ACTUALITATE 15 decembrie 2021

Comunitatea tinerilor din Barcani evoluează în pași de dans popular

de Iulia Drăghici - Taraș | 817 vizualizări

Proiectul „Tineri pentru Folclor” primește sprijin și de la autoritățile locale 

Dansul popular capătă noi dimensiuni la Barcani. Ceea ce a început în urmă cu câteva luni ca o inițiativă a Asociației de Tineret „Împreună pentru Barcani” devine, încet și frumos, un fenomen, care pentru a continua și evolua sănătos are nevoie și de sprijinul autorităților locale. Sprijin care a fost asumat oficial luni, 13 decembrie a.c., când Consiliul Local Barcani a decis să intre în parteneriat cu tinerii din comună, pentru a-i ajuta financiar să plătească un coregraf care să îi inspire pe tineri să iubească și mai mult folclorul și tradițiile locale. 

Cu alte cuvinte, în ședința extraordinară, aleșii locali ai bărcănenilor au fost de acord să încheie un parteneriat între Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Barcani și Asociația de Tineret „Împreună pentru Barcani” pentru sprijinirea proiectului „Tineri pentru Folclor”. 

La început de an, când am adoptat bugetul, am acordat câte 10.000 de lei pentru fiecare cult religios și 10.000 de lei pentru Asociație. Asociația a depus un proiect la Direcția de Tineret și Sport. Au câștigat undeva la 9.000 de lei, cred, pentru a face dansuri copiii, dar cu coregraf. Până acum făceau gratuit, fără să plătească părinții, nici primăria. Dar au vrut să avanseze cu cei care se descurcă mai bine și au chemat un coregraf. Doar că banii pe care i-au primit, o să le ajungă undeva la patru luni, pentru cursuri în fiecare săptămână. Și ar vrea să prelungească perioada asta și să continue”, a spus primarul Nicolae Pastor în cadrul ședinței, context în care a punctat că mulți dintre copiii care s-au înscris la dansuri sunt și foarte talentați și isteți. 

„Tinerii din Asociația de Tineret Împreună pentru Barcani și-au depus eforturile printr-un act de voluntariat în a învăța câțiva pași de dans pe cei mici, copiii comunei Barcani. Ca să reușească să treacă la un nivel mai avansat de „aprofundare”, au depus un proiect prin care au câștigat o suma de aproximativ 10.000 de lei pentru a plăti un coregraf, în ideea de a avansa stadiul cursurilor de dans. Copii talentați și dornici de a învăța mai mult avem foarte mulți! Tocmai de aceea m-am gândit ca am putea veni în sprijinul asociației în a oferi suma de 10.000 de lei pentru continuarea dansurilor cu un coregraf experimentat. Acum, probabil vor putea susține acest proiect pentru încă 4 luni. Personal, îmi doresc ca dansurile de tradiție din comuna Barcani să nu „moară”, iar dacă putem face ceva în acest sens, suntem datori să o facem”, a declarat pentru Observatorul de Covasna tânărul edil.

Banii care vor merge către asociație, cei 10.000 de lei, vor ajuta să acopere cheltuielile pentru coregraf pentru încă aproximativ patru luni. Pentru mai departe încă nu s-a stabilit ce se va întâmpla, însă au fost discuții în cadrul CL Barcani că la un moment dat poate că va fi necesar ca și părinții copiilor care vor să continue evoluția în această artă să își asume financiar acest lucru.  

Depinde de cum vor decide ei, dacă întreabă părinții, dacă mai continuă, nu mai continuă, poate mai scriu vreun proiect”, a spus primarul.  

În final, după discuții pe marginea acestui subiect, oarecum surprinzător având în vedere istoricul acestui CL, aleșii locali au fost de acord, în unanimitate chiar, să se alăture demersului „Tineri pentru Folclor”, chiar dacă nu cu mult timp înainte, o solicitare similară a primarului Nicolae Pastor, de a acorda bani unui demers caritabil, a fost respinsă de pe ordinea de zi pentru că nu a adunat suficiente voturi. 

În noiembrie, Asociația anunța că „Tineri pentru folclor” este un proiect aprobat și finanțat și de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Covasna, conform rezultatelor concursului local de proiecte aferent anului 2021. 

În prezent avem 120 de cursanți cu vârste cuprinse între 5 și 22 de ani! Coregraful care se ocupă de instruirea lor este d-na Rodica Boieru. Cursul oficial a început în vară, dar doamna Rodica a început instruirea copiilor pe data de 8 Noiembrie. În prezent, d-na instructor pregătește o suită de dansuri aparținătoare zonei-dans local, cum îl numim noi!”, ne-a spus unul dintre reprezentanții Asociației, Raluca-Maria Bularca. 

De fapt, ne-a mai precizat aceasta, cursurile de dans popular sunt chiar esența care stă la baza organizației din care face parte și speră ca eforturile tuturor să ducă, în cele din urmă, chiar la performanță. 

Pentru noi, cursurile de dans popular au fost printre visurile Asociației. Faptul că acest vis a devenit realitate, că avem 120 de copii care beneficiază de îndrumarea unui instructor coregraf profesionist ne-a bucurat foarte mult! Pe viitor îmi doresc ca aceste cursuri de dans să continue, să ajungem să performăm în acest domeniu cu copiii noștri”, a concluzionat Raluca-Maria Bularca.

Sursa foto: Facebook/Asociația de Tineret Împreună pentru Barcani. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.