ACTUALITATE 26 aprilie 2010

Compact – legendari la Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 1348 vizualizări
12.000 de oameni au venit la concertul aniversar de 30 de ani al celebrei trupe rock 26apr2010-compactDe Zilele Sfântu Gheorghe, trupa Compact a ajuns la noi în oraş pentru a patra oară, după ce prima oară s-au aflat aici la începutul anilor ’90, după Revoluţie. După o vizită la Cortul Tineretului Român Pentru Comunitate, unde au discutat cu fanii şi au susţinut o sesiune de autografe, membrii trupei au oferit un adevărat spectacol pe scena principală a Zilelor, reunind la concert generaţii complet diferite - de la bunici la nepoţi. Concertul Compact de la Sfântu Gheorghe a avut în jur de 12.000 de spectatori, s-a înscris în Turneul Naţional aniversar de 30 de ani, „Cântec pentru prieteni”, iar după finalul acestuia, membrii trupei nu s-au grăbit să părăsească zona, ei rămânând peste noapte la Pensiunea Makus de la Bicfalău, acolo unde ieri dimineaţă au avut şi o întâlnire cu presa.

12.000 de oameni au venit la concertul aniversar de 30 de ani al celebrei trupe rock

26apr2010-compactDe Zilele Sfântu Gheorghe, trupa Compact a ajuns la noi în oraş pentru a patra oară, după ce prima oară s-au aflat aici la începutul anilor ’90, după Revoluţie. După o vizită la Cortul Tineretului Român Pentru Comunitate, unde au discutat cu fanii şi au susţinut o sesiune de autografe, membrii trupei au oferit un adevărat spectacol pe scena principală a Zilelor, reunind la concert generaţii complet diferite - de la bunici la nepoţi.

Concertul Compact de la Sfântu Gheorghe a avut în jur de 12.000 de spectatori, s-a înscris în Turneul Naţional aniversar de 30 de ani, „Cântec pentru prieteni”, iar după finalul acestuia, membrii trupei nu s-au grăbit să părăsească zona, ei rămânând peste noapte la Pensiunea Mokus de la Bicfalău, acolo unde ieri dimineaţă au avut şi o întâlnire cu presa.

Dialog cu presa

Membrii Compact - Paul Ciuci, Aurel Vasilescu, Adrian Kiselef şi Adrian Tinca s-au prezentat în faţa presei simplu, prietenoşi şi puşi pe glume, dar păstrând totodată o sobrietate ascunsă, impusă probabil de o carieră de peste 30 de ani, care le conferă un loc aparte în rândul artiştilor români. Cu o modestie caracteristică oamenilor de valoare, cei de la Compact au purtat de fapt un dialog cu presa - un dialog prietenos şi sincer, în care întrebările au primit răspunsuri deschise, lipsite de orice complezenţă. Astfel, au vorbit despre trecut şi prezent, exprimându-şi o îngrijorare acută - aceea a viitorului muzicii adevărate în România. În acelaşi timp, Compact nu a uitat să mulţumească tuturor celor implicaţi în organizarea concertului lor de la Sfântu Gheorghe, arătând că se simt onoraţi de şansa de a fi cunoscut aici oameni cu adevărat deosebiţi - Dancs Zsolt, Raduly Istvan, Grubicics Levente şi celor de la Coco Sound and Light.

Criză de identitate

Dioncolo de acestea, Compact s-a referit şi la actuala stare a muzicii româneşti, contestând impostura pe care o generează playback-ul şi vorbind despre criza de identitate creată de lipsa de modele în societatea românească. Paul Ciuci a vorbit despre „o gravă degradare a societăţii“, care face tot mai dificil procesul de creaţie - fie că vorbim de muzică, literatură sau arte plastice.

„În turneul în care ne aflăm acum, vedem două generaţii - părinţii şi copiii, iar aceştia din urmă, având 18-20 de ani, este clar că nu au de unde să ştie de Compact decât de acasă. Dacă vorbim de generaţii per total, cred că este o mare criză de identitate - publicul nu mai este respectat prin playback.

