ACTUALITATE 28 aprilie 2022

Comunele Dobârlău și Chichiș fac demersuri pentru înființarea rețelei de gaz

de Iulia Drăghici - Taraș | 921 vizualizări

Autoritățile din comunele covăsnene Dobârlău și Chichiș au anunțat că au depus o cerere de finanțare pentru a obține fonduri prin Programul „Anghel Saligny”, în vederea înființării rețelei de distribuție a gazelor naturale. Valoarea proiectului se ridică la peste 77,4 milioane de lei. 

Într-un mesaj postat pe Facebook, primarul din Dobârlău, Bogdan Barbu, a informat că obiectivul de investiție „Înființare rețea de distribuție gaze naturale în comunele Dobârlău și Chichiș, jud. Covasna” prevede conectarea a 2077 de gospodării, pe o lungime de aproximativ 70 de kilometri. 

Este cel mai mare proiect depus vreodată și e o adevărată provocare, având în vedere complexitatea tehnică a acestuia, dar și valoarea financiară. În mediul rural, aproape 80% din locuitori se încălzesc cu masă lemnoasă, ceea ce produce disconfort mai ales în rândul persoanele vârstnice, deoarece atât procurarea lemnelor, cât și mâna de lucru au devenit o problemă. Accesarea acestor fonduri nu reprezintă un moft, ci mai degrabă o necesitate pentru noi toți”, a mai scris primarul Bogdan Barbu. 

Planul este ca rețeaua să fie alimentată de la Ilieni, pe ruta Chichiș, apoi prin Băcel, și mai departe să ajungă în fiecare dintre cele patru sate ale comunei Dobârlău. 

Pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Bogdan Barbu a precizat că pregătirile pentru depunerea cererii de finanțare au început acum aproximativ două luni și au constat în realizarea unui studiu de prefezabilitate. Deocamdată nu se știe când se vor face publice rezultatele concursului de proiecte la Ministerul Dezvoltării, respectiv dacă se vor obține aceste fonduri, dar edilul din Dobârlău spune că este optimist. 

Reprezentanții comunei Dobârlău au avut discuții și cu cei ai localităților din zona Buzaielor, pentru a deveni parteneri pentru un proiect similar, însă în final s-a renunțat la această idee, pentru că, se pare, autoritățile nu au ajuns la un punct comun în privința consultanților și a traseului rețelei de gaz. 

Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare pentru înființarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de furnizare a gazelor naturale către populație, finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, a fost 26 aprilie. 

Până la această dată, Ministerul Dezvoltării a primit 1.209 cereri. Valoarea totală a acestora este de 57,7 miliarde de lei. Majoritatea solicitărilor vizează înființarea de noi rețele de gaz în localitățile unde populația nu are acces la acest serviciu public. Ministerul a primit 917 cereri de înființare de rețele noi, 291 de cereri de extindere ale unor rețele de distribuție existente și o cerere de modernizare a rețelei de gaz, a spus ministrul Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă. 

Bugetul total al Programului «Anghel Saligny» este de 65,5 miliarde de lei, din care 7,5 miliarde pentru investițiile în infrastructura de gaze. Faptul că autoritățile locale au depus cereri în valoare de 57,7 miliarde subliniază necesitatea acestui program al Guvernului. Peste două treimi din localitățile din România nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor, țintim un progres rapid în acest domeniu, iar aceste proiecte vor servi acest scop”, a mai declarat ministrul Dezvoltării.

Un demers de extindere a rețelei de gaz este în derulare la Ozun. Autoritățile au obținut fonduri europene printr-un proiect unic în județ și primul din istoria comunei, în valoare de peste 36,7 milioane de lei. Planul este ca, până la finele anului 2023, cinci din cele șapte sate aparținătoare să aibă o rețea modernă și inteligentă de distribuție a gazelor naturale.

Sursa foto: Facebook/Bogdan Barbu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.