ACTUALITATE 19 iulie 2022

Continuă demersurile în proiectul de înființare a rețelei inteligente de gaze la Ozun

de Iulia Drăghici - Taraș | 1038 vizualizări

Proiectul „Înființarea rețelei inteligente de distribuție de gaze naturale, branșamente și alimentare cu gaze naturale, comuna Ozun” se află, din 29 iunie a.c., în licitație publică pentru găsirea firmei care să se ocupe de proiectare și execuția lucrării. 

Autoritățile speră că vor găsi până în 29 august, când e termenul limită pentru depunerea ofertelor, firma care să preia lucrarea, deși termenul de execuție este foarte scurt. Tot la nivel de speranță este și că se va putea prelungi acest termen. 

Este un proiect important. Așteptăm cu nerăbdare să vedem dacă vor fi ofertanți. Deocamdată nu știm nimic pentru că de licitație se ocupă firma de consultanță. (...) Din experiență știm că firmele depun ofertele în ultima clipă. Sper să avem executanți, mai ales că ne presează și timpul în acest proiect. Sperăm să se prelungească și contractul de finanțare. Temerea noastră principală asta este, pentru că termenul de finalizare al lucrărilor este anul viitor, până pe 30 septembrie. Dar sperăm să se prelungească”, ne-a declarat primarul Bordás Enikő. 

Rețeaua va avea aproape 1.900 de branșamente. Sistemul de distribuție va avea o lungime de peste 46 km și va ajunge în cinci din cele șapte sate ale comunei – Ozun, Sântionlunca, Lisnău, Lunca Ozunului și Bicfalău. 

Valoarea totală estimată este de aproximativ 27 de milioane de lei, fără TVA. 

Potrivit documentelor oficiale, „proiectul contribuie la obiectivul specific al apelului prin crearea sistemului local de distribuție inteligentă, stație de reglare, măsurare și predare, și contoare inteligente. Prin realizarea proiectului se va înființa un sistem de distribuție inteligentă în comuna Ozun, județul Covasna, cu o lungime de 46.688 m, respectiv 1.846 branșamente (din care 1.799 sunt case particulare, 28 sunt pentru clădiri publice non-comerciale, 19 branșamente pentru blocuri), și o stație de reglare, măsurare și predare”. 

Totodată, un avantaj scos în evidență prin acest demers este sprijinul dat la „realizarea țintelor naționale și europene referitoare la reducerea emisiei de dioxid de carbon”.

În august 2021, primarul Bordás Enikő ne spunea că demersuri de a aduce gazul în comuna Ozun au fost și în 2008. Chiar a fost câștigat un proiect atunci, dar nu s-a implementat pentru că nu s-a identificat o firmă care să preia lucrările. 

Actualul proiect este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare – POIM.

Sursa foto: arhivă/2021

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.