ACTUALITATE 11 aprilie 2019

CNS începe în 11 mai strângerea de semnături pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale

de Agerpres | 973 vizualizări

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) va demara pe 11 mai campania de strângere de semnături pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale, având nevoie în acest scop de minimum un milion de semnături din şapte ţări ale Uniunii Europene, a declarat miercuri preşedintele formaţiunii, Izsák Balázs.

„Există o iniţiativă cetăţenească pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale pe care am înaintat-o acum şase ani în faţa Comisiei Europene. Comisia a refuzat să o înregistreze pe motiv că nu intră în competenţa sa iniţiativa noastră, noi am contestat la Tribunalul European, acolo în prima instanţă am pierdut procesul şi aşa am ajuns la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, unde în aprilie, după şase ani de luptă juridică, am câştigat procesul şi Curtea Europeană a anulat hotărârea Comisiei Europene. (...) Deci, în două luni Comisia Europeană trebuie să rezolve această situaţie şi nu poate fi altceva decât înregistrarea iniţiativei cetăţeneşti. Prin urmare, ne aşteptăm ca până pe 7 mai să fie înregistrată (...) şi atunci trebuie să fim pregătiţi să începem strângerea unui milion de semnături în Europa, să nu mai întârziem. (...) Pe data de 11 mai, când va avea loc maialul secuiesc de la Ghindari, vrem să lansăm campania de strângere de semnături”, a declarat Balázs Izsák, în cadrul unei conferinţe ţinute la Sfântu Gheorghe.

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că formaţiunea pe care o conduce susţine această campanie şi se va folosi de relaţiile sale internaţionale pentru a contribui la reuşita iniţiativei.

„Există o colaborare şi un parteneriat foarte vechi între organizaţiile noastre, între PPMT şi CNS, şi noi promovăm ideea regiunilor istorice. Bineînţeles, aceste regiuni fiind istorice au un caracter foarte puternic etnic, deci susţinem şi ideea regiunilor etnice, ideea subsidiarităţii şi descentralizării fiscale, care sunt chestiuni folositoare pentru întreaga Europă. Ne vom afilia acestei campanii de strângere de semnături pentru că o găsim oportună. (...) Succesul iniţiativei este condiţionat de strângerea a minimum un milion de semnături din cel puţin şapte ţări ale Uniunii Europene. PPMT este membru al Alianţei Libere Europene (EFA) din Parlamentul European şi vom mobiliza şi partenerii noştri de acolo. (...) Ne aşteptăm ca succesul acestei iniţiative să aducă un viitor mai prosper comunităţilor noastre şi, implicit, şi pentru întreaga ţară şi pentru întreaga Europă”, a afirmat Csomortányi István.

Potrivit CNS, iniţiativa urmăreşte ca „politica de coeziune a Uniunii să trateze cu deosebită atenţie acele regiuni care se deosebesc prin particularităţile lor naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice” în scopul conservării diversităţii culturale a Europei, aceasta având, în acelaşi timp, şi o „dimensiune de protecţie a minorităţilor”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.