ACTUALITATE 17 martie 2016

Copiii din Vârghiş învaţă despre pomicultură

de Iulia Drăghici - Taraș | 665 vizualizări

Autorităţile locale din Vârghiş, alături de Composesoratul Vârghiş, Ocolul Silvic Privat Baraolt şi Fundația Mihai Eminescu Trust din Sighişoara, au oferit elevilor din localitatea covăsneană posibilitatea de a învăţa secretele pomiculturii. Circa 70 de pomi, meri şi peri, sunt plantaţi zilele acestea în curtea grădiniţei din localitate de către elevii şcolii generale alături de părinţii lor, voluntari ai Primăriei şi oameni interesaţi din localitate. Acţiunea nu este o premieră, ea debutând încă din toamna anului trecut.

Pe vremuri, copiii care făceau şcoală în comună sau în sate erau învăţaţi cum să planteze pomii şi cum să aibă grijă de ei. Acum, în ultimii 25 de ani am ajuns să învăţăm totul şi să nu ştim nimic. Trăim la ţară şi nu ştim să facem cele mai elementare lucruri. Prin acest proiect învăţăm să îngrijim pomii „ca la carte”, cum s-ar spune. Azi (n.red. 17 martie), şi copiii, dar şi noi ca adulţi, învăţăm ce lucrări trebuie să facem pomilor primăvara, iar săptămâna viitoare o să învăţăm să punem la punct irigaţia acestora. Vrem ca oamenii să realizeze că noi avem în România posibilitatea de a produce alimente ecologice. Trebuie să ne întoarcem fiecare acasă şi să ne apucăm de treabă”, ne-a declarat preşedintele Composesoratului din Vârghiş şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine, Farkas Sándor.

Potrivit viceprimarului comunei Vârghiş, Imets Lajos, activitatea, care a debutat în toamna anului trecut, a reînceput de joi, când au fost plantaţi 17 pomi. „Aceştia o să fie altoiţi astăzi de copiii de la şcoală. Pe lângă această activitatea, azi o să mai plantăm vreo 60”, ne-a spus acesta.

„Am încercat să aducem şi alte tipuri de pomi fructiferi la noi în zonă, dar clima sau solul nu le priesc şi se usucă. De aceea plantăm pomi care sunt tradiţionali la noi, măr şi păr. Copiii trebuie să înveţe să aibă grijă de ei”, ne-a declarat primarul comunei Vârghiş, Ilkei Francisc.

Proiectul a început în toamna anului trecut

„Pe 23 noiembrie 2015 a avut loc acțiunea de plantare a 40 de soiuri diferite de pomi fructiferi la livada școlară din Vârghiș, cu ajutorul a 100 de voluntari din partea școlii și a primăriei din comună, precum și un curs de aranjare a coroanei pomilor fructiferi, la care au participat 35 de localnici interesați de secretele acestui meșteșug. În realizarea acestui eveniment Fundația Mihai Eminescu Trust a beneficiat de susținere din partea Consiliului Local, a Ocolului Silvic Privat Baraolt și din partea domnului Kovács Gyula, care a donat puieții plantaţi în scopul răspândirii soiurilor tradiționale. Proiectul va continua și în primăvara anului 2016 cu un curs de altoire deschis tuturor celor interesați”, notau, în decembrie 2015, pe site-ul lor, iniţiatorii proiectului, Fundaţia Mihai Eminescu Trust din Sighişoara.

Potrivit Fundaţiei, scopul proiectului este de a încuraja locuitorii țării să aprecieze soiurile tradiționale și rare de pomi fructiferi și să consume cât mai multe fructe produse la sat, după principii ecologice, pentru a avea o viață mai sănătoasă și pentru a încuraja micii producători din mediul rural.

Fundaţia Mihai Eminescu Trust din Sighişoara a mai realizat livezi şcolare în localitatea Brăduț, județul Covasna, și au fost demarate lucrările de plantare a altor trei livezi: la Moșna, județul Sibiu, Biertan, județul Sibiu, respectiv Vârghiș, județul Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.