Concediile obligatorii dau bătăi de cap
Sistemul bugetar se pregăteşte pentru cele opt zile de concediu obligatoriu, iar printre instituţii se numără inclusiv Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean şi Prefectura.
Reprezentanţii sindicaliştilor din Primăria Sfântu Gheorghe s-au întâlnit deja cu primarul Antal Arpad, pentru a discuta asupra modalităţii prin care cele opt zile de concediu impus vor fi incluse în sistemul administrativ local, primarul solicitându-le acestora propuneri concrete. Antal Arpad a declarat că printre variantele identificate se numără stabilirea acestor concedii fie fără plată între Crăciun şi Anul Nou, fie prin reducerea orelor lucrate zilnic, de la opt ore la şapte sau chiar şase. Chiar dacă această problemă s-ar putea, în cele din urmă, rezolva cumva în cazul funcţionarilor publici, primarul Antal Arpad nu vede care va fi rezolvarea în ceea ce priveşte Poliţia Comunitară sau Serviciul de evidenţă al populaţiei.
„Cei de la Poliţia Comunitară lucrează 24 din 24 de ore, nu ştiu care va fi soluţia în cazul lor, mai ales că vorbim de oameni care poartă arme - nu îi pot spune deci portarului de la Primărie să pună jos arma pentru două ore, să plece acasă şi apoi să o predea următorului. Nu prea văd deci aplicarea acestui ordin al concediilor în cazul Poliţiei Comunitare şi cu atât mai puţin în cazul celor de la Serviciul de evidenţă a populaţiei, cu atât mai mult cu cât avem o adresă a Ministerului de Interne, prin care ni se solicită ca până pe 6 decembrie să se lucreze inclusiv sâmbăta şi duminica, până seara la ora 20. Pe de o parte, Ministerul ne cere să-i punem pe oameni să lucreze în afara programului de lucru, pe de altă parte ne interzice plata orelor suplimentare şi ne mai pune şi să reducem cheltuielile de personal cu 15%. Toate acestea reprezintă o absurditate totală”, a declarat Antal Arpad.
Antal Arpad: „Mă simt ca un prost“
Primarul consideră că ordonanţa zilelor de concediu obligatoriu este una proastă, care nu ţine cont de economiile făcute de instituţiile bugetare în primele nouă luni ale lui 2009, impunând economisirea pe un raport la această perioadă a anului.
„Deci dacă ai fost “băiat deştept” şi ai dat salarii mari în primele nouă luni, acum reduci cu 15% şi n-ai nicio treabă. Noi, „fraierii”, am încercat să economisim şi în primele nouă luni ale anului şi acum, faţă de ce am economisit, mai scădem cu încă 15%, deci sincer mă simt ca un prost în momentul acesta, inclusiv faţă de oamenii din Primărie, pe care iam stors să lucreze pe bani puţini, acum trebuind să iau iarăşi bani de la ei”, a mai arătat Antal Arpad, adăugând că deşi vorbeşte continuu despre autonomia locală, Guvernul violează, practic, această autonomie, prin concediile impuse în vederea reducerii cheltuielilor. Antal Arpad a mai precizat că, dincolo de toate acestea, municipalitatea va face tot posibilul pentru ca cetăţenii să nu fie afectaţi de reducerea numărului orelor de lucru.
Sindicatele acuză concediile forţate de noconstituţionalitate
Liderul sindicatului Nova Vita, care-i reprezintă pe funcţionarii din Primăria Sfântu Gheorghe şi alte primării din judeţ, Ferencz Tibor, a declarat că, în cele din urmă, soluţia găsită pentru cei de la Primăria Sfântu Gheorghe este aceea ca oamenii să intre în concedii fără plată pentru cinci zile, care alături de economiile făcute până acum de către municipalitate, vor permite scăderea cheltuielilor cu 15,5%, aşa cum doreşte Guvernul.
„În ceea ce priveşte modalitatea de luare a concediilor, fiecare serviciu din Primărie se va organiza astfel încât zilele de concediu să nu-i afecteze activi tatea. Oricum, în ce-i priveşte pe anga jaţi, acesta este un acord forţat, impus de înţelegerea statului român cu FMI şi care trebuie consemnat deci pe hârtie. Noi considerăm că aceste concedii sunt anticonstituţionale, deşi s-a dat verdict de constituţionalitate”, a declarat Ferencz Tibor.
Referindu-se la eventualele proteste anunţate de sindicatele bugetarilor, Ferencz Tibor s-a declarat reţinut faţă de o astfel de măsură, arătând că „deocamdată nu avem cu cine discuta, Guvernul este cum este, nu ne va băga oricum nimeni în seamă, toţi fiind ocupaţi cu campania electorală şi cu alegerile“.
Fără premii
Şi angajaţii din cadrul Consiliului Judeţean vor pleca în concediu în noiembrie şi decembrie, 3 sau 4 zile după cum apreciază şeful CJ, Tamas Sandor. Potrivit acestuia, nu vor fi acordate nici premiile cuprinse în bugetul pe acest an, ci vor da numai tichete cadou de Crăciun, conform contractului cadru. Prin concediile fără plată şi neacordarea premiilor, conducerea CJ estimează că va reuşi o economisire de 16%. Tamas Sandor a mai subliniat că în prezent încearcă să găsească unele soluţii astfel încât angajaţii - atât din CJ, cât şi din instituţiile subordonate - să fie atât de afectaţi de aceste măsuri înainte de Crăciun şi să nu fie afectată nici activitatea cu cetăţenii.
Prefectura se supune
Prefectul Codrin Munteanu a identificat aproape aceleaşi metode de aplicare a ordonanţei zilelor de concediu impus, fie prin împărţirea acestora la nivelul fiecărui angajat atât pe luna noiembrie cât şi în decembrie, fie prin diminuarea orelor de lucru ori, în cele din urmă, prin combinarea acestor două soluţii. „Vom asigura serviciul normal în Prefectură, încercând să luăm toate măsurile pentru ca cetăţenii să nu fie afectaţi. Desigur, asta presupune anumite eforturi, dar sperăm să ne descurcăm”, a declarat prefectul Codrin Munteanu.
Monica Rizea, Ana Sidon