ACTUALITATE 5 februarie 2017

Covăsnenii au protestat și în weekend la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2079 vizualizări

După marșul prin municipiul Sfântu Gheorghe de vineri seara, la care peste 200 de persoane au parcurs în grup distanţa dintre centru – Gară şi retur scandând lozinci, sâmbătă, 4 februarie, aproximativ același număr de oameni a ieșit din nou în stradă pentru a protesta împotriva Ordonanței de Urgență 13, de modificare a Codurilor penale, adoptată de Guvernul României luni noaptea.

Participanții au pornit din nou într-un marş, de această dată în jurul centrului istoric din Sfântu Gheorghe, şi au revenit în faţa Instituţiei Prefectului, dar şi a sediului Partidului Social-Democrat.

Și duminică, în piața din centrul reședinței de județ au protestat peste 100 de persoane. În aceeași zi, mai mulți covăsneni au anunțat prin mijloacele de socializare că iau parte la protestul din Piața Victoriei din București.

Manifestanţii care s-au adunat în faţa sediului Prefecturii şi-au exprimat satisfacţia cu privire la abrogarea OUG privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală şi au cerut demisia Guvernului pe motiv că „nu mai are credibilitate”, transmite Agerpres.

Covăsnenii au avut părerile împărţile în ceea ce priveşte demisia executivului, unii cerând doar demisia premierului Sorin Grindeanu sau pe cea a ministrului Justiţiei, Florin Iordache, în vreme ce alţi protestatari cereau demisia întregului Guvern.

Cu toate că în municipiul Sfântu Gheorghe a plouat în cursul serii, la finalul mitingului o parte dintre manifestanţi s-au aşezat „la o bere” pe o terasă din vecinătatea Prefecturii, spunând că un mare câştig obţinut în urma participării la aceste acţiuni de protest a fost faptul că au cunoscut „foarte mulţi oameni de calitate”. Alţii au afirmat că mitingurile din ultimele cinci zile au creat o solidaritate mai puternică în rândul comunităţii locale, pentru că au participat deopotrivă, români şi maghiari.

În total, în cinci zile la rând, covăsnenii s-au alăturat protestelor masive de la nivel naţional și internațional. Ieşirea în stradă în Sfântu Gheorghe a debutat masiv miercuri seara, când aproximativ 500 de persoane au ieşit în centrul oraşului. Joi, 2 februarie, încă de la ora 15, a avut loc al doilea protest împotriva Ordonanţei de modificare a codurilor penale. La prânz, peste 50 de persoane au scandat şi fluturat pancarte în faţa Instituţiei Prefectului, reprezentanta Guvernului României în judeţ. După mai bine de o oră, aceştia au plecat, dar s-au întors, după lăsarea serii, însă nu la fel de mulţi ca în ziua precedentă..

Pe parcursul celor cinci zile de protest, pancartele covăsnenilor transmiteau mai multe mesaje, printre care: „PSD, Dragnea, Noi mereu vă vom veghea”,  „Ruşine”, „Jos hoţii”, „Refuz acest abuz”, „Noaptea, ca hoţii”, „Liber la furat”, „Ne-aţi mâncat trecutul, ne salvăm viitorul”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, „De hoţi ne-am săturat, vrem un stat curat”, „Keep calm, dar nu ceda”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, „DNA să vină să vă ia”, „Nu-mi place” sau „Supărat rău”.

Manifestările publice din ultimelele șase zile au scos în stradă mii de oameni, fiind cele mai ample proteste din ultimii 25 de ani. Duminică s-a depășit un nou record, când peste 400.000 de persoane au protestat, în țară și în străinătate, cerând demisia Guvernului Grindeanu, chiar şi după abrogarea Ordonanţei 13.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
R, 8 februarie 2017
haha, or fi strins la ciorap - verestoy 6 terenuri, 3 apartamente, 2 case, 2 masini de lux, milioane de euro in 20 de conturi si in actiuni - kelemen 5 terenuri, 3 case - antal 4 terenuri, 2 case, citeste integral
Hellen, 7 februarie 2017
Secuii nu au de ce să iasă că ei nu au furat nimic. Românii nu au decât să-şi spele rufele între ei cum cred. Vreţi să-i implicaţi şi pe unguri în karma voastră? Nu e corect, că în citeste integral
lili, 6 februarie 2017
De ce oare nu au iesit la proteste si sutiunatorii PSD, Milioanele de romani care sustin PSD la hotiile ce le fac acesti penali, ca Dragnea si Olguta si Gabriela Firea si PSDeii spun ca sustinatorii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.