ACTUALITATE 4 noiembrie 2019

Copacii din Șugaș Băi, îmbrățișați de peste 100 de oameni

de Daniela Luca | 3233 vizualizări

Activiștii contestă astfel construirea parcului de distracție „Family Adventure Park”

Printr-o acțiune a activiștilor de mediu care luptă pentru protejarea pădurii din zona Izvorului Honvéd din Șugaș Băi, duminică, 3 noiembrie, Sfântu Gheorghe s-a alăturat Marșului pentru Păduri. Astfel, peste 100 de oameni au pornit din Piața Kálvin, iar în zona Izvorului Honvéd au luat parte la o acțiune simbolică, de îmbrățișare a copacilor. Civilii speră că manifes­tarea va avea ecou și că vocile lor vor fi auzite de cei cu putere de decizie.  

Zeci de oameni aliniați în coloană care se îndreptau spre Izvorul Honvéd, acolo unde urmează să fie construit un impresionant parc de aventură, puteau fi văzuți duminică, 3 noiembrie, la orele prânzului. 

„Nu vrem parc de distracție, vrem aer curat”, „Să salvăm pădurea de lângă izvorul Honvéd”, „Spune stop despăduririi”, „Consum 24 de kg de CO2 pe an. Te rog, lasă-mă să trăiesc”,  sunt câteva mesaje de pe pancartele pe care le țineau în mână. 

Unul dintre cei prezenți ne-a spus că este sigur că mesajul va ajunge unde trebuie, mai ales că în aceeași zi are loc și Marșul pentru Păduri de la București, organizat de Green Peace Romania și Agent Green.

 „Principalul mesaj pe care mi-aș dori să îl transmit este că ei pot să construiască ce vor, noi nu stăm în calea progresului, numai să nu construiască aici. Să lase pădurea în pace. Nici nu contează dacă suntem mulți sau dacă suntem puțini astăzi. E vorba doar de omenie”, ne-a spus Pildner József. 

Pădurea ar trebui să rămână neatinsă, iar parcul amenajat în altă parte, spun activiștii 

Tamás Tünde, o femeie care s-a alăturat și ea marșului de duminică, spune că vocile civililor ar trebui ascultate, pentru că altfel, investiția va afecta ireversibil habitatul animalelor și plantelor, iar oamenii nu vor mai putea să vină aici la un picnic, ca pe vremuri. 

„Forța civică ar trebui să fie mai mare. Ei ar trebui să asculte și vocile civililor, nu numai hârtii și comisii. Aici era un loc de agrement al orășenilor încă din anii '70. Este un peisaj natural foarte frumos. Sunt atâtea feluri de copaci, sunt dealuri, izvoare. Acesta trebuie să fie un loc unde să vină orășenii și de acum încolo să se relaxeze. La Șugaș Băi ar putea să construiască parcul, dacă vor. Acolo e stațiune unde deja există loc de agrement. Și acolo natura este foarte frumoasă, dar acolo ar trebui să investească pentru că e bază turistică.  E păcat să distrugă pădurea asta care e aici în apropierea orașului”, a precizat Tamás Tünde. 

„Eu sper că cei care iau decizia sunt atenți și la părerile noastre”

De părere că acest loc este perfect așa cum este, fără vreo investiție masivă, este și Kovács Áron. Covăsneanul spune că ceața din jurul acestui proiect naște multe semne de întrebare. 

„Mie îmi place foarte mult locul acesta și cred că ar fi cel mai bine să rămână un loc natural, apropiat de oraș și unde putem să facem excursii, plimbări cu bicicleta, cu familiile, care ne apropie mai mult de natură. Cred că o investiție improprie în acest loc i-ar schimba destinația. Cred că e unul dintre locurile ideale pentru picnic și excursii. Invers, chiar ar fi bine să punem accent pe frumusețea locului, să încurajăm oamenii să vină aici să se conecteze cu natura, cu liniștea, cu aerul. Eu sper că cei care iau decizia sunt atenți și la părerile noastre, de aceea au primit voturile și încrederea oamenilor ca să aibă grijă de ei și să le ia în calcul dorințele. Pe de altă parte, eu personal simt că ceva nu este în ordine. Adică vorbim de un teren public care e oferit pentru o afacere privată. Nici nu este transparent cine ar fi investitorul. Dacă avem aici 30 de hectare, de ce să oferim 13 hectare pentru o investiție privată?”, ne-a împărtășit și  Kovács Áron. 

Următorul pas: Instanța

Coordonatorii acțiuni au punctat totodată că evenimentul de duminică a avut scopul de a prezenta semnatarilor și celor interesați zona în care va fi amplasat proiectul. În primul rând însă, ei vor să convingă astfel autoritățile din Sfântu Gheorghe că „Family Adventure Park” ar trebui să fie construit în altă parte, nu în zona Șugaș Băi, pentru că proiectul va distruge un habitat din jurul orașului și va duce la dispariția unor goruni vechi de 200-300 de ani, de o valoare inestimabilă.

Activiștii au depus și o plângere prealabilă la Primăria Sfântu Gheorghe prin care solicită revocarea hotărârii ce vizează realizarea obiectivului, și au demarat totodată două campanii de strângere de semnături pentru a atrage atenția autorităţilor locale asupra faptului că o astfel de investiție va fi nocivă pentru mediu și pentru locuitorii orașului. 

