ACTUALITATE 13 septembrie 2019

Corpul Experților Electorali caută juriști covăsneni

de Iulia Drăghici - Taraș | 1242 vizualizări

Au început pregătirile pentru Alegerile Prezidențiale

Pregătirile pentru Alegerile Prezidențiale din noiembrie 2019 sunt în toi, anunță Prefectura Covasna, care a început instruirile în teritoriu. Potrivit prefectului Sebastian Cucu, este nevoie, înainte de toate, de experți electorali, astfel că juriștii din județ care vor să facă un ban cinstit în plus pot să se înscrie ca să dobândească această calitate. 

Persoanele cu studii juridice care vor să devină membre în Corpul Experților Electorali pot să depună cereri în acest sens, la Biroul Județean, cu sediul la parterul Instituției Prefectului Județului Covasna, a anunțat joi, într-o conferință de presă, prefectul Sebastian Cucu.  

Cei care nu fac încă parte din acest Corp al Experților Electorali au posibilitatea să se înscrie la Biroul Județean Covasna al Autorității Electorale Permanente. Este necesară depunerea unei cereri, care să fie însoțită de actul de identitate și actul de studii, asta pentru că criteriile în baza cărora vor fi desemnați prin tragere la sorți sunt în ordinea aceasta: reședința sau domiciliul în localitatea respectivă, iar apoi studiile, respectiv juridice. De asemenea, cei care vor să acceadă în corpul operatorilor IT, trebuie să depună o cerere și o copie a actului de identitate. În egală măsură, cei care fac parte din corpul experților electorali, dar nu vor să participe la acest scrutin din diferite motive obiective, trebuie să depună o cerere de suspendare din Corpul Experților cu cel puțin 30 de zile înainte de desfășurarea primului tur al alegerilor”, a declarat prefectul, ca urmare a unui apel din partea Autorității Electorale Permanente. Acesta a precizat că aproximativ jumătate dintre cei care sunt deja înscriși în Corpul Experților Electorali au confirmat că vor participa la scrutinul din noiembrie. 

Indemnizația de care vor beneficia experții electorali (președinții desemnați ai secțiilor de votare) este de 190 de lei pe zi, timp de maximum 8 zile. De aceeași sumă vor avea parte și operatorii IT. Membrii secțiilor de votare primesc indemnizație de 100 de lei pe zi, timp de maximum 8 zile pentru cele două tururi de scrutin. 

În ceea ce privește pregătirea pentru Alegerile Prezidențiale, prefectul a punctat că săptămâna trecută a fost desemnat Biroul Electoral Județean, care are sediul în camera 11 de la parterul Instituției Prefectului Județului Covasna.  

Putem spune că suntem în grafic. Principalele probleme pe care le avem în vedere acum într-o primă urgență sunt de a ne asigura că există sedii pentru secțiile de votare și eventualele modificări să se realizeze cât mai repede (...) și de a ne asigura că există la nivelul tuturor unităților administrative materialele necesare pentru dotarea secțiilor, în special cabine de vot și urne de vot, acestea trebuind a fi asigurate de către primari”, a declarat prefectul. 

Pentru organizarea Alegerilor Prezidențiale, județul Covasna are la dispoziție aproape 4,5 milioane de lei, a mai spus prefectul. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.