ACTUALITATE 4 septembrie 2020

Control lăsat cu amendă la un adăpost de câini din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2357 vizualizări

Peste 100 de câini trebuie transferați în alte adăposturi până când adăpostul va intra în legalitate 

Adăpostul pentru câini fără stăpân amplasat în extravilanul municipiului Sfântu Gheorghe, administrat de Asociația pentru câini fără stăpâni AMY a fost controlat joi de autorități. Pentru că funcționa fără a fi înregistrat la DSVSA, administratorii au fost amendați cu o sumă totală de 40.000 de lei, cu posibilitatea ca, dacă se achită în 15 zile, sancțiunea să se ridice la 10.000 de lei. În maximum 30 de zile, toți cei peste 100 de câini care erau în grija asociației trebuie transferați în alte adăposturi, până acest spațiu va intra în legalitate.  

Polițiștii din cadrul I.P.J. Covasna - Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Covasna, au efectuat un control la un adăpost pentru câini fără stăpân amplasat în extravilanul municipiului Sfântu Gheorghe, administrat de către o asociație pentru câini fără stăpâni.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că adăpostul în cauză funcționa fără îndeplinirea condițiilor legale încă din anul 2017, nefiind înregistrat la D.S.V.S.A. Covasna.

În cadrul adăpostului au fost identificați un număr total de 116 de câini de diferite rase.

Polițiștii au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 40.000 de lei.

Totodată, reprezentanții D.S.V.S.A. Covasna au dispus interzicerea primirii de noi exemplare în adăpostul respectiv și transportarea exemplarelor existente în termen de 30 de zile către alte adăposturi autorizate”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de IPJ Covasna.

Coordonatoarea asociației AMY, Pora Kinga spune că amenda va fi achitată în 15 zile, cu ajutorul unei organizații din străinătate cu care colaborează frecvent în ajutorul animalelor abandonate și că acum prioritar este ca animalele care s-au aflat în grija lor să își găsească locuri unde să fie îngrijite până se va construi un nou adăpost, cu acte în regulă, astfel încât câinii să nu ajungă să fie eutanasiați sau din nou pe străzi.

În momentul de față ne concentrăm unde să ducem câinii, încercăm să luăm legătura cu alte asociații și adăposturi să îi ducem acolo, până reușesc să legalizez totul”, ne-a  spus Pora Kinga.

Aceasta admite că adăpostul nu era legal constituit, însă este de părere că a fost mai bine că acești peste 100 de câini au fost supravegheați și îngrijiți acolo, decât să fie lăsați liberi pe străzi.

Sunt câini sterilizați, majoritatea sunt vaccinați, microcipați. Chiar am încercat să fie totul în regulă, dar sunt probleme financiare peste tot. (...) Ne chinuim de mult timp cu campanii de sterilizare, vrem să scăpăm străzile de animale abandonate. Le-am spus și celor care ieri au venit în control, că am început, de când am închiriat acest teren, cu 29 de pui și doi adulți. Între timp, s-au adunat atâția, de pe câmpuri, din tomberoane. Unii s-au dus în adopție, alții au crescut și acum sunt adulți. (...) Asociația va merge înainte. Acum o să facem cum ne-au zis cei de la DSVSA, adică să ducem câinii în alte adăposturi, până reușim să rezolvăm aici actele, să fie totul cum cere legea. Atunci o să îi aducem înapoi”, a spus Pora Kinga.

Cei care vor să sprijine în continuare activitatea Asociației o pot face cerând informații prin intermediul paginii de Facebook: Asociatia pentru caini fara stapan AMY.

Sursa foto: Facebook/ Asociatia pentru caini fara stapan AMY. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.