ACTUALITATE 30 decembrie 2020

Covasna: Pacienţii cu COVID-19, aproape 13% din totalul celor internaţi anul acesta la Spitalul Judeţean

de Agerpres | 1704 vizualizări

Peste 1470 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au fost internate anul acesta la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, reprezentând circa 13% din totalul pacienţilor trataţi în spitalizare continuă, a declarat, miercuri, managerul instituţiei, Andras Nagy Robert.

Acesta a menţionat că, în ciuda dificultăţilor generate de pandemie, unitatea medicală pe care o conduce şi-a organizat activitatea astfel încât să poată acorda asistenţă medicală de specialitate atât bolnavilor COVID, cât şi celor cu alte patologii.

"Am făcut un raport de activitate pe acest an: la Urgenţă au fost aproape 24.000 de prezentări din care am internat 8.400 de cazuri. La Policlinica spitalului am avut peste 67.000 de consultaţii, iar acestora li se adaugă un număr de peste 78.000 de proceduri şi servicii alăturate consultaţiilor, adică multe cazuri au fost rezolvate în cadrul Policlinicii, mai ales proceduri chirurgicale. Ca şi spitalizare continuă am realizat aproape 12.000 de cazuri, am externat, iar în spitalizare de zi aproape 4.500 de cazuri. Numărul naşterilor este de 706, iar cel al operaţiilor este de 2.350 de intervenţii chirurgicale (...) În ce priveşte testele COVID-19 făcute în laboratorul nostru PCR, am depăşit 11.000 (...) Din numărul total de internări în spitalizare continuă, din totalul de aproape 12.000 au fost 1472 cu COVID-19, ceea ce reprezintă un procent de 12,59% din totalul cazurilor externate. La Terapie Intensivă am avut aproape 1265 de pacienţi, dintre care 239 cu COVID-19, ceea ce înseamnă 24,79% din total", a declarat managerul spitalului.

Acesta a mai menţionat că din totalul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, 1.320 au fost din judeţul Covasna, 126 din judeţul Braşov, 12 din Harghita, 3 din Vrancea, câte 2 din Mureş şi Prahova şi câte unul din judeţele Caraş- Severin, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Vaslui şi Vâlcea, respectiv Bucureşti.

Andras Nagy Robert a mai menţionat că pandemia care a lovit întreaga lume a scos în evidenţă "problemele şi neajunsurile" sistemului sanitar, însă el "poate spune cu mâna pe inimă" că angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe şi-au făcut pe deplin datoria.

"Avem în urmă un an cum nu am mai văzut până acum în istoria recentă, un an care ne-a arătat cât de mari lucruri suntem capabili a face atunci când lucrăm în echipă (...) În echipă suntem mai puternici (...) Nu suntem zei, nu suntem nici măcar semizei, nu putem face minuni şi totuşi a trebuit să încercăm să facem faţă şi, la urma-urmei, cred că nu există o comoară mai mare decât să salvezi viaţa unui pacient. Această luptă supraomenească este de admirat şi de respectat (...) motiv pentru care sunt mândru că fac parte din această echipă, pentru că ştiu că vom continua şi pe viitor să ne asumăm responsabilităţile şi să facem faţă provocărilor pe care o să le aducă în continuare această pandemie", a mai spus Andras Nagy Robert.

Acesta a ţinut să mulţumească tuturor celorlalte instituţii care au sprijinit activitatea spitalului şi au colaborat pentru combaterea pandemiei, cum ar fi Consiliul Judeţean, Consiliul local Sfântu Gheorghe, Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, precum şi celorlalte spitale din judeţ, societăţii civile şi oamenilor care s-au implicat prin diverse donaţii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.