ACTUALITATE 21 noiembrie 2019

Comunitatea din Covasna se unește pentru sporturile de iarnă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1181 vizualizări

Iubitorii schiului și ai patinajului se adună sâmbătă la curățenie  

Autoritățile locale din orașul Covasna au anunțat că sâmbătă, 23 noiembrie, începând cu ora 10:00, revine evenimentul devenit deja tradiție: acțiunea de curățare a Pârtiei de Schi „Lőrincz Zsigmond”. Activitatea este mai mult simbolică, susțin edilii, care punctează însă că îi vor răsplăti pe voluntarii care dau o mână de ajutor cu abonamente la schi sau patinoar. 

De fapt, esența acțiunii nu ține de munca în sine, ci de ideea de a lega comunitatea în jurul unei pasiuni comune – cea a sporturilor de iarnă, ne-au spus organizatorii evenimentului. 

Această acțiune este devenită deja tradiție. După ce a fost amenajată pârtia de schi, până în momentul în care se va instala definitiv vegetația, ies pietre din pământ, deci practic muntele lucrează, iar acestea sunt periculoase pentru schiori. Și atunci, în fiecare an am organizat câte o acțiune comunitară pentru strângerea pietrelor. Nu urmărim neapărat rezultatul în sine, fiindcă de această activitate se ocupă și angajații primăriei și cei de la ajutor social, ci pentru a forma o comunitate a iubitorilor sporturilor de iarnă din Covasna. Este o ocazie bună ca ei să socializeze, cu mic cu mare, să discute despre cum se pregătesc pentru sezon, ce echipamente și-au mai cumpărat și așa mai departe. La final, îi servim pe cei prezenți cu pâine cu untură și ceapă, cu pâine cu gem, un pahar de vin fiert sau ceai cald. Este o activitate a comunității”, ne-a explicat primarul orașului Covasna, Gyerő József, care a punctat că parte din recompensă face și câte un abonament de o zi pentru patinoar sau pârtia de schi (la alegere), utilizabil în sezonul 2019-2020.

Autoritățile vor să deschidă sezonul sporturilor albe în preajma sărbătorilor 

Chiar dacă deschiderea sezonului de schi este condiționată de temperaturile de afară, aleșii locali spun că vor ca până de sărbători să fie pregătiți pentru a-i întâmpina cum se cuvine pe iubitorii sporturilor albe. 

Eu mi-aș dori ca de sărbători să funcționeze deja, dar să vedem. La patinoar nu e legat chiar atât de mult de vreme. Trebuie să fie temperaturi de până în 5 grade. Cred că aici pornim undeva pe la mijlocul lunii decembrie. Acum lucrăm la patinoar. Probabil că săptămâna viitoare vom fi gata după care vom aștepta să vină frigul”, ne-a mai spus primarul. 

Acesta a mai precizat că în funcție de când se va așterne zăpada va fi rost și de săniuș, pentru că în zona pârtiei de schi este amenajat, pe un drum forestier, un traseu special pentru așa ceva.  

Investiția în activitățile dedicate sporturilor de iarnă s-a dovedit inspirată până acum, ne-a mai confirmat alesul local, care a punctat că în iernile trecute au fost perioade în care venea așa de multă lume, localnici și turiști, încât coada de mașini parcate aproape că ajungea în oraș. 

Mai mult, ne-a spus acesta, s-a observat un entuziasm tot mai crescut în rândul copiilor și tinerilor, care au astfel șansa să învețe să schieze, dar și să patineze. 

În acest context, Gyerő József a spus că se lucrează la un plan pentru a duce transportul în comun și în zona pârtiei de schi, însă că acest deziderat se va împlini cel mai probabil abia de sezonul viitor. 

Anul acesta, prețurile au rămas exact ca cele de anul trecut. Chiar zilele trecute consilierii locali au aprobat planul de tarif, pornind de la 3 lei pentru o urcare, până la 66 de lei abonamentul pe weekend.

Pârtia a fost inaugurată în decembrie 2011, iar în 2012 a fost extinsă la 1.000 de metri. Dacă prima parte a pârtiei are o porțiune de dificultate ușoară, fiind amplasată la o altitudine de 624 de metri, cu o lungime de 400 de metri, partea inaugurată ulterior are un grad de dificultate mai ridicat, mediu spre dificil și poate fi încadrată în categoria pârtiilor pentru schiori avansaţi. 

Pârtia dispune de instalaţie de nocturnă, teleschi, tun de zăpadă şi parcare gratuită, iar începând din sezonul 2018-2019, în vecinătatea acesteia s-a amplasat şi patinoarul artificial. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.