Cred că este o dovadă de mare profesionalism să vii în faţa publicului, să-l respecţi şi să nu dai din guriţă precum peştele în acvariu. Criza de identitate vine tocmai din lipsa de modele. Americanii nu mai au talente şi au format American Idol, care merge şi caută adevăratele talente. În România e însă mai rău, căci deşi există copii talentaţi, nu există sprijin material, astfel pierzându-se. Avem locuri cu copii talentaţi - dar este foarte greu să răzbaţi dacă nu ai susţinere. Cred că rezolvarea trebuie să fie socială şi economică, înainte de orice, căci totul merge în lanţ… E trist, căci mă întreb cine va cânta, peste zece ani, în România?”, a arătat solistul Paul Ciuci, apreciind că Dumnezeu a iubit foarte mult membrii trupei Compact - datorită şansei de a se lansa în alte vremuri şi de a le da şansa de a face ceea ce le-a plăcut: muzica.

Turneu pe cont propriu

În acest context, Paul Ciuci s-a referit şi la actualul turneu al Compact, subliniind că acesta este unul făcut pe cont propriu, fără sponsori şi fără profituri comparabile cu cele care uimesc prin achiziţii exorbitante.

„Am dorit să aflăm dacă publicul ne mai doreşte. Cred că există un astfel moment în viaţa fiecărui artist şi am dorit să vedem dacă oamenii ne mai vor. E o sumă mare pentru România - 45 sau 50 de lei la un concert – pentru o familie cu doi copii, de exemplu. Şi totuşi suntem mândri că nu am suspendat niciun concert din cele 15, mai avem încă şapte şi suntem bucuroşi că avem o motivaţie să continuăm. Ne bucurăm că lumea vine să ne vadă, că oamenii ne strâng mâinile, ne mulţumesc pentru ceea ce facem - asta e motivaţia noastră”, a mai arătat Paul Ciuci.

Compact, Holograf, Iris şi Phoenix

În aceeaşi idee a vorbit şi colegul său, Aurel Vasilescu, arătând că vânzarea biletelor, a muzicii unei trupe, dă adevărata valoare a acesteia.

„În România nu ar trebui să mai cânte decât Compact, Holograf, Iris şi Phoenix. Am ajuns să fiu coleg de breaslă cu unii care nu ştiu notele pe un portativ, după ce am fost coleg cu Iuliu Merca, Mitică Dudan, Dan Aldea şi mulţi alţii… Am fost frate cu Teo Peter şi Emil Laghia”, a arătat Aurel Vasilescu.

În acest context, cei de la Compact au pus accentul pe preţuirea artiştilor - care în România nu există comparativ cu alte ţări; aici au făcut referire la atitudinea faţă de artiştii cu ani de carieră în spate, numiţi răutăcios „dinozauri” şi arătând că aceştia trebuie preţuiţi pentru realizările lor, deoarece ei reprezintă trecutul şi realizările din anumite perioade.

Alături de Paul Ciuci şi ceilalţi membri ai formaţiei Compact, Adrian Vasilescu s-a declarat un susţinător al proiectului de lege referitor la „semnalarea” playback-ului, iniţiat în urmă cu câţiva ani de Cozmin Guşă, proiect care însă nu a sfârşit prin a fi pus în practică.

Dintre amintirile legate de Sfântu Gheorghe, Aurel Vasilescu şi-a amintit de o vizită aici, când cei de la Compact au fost imediat reperaţi de un localnic iubitor al muzicii lor.

„Când am pus piciorul jos din autocar - Paul, Teo şi cu mine, a venit unul la noi şi ne-a zis Nu ve superaţi la dumneavoastă, în seara acesta cântaţi melodia acela frumos Fata din Vis?”, a arătat Vasilescu, subliniind că mereu îşi aduce aminte cu mare drag de acea întâmplare.

Un nou album Compact

Vorbind despre un nou album, membrii trupei Compact au dezvăluit că lucrează de mai mult timp la o serie de noi melodii. Cu toate că se lucrează la aproape 20 de melodii, se pare că noul album - care va ieşi pe piaţă la finele acestui an sau la începutul anului viitor, va cuprinde doar în jur de opt piese.

„Lucrăm în studio, nu la calculator. La noi e un procedeu mai complicat - trebuie să ne placă nouă, pentru că trebuie cântat apoi live şi nu ne permitem păcăleli. Lucrăm la noul album, avem idei, avem vreo 20 de melodii dar sunt convins că vom pune pe album opt sau nouă piese, pe care le vom considera ca meritând să iasă la public”, a mai spus Paul Ciuci.

Monica Vajna

GALERIE FOTO Sesiune autografe

GALERIE FOTO Concert

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.