 „Ne-am gândit să nu facem un protest în centrul orașului că e degeaba. E duminică, nu e lume și am venit aici ca oamenii să poată vedea unde vor să construiască parcul de aventură. Le mulțumesc tuturor oamenilor pentru sprijin și că ni s-au alăturat în demersul pentru protejarea pădurii din jurul izvorului. Sper că va avea și un efect acțiunea asta. Noi am depus plângere prealabilă. Am primit și răspuns nefavorabil de la Primărie. Ei au zis că merg înainte. Nu au adus niciun argument. Noi am sesizat că nu au făcut documentația necesară și legea 52/2003 spune că pentru orice act normativ trebuie un studiu de fezabilitate, iar ei nu au făcut și ne-au și confirmat acest lucru. Majoritatea oamenilor  care au semnat au știut despre ce e vorba și au venit direct cu gândul că vor să semneze. Sincer, nu e treaba noastră să propunem o altă locație. Investitorul trebuie să știe ce vrea să facă, doar că noi credem că nu asta e locația potrivită. Ei au estimat că vor veni cam 100.000 de vizitatori pe an. Asta înseamnă cam 30.000 - 40.000 de mașini. Cred că ar trebui să îi întrebe și pe locuitorii din strada Borvíz dacă sunt de acord cu această investiție”, ne-a spus Toró Attila, unul dintre contestatarii proiectului „Family Adventure Park”. 

Acesta a adăugat că în funcție de răspunsul autorităților la petiția semnată de cei peste 1.200 de oameni, ei vor lua în calcul și atacarea în instanță hotărârii care vizează realizarea obiectivului. 

„Probabil că vom ataca în Instanță această decizie a Consiliului Local. Am depus și o petiție cu cele 1.200 de semnături, dar încă nu am primit răspuns. Așteptăm. Astfel, avem încă șase luni ca să atacăm în Instanță hotărârea. Probabil că vom aștepta să vedem ce se întâmplă și după aceea vom decide cum facem mai departe. Vom cere să fie anulată hotărârea pentru că au încălcat legea 52/2003”, a mai adăugat Toró Attila. 

„Dacă va avea efect acțiunea asta, vom face și în alte părți”

Îndată ce au ajuns la destinație, oamenii s-au împrăștiat prin toată pădurea și au îmbrățișat minute în șir copacii care, spun ei, ar urma să fie sacrificați dacă se va lua o decizie greșită.  

„Ideea cu îmbrățișarea copacilor am văzut-o și în alte țări. Atunci când niște activiști doresc să ocrotească o bucată de pădure, de obicei merg și  îmbrățișează copacii, în semn de protest. E ca și atunci când verzii se pun pe șine în fața trenului să blocheze procesul de exploatare. Dacă va avea efect acțiunea asta, vom face și în alte părți că din păcate avem multe părți de salvat și de atras atenția, că de fapt asta facem”, a punctat și activistul Bagoly Levente. 

Un alt argument cu care ocrotitorii pădurii se opun investiției, este un monument din acea zonă, care ar urma să fie demolat. 

Mulți dintre cei prezenți duminică la marș, s-au alăturat și acțiunii comune de curățenie, organizată de voluntarii de la The WoodView Movement în apropierea zonei ar urma să se construiască „Family Adventure Park”. 

Proiectul care vizează construirea unui parc impresionant de aventură pe o suprafaţă de peste 12 hectare între municipiul Sfântu Gheorghe şi staţiunea Şugaş Băi se înscrie în Strategia integrată de dezvoltare urbană a municipiului Sfântu Gheorghe şi care are ca scop dezvoltarea turismului şi diversificarea spaţiilor de agrement pentru localnici. Investiția public-privată se ridică la 4,7 milioane de euro și ar urma să fie implementată în 16 luni. 

Primarul Antal Árpád a susținut în cadrul unei conferințe de presă că această investiție nu se va realiza dacă se va dovedi că aduce atingere naturii sau intereselor cetățenilor, însă decizia definitivă nu a fost luată încă. 

Printre atracțiile care ar urma să fie realizate aici se numără orăşelul în miniatură, „Gulliver City” (care prin tehnologii 3D va reproduce monumente din întreaga lume, precum și sistemul solar), o clădire de două nivele pentru magazin de suveniruri și cafenea, cinema și sală de jocuri, un Alpin Coaster (pe o lungime de un kilometru, cu diferenţe de nivel), un Magic Water Lift (cu ascensor ce va coborî într-un lac, către un tunel de sticlă, de unde va putea fi văzută fauna subacvatică), un Bus Safari ( autobuzul școlar care îi va duce pe călători în toată lumea, prin intermediul imaginilor virtuale), dar și un parc de aventură, cu zid de cățărare și tiroliană. 

Cu toate că planurile sună bine mai ales pentru cei mici, prezenți și ei în număr mare la marșul de duminică, părinții lor susțin totuși că nimic nu se compară cu peisajul de basm din zona Izvorului Honvéd. Mai mult, și ei ar fi de acord să se materializeze această investiție, însă așa cum au punctat și activiștii de mediu în repetate rânduri – „în altă parte”. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.