ACTUALITATE 26 februarie 2019

Com’On Sfântu Gheorghe: Tinerii pot oferi soluții la problemele orașului

de Daniela Luca | 897 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe declară 2019 - Anul Elevilor

Tinerii cu vârstele cuprinse între 14 și 35 de ani din Sfântu Gheorghe au posibilitatea să-și pună în practică inițiativele de dezvoltare urbană locală în cadrul procesului participativ de tineret Com’On Sfântu Gheorghe. Proiectele depuse vor fi votate online de către locuitorii orașului, iar cel puțin 30 de inițiative vor fi finanțate de Primăria Sfântu Gheorghe și vor fi puse în practică. Proiectul face parte din programul tematic Anul Elevilor, anunțat de municipalitate.

Com'On Sfântu Gheorghe este un proces participativ prin care grupuri formate din minim 3 tineri care locuiesc în municipiu, sunt invitați să gândească și să înscrie în concurs inițiative de dezvoltare urbană care sunt, ulterior, votate, iar proiectele câștigătoare sunt finanțate și implementate.

În cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat că finanțarea pentru generarea proiectului este asigurată de Guvernul Ungariei care a alocat o sumă de 10 milioane de forinți (echivalentul a peste 30.000 de euro). Totodată, după generarea proiectelor, finanțarea acestora va reveni municipalității. Suma maximă care poate fi alocată unei inițiative este de 2.500 de lei.

„În șirul proiectelor de an tematic dorim să declarăm anul 2019 anul elevilor, anul tinerilor. Prin acest proiect dorim să identificăm acei tineri, acei elevi, acei profesori care au idei bune, dar până acum nu au avut posibilitatea financiară de a pune în aplicare aceste idei și aceste proiecte. (...) În decembrie anul trecut am început o serie de consultări cu reprezentanții elevilor și de mai multe ori mi s-a spus că una dintre cele mai mari probleme ale lor este faptul că nu există la nivelul școlilor o asociație sau o fundație în numele căreia ei să depună proiecte. Practic prin acest proiect rezolvăm această problemă pentru că nu va fi nevoie de o structură juridică pentru a putea obține fonduri și pentru a putea realiza acele proiecte care pentru ei sunt foarte importante. Eu cred că e foarte important și pentru noi, pentru oraș să-i ajutăm pe acești tineri să petreacă timp împreună, să facă proiecte comune și să crească împreună cu orașul, tocmai pentru ca mai încolo să simtă o apartenență și să aibă o legătură mai strânsă cu orașul nostru”, a declarat luni, 25 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

„Mesajul este de a construi o relație de încredere între tineri și celelalte generații”

Așadar, Com’On Sfântu Gheorghe este o extindere a demersului european Com’On Europe care se derulează sub coordonarea Grupului PONT.

Procesul dorește să încurajeze participarea activă a tinerilor la viața orașului, precum și participarea tuturor locuitorilor din Sfântu Gheorghe la decizia de implementare a unor proiecte benefice pentru oraș.

„Un aspect foarte important este că ei vin cu propunerile acestea de idei și decizia despre care idei să fie susținute financiar de către municipalitate nu va fi luată nici de domnul primar, nici de domnii consilieri locali, ci va fi luată de către public în mod direct, locuitorii orașului Sfântu Gheorghe, nu numai tinerii, ci toată populația, pentru că mesajul este într-un fel și de a construi o relație de încredere între tineri și celelalte generații din comunitate și de a demonstra că tinerii sunt capabili să vină cu idei responsabile. În plus, dacă primesc finanțare au responsabilitatea în implementarea acestor inițiative”, a spus în cadrul conferinței de presă, co-fondatorul grupului PONT din Cluj-Napoca, Farkas András.

Etapele proiectului Com’On Sfântu Gheorghe

Astfel, în primul rând, grupurile de inițiativă vor avea posibilitatea să-și formuleze ideile și să le înscrie într-un formular pe site-ul www.comonsepsi.ro în perioada de 4 – 31 martie. Până pe 19 aprilie va avea loc o verificare tehnică a inițiativelor. În urma acestei etape va fi generată lista finală a inițiativelor care vor intra în etapa de vot public. Timp de o lună, locuitorii municipiului vor avea șansa de a vota ideea favorită.

Portofoliul cu inițiativele care au adunat cele mai multe voturi va fi depus către municipalitate, iar cea din urmă va decide ce sumă va fi alocată pentru toate proiectele. Astfel se va decide numărul ideilor care vor fi susținute financiar și, respectiv, puse în practică. Implementarea inițiativelor va avea loc în perioada 19 iunie – 19 noiembrie.

„Intenția noastră este ca totuși să asigurăm o susținere financiară undeva până la 25-30 de inițiative. E foarte important că o inițiativă poate să primească maxim 2.500 de lei, deci nu vorbim de mega inițiative de schimbare în societate, dar va fi totuși o schimbare în societate în sensul în care dorim să sprijinim aceste inițiative care pornesc de jos în sus, adică pornesc de la tineri și de la ideile lor. (...) Dorim să oferim o șansă oricărui tânăr, nu individual, ci într-un grup, să vină cu o idee și să aibă posibilitatea să-și înfăptuiască ideea pentru că așa calitatea vieții într-un oraș devine mai bună și cumva legătura aceasta sentimentală cu orașul, de asemenea, se consolidează, iar acest lucru sperăm să ducă la rămânerea sau revenirea tinerilor în Sfântu Gheorghe”, a mai adăugat Farkas András.

Acesta a amintit și de o inițiativă Com’On Cluj care l-a impresionat cel mai mult. Un grup de tineri a dat viață unui tramvai vechi prin tehnica graffiti. Pictura a înfrumusețat mijlocul de transport în comun și a adus arta mai aproape de oameni.

Mai multe detalii despre proiect pot fi vizualizate pe site-ul www.comonsepsi.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.