ACTUALITATE 12 februarie 2009

Comunitatea din Belin Vale are propriul ziar

de Covasna Media | 684 vizualizări
Este prima comunitate de romi din judeţ care are o gazetă ce i se adresează

Locuitorii din satul Belin Vale, aparţinător de comuna Belin, au şansa ca de acum înainte, lună de lună, să citească un ziar special creat pentru ei – „Observatorul satului Belin Vale”, conceput de autorităţile locale împreună cu cadrele şcolare de la Şcoala cu clasele I–IV din sat. Lansarea a avut loc la începutul săptămânii, la Şcoala din Belin Vale, unde conducerea comunei, părinţi, profesori şi tineri s-au adunat pentru a li se prezenta ziarul. Curioşi de felul

Este prima comunitate de romi din judeţ care are o gazetă ce i se adresează

Locuitorii din satul Belin Vale, aparţinător de comuna Belin, au şansa ca de acum înainte, lună de lună, să citească un ziar special creat pentru ei – „Observatorul satului Belin Vale”, conceput de autorităţile locale împreună cu cadrele şcolare de la Şcoala cu clasele I–IV din sat.

Lansarea a avut loc la începutul săptămânii, la Şcoala din Belin Vale, unde conducerea comunei, părinţi, profesori şi tineri s-au adunat pentru a li se prezenta ziarul. Curioşi de felul lor, romii au aşteptat cu nerăbdare apariţia în comunitatea lor a acestui ziar care va fi distribuit gratuit o dată pe lună, începând cu luna februarie. „Observatorul de Belin Vale“ este primul ziar din judeţ creat pentru o comunitate de romi.

Vis împlinit al primarului

„Este ca un vis împlinit, oamenii au aşteptat cu nerăbdare apariţia lui. Cu mult entuziasm ne-am hotărât noi, aparatul de specialitate din cadrul Primăriei, împreună cu consiliera Dorina Bădescu, să facem să apară acest ziar. Scopul ce-l urmărim este de a lumina şi de a informa cititorii cu tot ce se întâmplă şi apare pe terenul social, cultural, artistic, literar şi ştiinţific din cadrul satului Belin Vale şi din ţară”, spune primarul comunei, Siko Imre. Lansarea ziarului a cuprins şi o prezentare a satului Belin Vale, de către învăţătoarea Dorina Bădescu, în care au fost cuprinse informaţii legate depoziţia geografică a aşezării, de ocupaţiile sătenilor, numărul populaţiei sau al copiilor care frecventează şcoala din sat – 135 la ciclul primar şi 55 la preşcolar, precum şi un proiect educaţional care a implicat comunitatea satului. Imediat după, micuţii din clasele I – IV de la Şcoala din Belin Vale au făcut atmosferă pe ritmuri de muzică ţigănească, unde şi-au învârtit fustele colorate, după care s-au lăsat duşi pe valurile valsului, toţi încântând publicul cu mişcările lor.

Apariţie lunară

Ziarul „Observatorul satului Belin Vale“ are 8 pagini, va apărea o dată pe lună şi este tipărit în cadrul Primăriei comunei, cu implicarea cadrelor didactice de la Şcoala cu clasele I-IV din sat. În paginile sale, cititorii pot găsi informaţii din domeniul social, educativ, referitor la acţiuni ale şcolii, la proiecte educaţionale, câţi copii s-au născut în anul precedent sau câţi oameni au murit, precum şi o rubrică „Ştiaţi că...“, cu rol informativ. În fiecare lună realizatorii vor împărţi în jur de 200 de exemplare.

Ziar interactiv

În cadrul lansării, înv. Bădescu a încurajat comunitatea de romi să participe activ la editarea viitoarelor articole, fiind stimulată şi apariţia articolelor referitoare la obiceiurile străvechi şi viaţa comunităţii. Cei interesaţi vor putea să lase materialele în cutiile poştale amenajate la intrările Primăriei. Prin acest demers, autorităţile locale şi redacţia speră să contribuie cu mult la ridicarea nivelului cultural al comunităţii rome din Belin Vale şi îşi propun să vină în întâmpinarea aşteptărilor şi dorinţelor acestei categorii de cititori.

Comunitatea de romi din Belin Vale numără peste 1.300 de suflete, satul atingând un nivel ridicat de integrare socială, datorită im plicării autorităţilor locale, Bisericii şi comunităţii locale. Romii de aici majoritatea au case la fel de aranjate ca cele ale românilor sau maghiarilor din comună, îşi trimit copiii la şcoală în număr mare şi sunt reprezentaţi în Consiliul Local prin 4 consilieri de etnie romă. Sătenii nu au renunţat la practicile tradiţionale – împletitul coşurilor de nuiele sau realizarea de mături, pe care apoi le vând sau le folosesc pentru uz propriu. Totodată, în jur de o sută de localnici romi din Belin Vale sunt plecaţi la muncă în străinătate, alţii lucrează în construcţii la Braşov sau în oraşe mai mari şi mulţi au devenit extrem de pricepuţi în construcţii, dovadă casele pe care le ridică.

Ana Sidon

Teme articol: Belin ziar
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.