ACTUALITATE 1 noiembrie 2017

Conferința de toamnă a preoților din protopopiatele Sf. Gheorghe și Buzăul Transilvan

de Covasna Media | 471 vizualizări

Marți, 31 octombrie a.c., la Catedrala Ortodoxă – Paraclis episcopal din Sfântu Gheorghe a avut loc Conferința de toamnă a preoților din protopopiatele Sf. Gheorghe și Buzăul Transilvan. După săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, în sobor cu toți preoții din cele două protopopiate, PS Andrei a acordat distincția de iconom savrofor părintelui Ioan Tămaș pentru bogata activitate culturală și publicistică desfășurată în întreaga activitate pastoral misionară.

În cadrul Conferinței cu tema „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” au prezentat referate: Preasfințitul Andrei și preoții Ciprian Pintilie, parohia Acriș, Vlad Cristian Irimia, parohia Covasna Stațiune și Ioan Tămaș, parohia Vâlcele.

Cu acest prilej a fost lansat volumul „Biserică, stat, societate în regimul comunist (1945 -1989)”, cu subtitlul „Intoleranță și deznaționalizare în Harghita și Covasna (1940 -1972)”, autori: Stelian Gomboș și Ioan Lăcătușu, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2017. Volumul a fost prezentat de pr. Sebastian Pârvu, consilier cultural, pr. Ioan Cucu și Ioan Lăcătușu.

Tematica referatelor susținute și cuprinsul volumului prezentat au evidențiat personalitatea providențială a patriarhului Justinian Marina, represiunile, martirajul și rezistența anticomunist prin spiritualitatea creștină, precum și dimensiunile procesului de intoleranță și deznaționalizare din județele Covasna și Harghita în perioada 1940-1972.

A fost adus un omagiu tuturor martirilor care s-au jertfit pentru apărarea creștinismului și a valorilor naționale românești.

(Pr. Sebastian Pârvu)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.