ACTUALITATE 2 iunie 2016

Covasna a intrat în Planul Naţional de Control pentru depistarea E-Coli

de Iulia Drăghici - Taraș | 369 vizualizări

Judeţul Covasna a intrat de la 1 iunie în Planul Naţional de Control care adună probe pentru a determina existenţa bacteriei E-Coli (Escherichia Coli verotoxigenă) în produse alimentare de origine animală.

„Avem şi noi probe, în special din lapte, pentru că sistemul de analiză a riscului solicită doar astfel de probe. Cel mai important este că supraveghem, suntem atenţi, suntem în permanenţă acolo, deci încercăm pe cât de poate să prevenim neplăcerile şi bolile”, a declarat directorul executiv al DSVSA Covasna, Sikó Barabási Sándor, care a mai completat: „La iniţiativa Autorităţii Naţionale din Bucureşti s-a făcut un program naţional de supraveghere. La nivel de ţară sunt deja recoltate 94 de probe: de la ferme, de la centre de colectare a laptelui, de la abatoare, de la toate acele puncte unde ar putea să existe infecţia Escherichia Coli verotoxigenă. În două judeţe, Alba şi Maramureş s-a depistat bacteria, dar înainte să ajungă în consumul public”.

Trei probe contaminate cu E-Coli

Până acum în cadrul Planului Naţional de Control, care a fost demarat în 16 mai, au fost prelevate şi analizate un număr de 94 de probe, din următoarele categorii de produse: lapte crud, carcase de ovine, pulpă de vită, carne tocată de vită, carne de mici, iaurt, carne tocată amestec de porc şi vită, telemea de oaie şi de vacă, carne tranşată de bovină, cârnaţi din amestec de carne de vită şi carne de porc, caşcaval, smântână, hamburger de vită, brânză mozzarella şi frigărui de berbecuţ. Probele au fost recoltate din ferme de bovine, abatoare, măcelării şi carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri şi dozatoare de lapte, informează autorităţile.

Din cele 94 de probe, în trei a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă, şi anume: la o probă de lapte crud, provenită de la o fermă de creştere a bovinelor din judeţul Alba şi la două probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de ovine, provenite de la o unitate de abatorizare din judeţul Maramureş.

Sănătatea publică nu a fost pusă în pericol pentru că bacteria a fost depistată la timp. „DSVSA judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul acestui Plan Naţional de Control”, anunţă un comunicat de presă.

„Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. Iniţiativa aplicării acestui Plan îi aparţine conducerii Autorităţii, care, pe baza unei analize de risc a luat decizia de a întreprinde aceste acţiuni, cu caracter preponderent preventiv”, notează DSVSA Covasna într-un comunicat de presă.

 

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.