ACTUALITATE 23 aprilie 2015

Concerte camerale la Arcuş

de Covasna Media | 743 vizualizări

unnamed

Sâmbătă, 25 aprilie, Centrul de Cultură Arcuș organizează un concert extraordinar susținut de pianista Ilinca Dumitrescu (București). Invitat special: fagotistul Vasile Macovei (București).

Concertul va începe de la ora 18, în sala de concerte a Castelului Szentkereszty.

Centrul de Cultură Arcuș pune la dispoziţia publicului un microbuz cu plecare de la ora 17.30 din faţa teatrului din Sf. Gheorghe.

„Personalitate artistică de anvergură internaţională, posesoare a unei tehnici de înaltă clasă ce îi permite să abordeze toate stilurile, genurile, şcolile şi limbajele sonore, necunoscând graniţe între clasic şi romantic, modern şi contemporan, Ilinca Dumitrescu este tipul de artist complet.” (Viorel Cosma în: Lexiconul „Interpreţi din România” – vol. I, Bucureşti, 1996).

Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în oraşe de pe 5 continente, 42 de ţări, 35 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea şi Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova, absolvit în 1978 cu distincţia maximă „Diplomă de Merit”. Este deţinătoarea celor mai importante premii în România (Premiul Academiei Române – 1995, Premiul Institutului Cultural Român – 2003 etc.), dar şi a multor distincţii internaţionale (printre care „Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana”, 2005, acordată de către Preşedintele Republicii Italiene).

Activitatea sa artistică se desfăşoară în varii domenii: pe lângă aceea de pianist concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este şi muzicolog (obţine titlul de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu calificativul maxim „summa cum laude”), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaezia), muzeolog (între anii 1994 – 2006 a fost director al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti), realizator şi producător TV al emisiunii „Ilinca Dumitrescu şi invitaţii săi” (postul de televiziune TvH – fost Tv „România de Mâine”).

Deţine o discografie semnificativă, în România, S.U.A., Marea Britanie, cu lucrări de Scarlatti

(cele 14 Sonate au fost considerate în 1986 de către „International Record Critics Award” , reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, stând alături de cele ale unor Emil Gilels, Radu Lupu, Murray Perahia, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, cf. articolului „Cele mai bune discuri ale anului” în „Journal de Genève”, 19 iulie 1986), Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu, Jora ş.a.

Repertoriul său extrem de vast include concerte cu orchestră (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo (printre care programe de autor – Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen, Enescu, Jora – integrala creaţiei pentru pian ), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX – XXI.

În anul 2012, Ilinca Dumitrescu a primit din partea Guvernului francez înalta distincţie „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres”, iar în 2013 Premiul „Forumului Muzical Român” pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică de-a lungul a cinci decenii.

unnamed (2)

Iar duminică, 26 aprilie, de la ora 18, Centrul de Cultură Arcuş vă aşteaptă la un concert cameral susţinut de Anton Niculescu (București) – violoncel, Galina Tîrnovschi (Republica Moldova) – pian.

În program: lucrări celebre pentru violoncel şi pian de Bach, Paradis, Sammartini, Boccherini, Schumann, Braga, Elgar, Ceaikovski, Massenet, Saint-Saens, Sostakovici, Drigo, Glinka, Schubert.

Centrul de Cultură Arcuş pune la dispoziţia publicului un autobuz cu plecare din faţa Teatrului din Sfântu Gheorghe, cu 30 de minute înaintea începerii concertului.

Anton Niculescu s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti, a început studiul violoncelului; cu mama sa, pianistă, a avut prima sa apariţie în public într-un recital la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, cu concertul de E. Lalo. După absolvirea cu nota 10 a Conservatorului de muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Iarosevici, se perfecţionează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Safran. Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii briliante şi seriozităţii sale, numele lui Anton Niculescu se impune din ce în ce mai mult în viaţa muzicală, astfel că este din ce în ce mai des pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri în Franţa, Danemarca, Elveţia, Germania, Austria, România, Italia, Spania, Ungaria, Grecia, Croaţia, Belgia, Turcia, Portugalia, Brazilia, Mexic, Japonia, Coreea, China, Hong-Kong, Arabia Saudită, Africa de Sud, Venezuela, Ecuador, Peru, Statele Unite, Kazachstan, Uzbekistan , Republica Moldova, Polonia... Timp de 10 ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania. Face parte din renumite formaţii camerale: „Zürcher Streichtrio” (Trio de coarde din Zürich), „Ansamblul Oistrach” (quartet, quintet, sextet) şi „Trio di Vienna”; are ca parteneri pianişti ca Bruno Canino, Pavel Gililov, Nicolae Licaret. An de an este invitat în juriile diferitelor concursuri internaţionale din întreaga lume ca de exemplu Concursul Internaţional „Johannes Brahms” din Austria, Concursul Internaţional „Shabit Inspiration” din Kazachstan, YBP Music Competition din Japonia, în Italia etc. Susţine cursuri de măiestrie în Italia, Coreea, China, Brazilia, Austria, Germania, Japonia, SUA, România. Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bologna (Italia), academie fondată în anul 1666 care l-a avut ca membru chiar şi pe W. A. Mozart. Este solist-concertist la Filarmonica din Braşov. Repertoriul său cuprinde toată bibliografia violoncelistică, interpretând adesea prime audiţii ale unor concerte importante pentru violoncel (concertele de F.Gulda, D. Sostakovici – Concertul nr.1; D. Kabalevski, S. Prokofiev – Simfonia concertantă, A. Haciaturian, Schubert – Cassado s.a.). Instrumentul său este un „Pietro Guarnierius” ce datează din anul 1709.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.