Conferință regională la Covasna pe tema lupului
34 de administratori de la 18 arii protejate, în care sunt incluse şi 4 parcuri naţionale, din județele Mureș, Harghita, Bacău, Neamț, Vrancea și Covasna, s-au întâlnit miercuri la Covasna la un atelier de lucru privind managementul lupului.
Întâlnirea a fost inclusă în proiectul Wolf Life, al cărui scop este de a implementa cele mai bune practici „pentru conservarea în mediul natural a speciei lup (Canis lupus), menţinerea unei populaţii sănătoase şi viabile de lupi în Carpaţii Orientali, dar şi promovarea unei mai bune coexistenţe om-lup”, notează site-ul proiectului, www.wolflife.eu.
Evenimentul, desfășurat la Hotelul Mercur din stațiunea balneoclimaterică Covasna, a fost inițiat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea. APM Covasna şi Harghita, alături de alte asociaţii, sunt parteneri ai proiectului.
„Lupul este un animal carnivor care a fost catalogat întotdeauna ca fiind un „personaj” negativ, mai ales în basme. Prin acest proiect încercăm să demonstrăm că acest animal are un rol important în lanţul trofic şi că nu este chiar atât de rău pe cum se crede. Drept urmare acesta trebuie ocrotit. Eu nu am cunoştinţă ca în România să se fi organizat un proiect de asemenea anvergură pe tema lupului”, ne-a declarat directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna, Gheorghe Neagu.
Una dintre ideile dezbătute de specialiști în cadrul conferinței de miercuri a fost cea privind dubla numărătoare a animalului sălbatic. Pentru a încerca stoparea acestui fenomen, aceștia au propus o colaborare strânsă a responsabililor de gestiune a animalelor din teritorii învecinate.
Proiectul „Wolf life” se va încheia la sfârşitul lunii martie din anul 2018, iar o altă întâlnire de acest gen se va organiza în cursul anului viitor.