ACTUALITATE 3 septembrie 2024

Covasna, sub media națională în combaterea produselor contrafăcute

de Ana Chiricescu | 1008 vizualizări

Un studiu realizat de Organizația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons evidențiază că Inspectoratul de Poliție Județean Covasna a desfășurat cu 54% mai puține acțiuni de prevenire împotriva comerțului cu produse contrafăcute, comparativ cu media națională.

InfoCons a realizat un studiu recent privind măsurile luate de Inspectoratele de Poliție Județene pentru a preveni comerțul cu produse contrafăcute în anul 2023. 

În ceea ce privește numărul acțiunilor de prevenire desfășurate avem următoarea situație:

  • În anul 2023 au fost realizate 536 acțiuni de prevenire pentru combaterea comerțului cu produse contrafăcute;
  • Cele mai multe acțiuni au fost desfășurate de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București în număr de 106;
  • Cele mai puține acțiuni au fost desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, mai exact 2;
  • Inspectoratul de Poliție Județean Covasna a desfășurat 6 acțiuni.
  • Media acțiunilor de prevenire realizată în vederea combaterii comerțului cu produse contrafăcute desfășurate în anul 2023 este de 13;

Cum justifică IPJ Covasna numărul mic de acțiuni

În legătură cu acest subiect, purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Gabriela Dinu a declarat pentru cititorii Observatorului de Covasna:

În legătură cu concluziile raportului, subliniem faptul că strategia Inspectoratului de Poliție Județean Covasna în combaterea comerțului cu produse contrafăcute nu se bazează doar pe numărul de acțiuni întreprinse, ci mai ales pe calitatea și eficacitatea acestora. Dorim să evidențiem că prioritatea noastră a fost fermitatea măsurilor adoptate și impactul concret asupra infracționalității din acest domeniu.

IPJ Covasna ne-a transmis și că a făcut alt fel de activități în domeniu, care nu intră neapărat în statistică.

„Astfel, ne-am concentrat pe măsuri de calitate, concretizate prin trimiteri în judecată, confiscarea bunurilor contrafăcute și instituirea măsurilor asigurătorii pentru recuperarea prejudiciilor cauzate titularilor de drepturi. Aceste acțiuni au fost esențiale pentru a descuraja activitatea infracțională și a proteja interesele legitime ale titularilor de drepturi.

Considerăm că preocuparea pentru calitate, în detrimentul volumului, nu numai că a dus la rezultate imediate, dar a contribuit și la o descurajare pe termen lung a activităților ilegale, consolidând astfel securitatea economică în județ”, a mai declarat Gabriela Dinu.

Nici comerțul online nu a fost uitat, de aceea au loc  acțiuni continue de monitorizare.

„Continuăm să monitorizăm atât comerțul online, cât și cel desfășurat prin magazinele specializate, adaptându-ne constant strategiile pentru a răspunde eficient oricăror amenințări. De asemenea, desfășurăm în continuare activități preventive, dar și reactive, în funcție de necesitățile și evoluția situației operative din județ”, a concluzionat purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna.

 Această inițiativă este esențială pentru protejarea consumatorilor și menținerea unui mediu de piață sigur și corect.

Potrivit aceluiași studiu InfoCons, situații identice ca în Covasna au fost  și în județele Arad, Bacău și Mehedinți. Și aici, tot câte 6  acțiuni de prevenire pentru combaterea comerțului cu produse contrafăcute au avut loc pe parcursul anului 2023.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.