât datorită eforturilor angajaților Direcție Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cât și a cetățenilor responsabili.

„Pesta porcină a ocolit Ținutul Secuiesc, dar nu datorită pestei, ci datorită activității severe a Direcției (DSVSA − n.red.) și personală a domnului Sikó Barabási Sándor și desigur totodată a covăsnenilor conștienți, pentru că, desigur, trebuie să arătăm și acest aspect și ceea ce s-a întâmplat în majoritatea țării. Uite că totuși pe noi ne-a ocolit această boală”, a declarat miercuri Tamás Sándor.

Din cauza pestei porcine africane, care s-a confirmat și în județele învecinate, Buzău și ulterior Vrancea, autoritățile covăsnene au luat, încă din septembrie, decizia interzicerii târgurilor de animale.

Pesta porcină africană evoluează, potrivit celui mai recent raport al ANSVSA, în 276 de localități din 17 județe, cu un număr de 1.062 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 356.144 de porci afectați de boală. Până la 1 noiembrie au fost despăgubiți 7.785 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 189.184.220 de lei.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.