ACTUALITATE 29 mai 2017

Colegiul „Székely Mikó” va administra din toamnă clădirea Liceului „Kós Károly”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1869 vizualizări

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat în ședința ordinară de joi, 25 mai, transmiterea dreptului de administrare a clădirii din strada Gábor Áron, unde își desfășoară în prezent activitatea Liceul Tehnologic „Kós Károly”, în favoarea Colegiului Național „Székely Mikó”, începând cu data de 1 septembrie 2017.

„La începutul anului am vorbit mult despre cât de incorect sunt folosite clădirile care folosesc drept locație a unor instituții de învățământ. Acum dorim să corectăm această nedreptate, în așa fel încât imobilele din strada Gábor Áron nr. 18 să fie retrase din administrarea Liceului Tehnologic „Kós Károly” și transmise Colegiului Național „Székely Mikó”. Cheltuielile de proiectare sunt deja prevăzute în buget. Proiectarea include lucrările de modernizare pentru a găzdui acele săli de clase corespunzătoare, luminoase pentru elevii din clasele I–IV, așa cum am prevăzut inițial. Această hotărâre intră în vigoare începând cu data de 1 septembrie, dar pentru că dorim ca în perioada vacanței să se facă inventarierea, contractul de predare trebuie să se facă înainte”, a declarat viceprimarul Sztakics Éva în luarea sa de cuvânt în fața consilierilor.

Consilierul local Bálint Iosif, care a fost împotriva fuzionării celor două instituții de învățământ, „Kós Károly” și „Puskás Tivadar”, încă de când s-a lansat ideea, a luat poziție și de această dată și a catalogat acțiunea autorității locale drept „o crimă”.

„Mi se pare destul de incorect să remediezi o nedreptate cu o altă nedreptate. Eu văd că retragerea administrării acestei clădiri de la Liceul Tehnologic „Kós Károly” înseamnă practic sacrificarea celor care lucrează în această instituție. Mi se pare ca o crimă. E o expresie destul de tare, dar cred că e potrivită”, a spus acesta.

Ideea arondării Liceului „Kós Károly” la „Puskás Tivadar” și trecerea administrării clădirii din strada Gábor Áron în favoarea Colegiului „Székely Mikó” a apărut în spațiul public încă de la începutul anului, de când s-a început reorganizarea rețelei preuniversitare de stat din municipiul Sfântu Gheorghe.

Atunci, reprezentanţii administraţiei locale au menţionat că în clădirea liceului tehnologic, care are o suprafaţă de aproximativ de 7.000 metri pătraţi, învaţă 350 de elevi, în timp ce la „Székely Mikó”, pe o suprafaţă de 1.200 metri pătraţi sunt „înghesuiţi” 371 de elevi din clasele primare.

Comasarea celor două licee tehnologice va duce, începând de anul viitor școlar, la pierderea personalităţii juridice şi a actualului sediu al Liceului „Kós Károly”, însă nu va afecta numărul elevilor, al cadrelor didactice şi specializările, iar elevii vor avea condiţii mai bune de pregătire la „Puskás Tivadar”, acesta fiind mult mai bine dotat, spun autoritățile locale.

Ideea comasării nu a fost acceptată de personalul Liceului „Kós Károly”, care ulterior a demarat și o acțiune de protest, dar și strângere de semnături pentru stoparea acțiunii, însă fără rezultat.

„Deja s-au dat dispozițiile pentru ca personalul din această instituție să treacă la Liceul „Puskás Tivadar”, iar pe parcurs vor apărea și dispozițiile prin care și personalul adiacent va trece la acest liceu. Toți cei care lucrează pentru „Kós Károly” vor avea posturi asigurate”, a mai spus viceprimarul Sztakics Éva în cadrul ședinței din 25 mai.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.