ACTUALITATE 18 mai 2022

Concluzii după campania de screening al obezității de la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1282 vizualizări

O campanie de screening gratuit adresată persoanelor care prezintă un exces ponderal a avut loc la finele săptămânii trecute la Sfântu Gheorghe. Medicul specialist în chirurgie generală Makkai Silviu, care a coordonat activitatea, spune că astfel de evenimente sunt importante pentru că obezitatea este o problemă nu doar socială, ci și economică, cu impact important asupra sistemului sanitar. 

Scopul campaniei derulate împreună cu Centrul Medical Pro Vitam, vineri și sâmbătă, 13 și 14 mai, a fost de a consulta gratuit pacienții cu diverse patologii, în cazul de față pe cei care prezintă un exces ponderal, pentru a oferi cât mai multor persoane șansa unui tratament precoce, care poate da rezultate mai bune. 

La consultații s-au prezentat 16 persoane. Medicul spune că a fost mulțumit de acest număr, mai ales în condițiile în care această campanie, organizată în premieră, nu a avut parte de o promovare amplă, de lungă durată. Câștigul cel mai important a fost că s-au prezentat persoane din medii mai defavorizate, care altfel poate nu ar fi avut posibilitatea și nici motivația să ia parte la un astfel de control contra cost. 

Am văzut pacienți, cam jumătate dintre cei care s-au prezentat, care aveau nevoie de chirurgie de obezitate. Cred că e important chiar și faptul că au conștientizat sau au auzit acest lucru. (...) Nu toți pacienții sunt neapărat candidați pentru chirurgia obezității, mai degrabă- pentru o urmărire dietetică și optimizarea cheltuirii de calorii, prin sport și mișcare. În schimb, sunt și persoane cărora, având în vedere greutatea pe care o au, deja nu mai poți să le recomanzi să alerge sau ce să mănânce ca să slăbească. Sunt cazuri în care efectiv se impune chirurgia obezității”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, medicul Silviu Makkai. 

Acesta a precizat și că ideea organizării unui astfel de eveniment a venit și din perspectivă personală, pentru că el însuși s-a confruntat, în adolescență, cu această problemă, a supraponderabilității, și știe cu ce consecințe vine și ce impact social are. 

E o problemă socială, care până la urmă se răsfrânge ca încărcătură economică asupra sistemului sanitar, din punct de vedere al bolilor cardiovasculare, al diabetului și chiar și al cancerului uneori. Cred că e o problemă care, cu cât e combătută mai activ și cât se poate de repede, e cu atât mai bine”, ne-a mai explicat acesta. 

Ca sfat pentru covăsneni, acesta spune că „toate persoanele care au indice de masă corporală peste 30, dar deja și între 25 și 29, merită să beneficieze de o consiliere dietetică și eventual de o suplimentare a activității fizice zilnice, dar în mod clar după 30 de kilograme pe metru pătrat ar trebui să beneficieze de o evaluare care să includă și un consult cardiologic, diabetologic, pentru că clar problemele cardiace și diabetul sunt strâns legate de obezitate”. 

Dr. Silviu Makkai spune că vor mai urma astfel de campanii gratuite, atât la Sfântu Gheorghe, cât și la Brașov. Cei interesați pot să urmărească pagina de Facebook a medicului, „Dr. Silviu Makkai - Chirurgie generală minim invazivă”. 

Specialistul chirurgie generală are o experiență de lucru vastă, dobândită în afara țării, în domeniul chirurgiei laparoscopice a tumorilor de tract digestiv, al chirurgiei laparoscopice a obezității, al chirurgiei laparoscopice a herniilor și eventrațiilor și al tratamentului minim invaziv al afecțiunilor proctologice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.