ACTUALITATE 22 aprilie 2013

Comunitatea românească cere ca Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna să poarte o denumire bilingvă

de Agerpres | 596 vizualizări

Reprezentanţii comunităţii româneşti din staţiunea Covasna solicită adăugarea numelui episcopului Iustinian Teculescu în denumirea Grupului Şcolar „Kőrösi Csoma Sándor”, pentru a se marca astfel şi în plan simbolic caracterul bilingv al acestei unităţi de învăţământ.

Cererea a fost adresată luni conducerii liceului, care a avut o întâlnire cu reprezentaţi ai părinţilor şi elevilor claselor româneşti.

Elena Bârlă, mama uneia dintre elevele şcolii, a declarat că cererea este justificată de faptul că în acest liceu învaţă şi elevi de naţionalitate română, dar denumirea actuală induce ideea că este un liceu maghiar.

„Noi considerăm că liceul trebuie să se numească Kőrösi-Teculescu sau Teculescu-Kőrösi. Nu este un liceu maghiar, aşa cum cred şi spun unii (...) Nu suntem de acord cu separatismul pe criterii etnice, vrem ca elevii să înveţe împreună, dar să fie respectate şi simbolurile şi valorile comunităţii româneşti”, a spus Elena Bârlă.

În context, aceasta s-a referit la disputele create în jurul panoului de absolvire al claselor a XII-a, menţionând că acesta conţine doar elemente reprezentative pentru comunitatea maghiară.

„Discuţiile au început încă din noiembrie anul trecut (...) Noi am înaintat o petiţie către conducerea şcolii pentru că aşa ceva nu putem accepta. Ori lăsăm doar fotografiile elevilor şi ale profesorilor, fără niciun simbol etnic ori punem şi simboluri, dar ale ambelor etnii, în spiritul respectului reciproc (...) Nu suntem adepţii panourilor separate pentru că nu vrem să încurajăm separatismul”, a declarat Elena Bârlă.

Aceasta a mai spus că, din păcate, conducerea şcolii se ocupă mai mult de „simbolistica maghiară” decât de instruirea elevilor, fapt dovedit în bună măsură de rezultatele „dezastruoase” pe care aceştia le-au obţinut la simularea examenului de bacalaureat.

Conducerea Asociaţiei cultural-creştine „Iustinian Teculescu” din Covasna a declarat că susţine denumirea bilingvă a şcolii, subliniind că o cerere similară a fost depusă în urmă cu aproape zece ani, dar a fost refuzată de Consiliul Local orăşenesc de la acea vreme.

„Cererea este susţinută nu doar de asociaţia noastră, ci şi de parohia ortodoxă şi comunitatea românească. Iustinian Teculescu (1865-1932) s-a născut în oraşul Covasna şi a fost primul episcop al Armatei Române”, a declarat secretarul executiv al Asociaţiei, Ioan Luca.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costi Holospin, 23 aprilie 2013
Doresc sa fiu impartial si echidistant in aceste dispute, dar consider ca liceul Korosi Csoma Sandor are alte probleme mult mai mari si mai grave din punct de vedere educational. Majoritatea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.