ACTUALITATE 30 septembrie 2020

Controale pentru sesizări cu pești morți pe Râul Buzău

de Iulia Drăghici - Taraș | 2589 vizualizări

Suspiciuni de braconaj și poluare 

Garda de Mediu Covasna și Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Buzău au făcut luni o serie de controale pe Râul Buzău, în zona localității Crasna, după ce au fost depuse mai multe sesizări ale unor cetățeni care au transmis că s-au găsit mai mulți pești morți. 

Cei care au făcut sesizările au precizat suspiciuni referitoare la braconaj și poluare. 

Controalele au arătat deocamdată că animalele ar fi murit din cauza lipsei de oxigen, pe fondul scăderii debitului râului, spune directorul Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea. 

Nu s-a descoperit nimic legat de poluare, cum a fost scris în petițiile primite de la trei persoane. O să fac o adresă către poliție și AJVPS Covasna să verifice, că ne-au scris și că ar fi fost braconaj cu curent. (...) Mai mult ca sigur, și reprezentantul SGA Buzău a spus, cauza ar fi lipsa de oxigen din apă, debitul fiind foarte mic”, a declarat acesta pentru Observatorul de Covasna. 

Totodată, autoritățile le recomandă cetățenilor ca în astfel de situații să facă sesizările pe loc, telefonic, sau scris, fie la serviciul de permanență al Gărzii de Mediu, fie, dacă sunt suspiciuni legate de braconaj, direct la 112. 

„S-a vorbit și cu petenții, care au spus că au găsit și în urmă cu câteva săptămâni doi sau trei pești morți. Colegii mei le-au spus ca în caz de ceva, în momentul acela să anunțe la numărul de permanență sau să facă sesizare”, a spus Lucian Cândea. 

Pe de altă parte, unul dintre cei care au depus sesizări și care a și prezentat situația pe o rețea de socializare spune că nu a anunțat mai devreme pentru că situația nu i s-a părut gravă la început, dar abia apoi, după ce a aflat despre mai multe situații similare a decis să ia atitudine. 

Aș fi semnalat mai devreme, însă am găsit primul pește mort pe 9 august. Era singurul din perioada aia. Mă gândeam că a murit din cauza căldurii și a lipsei de oxigen. Dar în ultimele două săptămâni mi-au tot scris prieteni că au găsit pești morți. Atunci mi-am dat seama că e ceva în neregulă”, ne-a spus Paul Bularca, unul dintre cei care au notificat autoritățile și care este de părere că este vorba despre o situație de braconaj prin curent electric. 

Cazuri cu pești morți găsiți în apele din județ au fost semnalate și în anii trecuți. 

În august 2016 a fost mediatizat un caz similar, tot pe Râul Buzău, dar atunci s-a dovedit că peștii, care muriseră asfixiați, ar fi provenit de la o crescătorie din Întorsura Buzăului. În martie 2017, sute de kilograme de peşti morţi au ieşit la suprafaţa a două lacuri din judeţul Covasna odată cu topirea gheţii. Era vorba despre lacul din zona Gării municipiului Sfântu Gheorghe şi despre lacul din Sântionlunca. Și atunci s-a dovedit că asfixierea era cauza morții peștilor. 

Sursă foto: Facebook/Bularca Paul. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.