ACTUALITATE 19 ianuarie 2014

Covasna, pe primul loc în topul naţional al apelurilor false la 112

de Agerpres | 498 vizualizări

Judeţul Covasna ocupă primul loc la nivel naţional în topul apelurilor false la 112, cu un procentaj de aproape 83%, relevă o statistică realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Potrivit acesteia, anul trecut în judeţul Covasna au fost primite un număr de 213.805 apeluri la 112, însă doar 17,23 % au fost întemeiate, iar 82,77 % false. Cele mai multe apeluri au fost transferate către Ambulanţă (58,11 %), Poliţie (26,80 %), ISU şi SMURD (12,96 %) şi Jandarmi (2,13%). 48 cetăţeni din judeţul Covasna au fost sancţionaţi pentru apelarea abuzivă a numărului de urgenţă 112.

Majoritatea apelurilor false şi abuzive au provenit de la copii, tineri, precum şi persoane cu probleme psihice şi au fost în mare parte realizate de pe cartele prepay, se menţionează într-un comunicat de presă al STS remis vineri AGERPRES

„Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale”, se arată în documentul citat.

Anul trecut la nivel naţional s-au înregistrat aproape 17,5 milioane de apeluri la 112, dintre care mai puţin de 30% au fost reale. Alături de Covasna, printre judeţele cu cele mai multe apeluri false se numără Călăraşi şi Mureş. Un număr de 10.892 cetăţeni au fost sancţionaţi în 2013 de Poliţie pentru apeluri false şi abuzive, iar cele mai multe amenzi au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi în municipiul Bucureşti.

De-a lungul ultimilor ani, Serviciul de Urgenţă 112 a primit tot felul de apeluri ciudate. Spre exemplu, în judeţul Covasna un cetăţean a reclamat că este tracasat de extratereştrii care au aterizat cu un OZN în faţa blocului său şi nu-l lasă să doarmă, altul a reclamat că soacra sa, venită în vizită pentru o săptămână, nu mai pleacă acasă, iar altul a chemat poliţiştii în noaptea de Revelion ca să îi cumpere o sticlă de votcă.

Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în România din aprilie 2005 şi poate fi apelat gratuit de pe orice telefon fix sau mobil. Autorităţile fac apel către cetăţeni să dea dovadă de responsabilitate şi să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate împiedica salvarea unei vieţi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.