CNMV: „Ești cool și dacă citești” – un club care aduce lectura aproape de adolescenți
La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, elevii pasionați de literatură se reunesc în cadrul clubului de lectură „Ești cool și dacă citești!”. Următoarea întâlnire, programată pe 20 februarie, va fi dedicată scriitoarei Narine Abgarian, autoare de origine armeană, inclusă în 2020 de The Guardian pe lista celor mai buni șase scriitori europeni contemporani. Cele două romane vizate pentru dezbatere sunt „Din cer au căzut trei mere” și „Simon”.
„În ziua de azi, majoritatea adolescenților s-au îndepărtat de lectură, de spiritul cărților, explicația fiind atracția tehnologiilor moderne de comunicare sau, posibil, orice altceva ce nu necesită efort și prea mult timp. În această lume a internetului și a preocupărilor facile uităm că civilizația s-a clădit pe povești, întâmplări senzaționale, aventură, mister, totul din nevoia omului de a găsi un alt univers, total diferit de cel real, în care sufletul să găsească un alt fel de hrană decât cea obișnuită (...) Pentru noi, „a fi cool” înseamnă să ții pasul cu provocările beletristicii, să fii dependent de hrana spirituală”, se arată într-un comunicat transmis de CNMV.
Clubul pune accent pe dezvoltarea gândirii critice și a exprimării libere, după cum explică una dintre colaboratoare.
„În cadrul întâlnirilor noastre, elevii au posibilitatea de a se exprima liber, de a emite opinii și judecăți de valoare, de a gândi critic, de a răspunde diverselor provocări pe care ți le creează lectura, de a reflecta asupra lumii și de a face conexiuni între ideile din cărțile citite și realitatea zilelor noastre”, a explicat profesoara Liliana Grosar.
Joi, 20 februarie, de la la ora 14:00, în sala 17B a colegiului, membrii clubului vor discuta despre două romane ale scriitoarei Narine Abgarian: „Din cer au căzut trei mere” și „Simon”.
„Desigur că e o provocare să alegem o scriitoare contemporană mai puțin cunoscută, dar care, nu întâmplător, în 2020 «The Guardian» a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni”, se mai arată în sursa citată.
Cea mai recentă activitate din cadrul clubului de lectură de la CNMV a avut loc în noiembrie 2024 și a fost considerată de elevi drept o experiență valoroasă de învățare și dialog.
Anisia Bândea din clasa a IX-a consideră că a fost „o experiență cu adevărat inedită și autentică, unde domină cultura și inteligența”, iar David Marica din clasa a X-A vede clubul ca „un loc unde mă simt liber să-mi dau cu părerea despre o activitate ce îmi place enorm, cititul”. Pentru Ioana Manea, elevă în clasa a X-a, este „o ieșire din zona de confort, o oportunitate unică ce încurajează incluziunea și exprimarea unor puncte diverse de vedere”, iar Miruna Măsar tot din clasa a X-a, apreciază atmosfera prietenoasă, care „favorizează atât cunoștințe, cât și conexiuni între pasionații de lectură”. Denisa-Ioana Vișoiu din clasa a IX-a spune că îi place să participe la această activitate pentru că „aici descopăr cărți noi și interesante dar și pentru că pot discuta liber despre ele cu colegii mei”, în timp ce Ștefania Neagu din clasa a IX-a descrie clubul ca „o evadare din cotidian, un loc unde mă simt înțeleasă și unde descopăr perspective noi asupra lumii prin cărți”. Otilia Tanko din clasa a IX-a consideră că întâlnirile sunt „fascinante” și că „discuțiile despre cărți mă ajută să-mi dezvolt gândirea critică și să înțeleg mai bine lumea”.
Profesoara Alis Pop este de părere că un cerc de lectură nu înseamnă doar citirea unor cărți, ci deschiderea minților și inimilor elevilor către lumi și perspective noi.
„Pentru mulți dintre acești tineri, clubul de lectură devine un spațiu în care sunt încurajați să își exprime opiniile și să își împărtășească gândurile. Îmi place felul în care fiecare învață să asculte opiniile celorlalți vorbitori, să completeze sau să compare textele cu alte lecturi care le-au stârnit interesul. E foarte frumos când învață unii de la ceilalți, dar mai ales atunci când vezi cum lectura unei cărți unește oamenii în jurul ei, creând un cerc de prieteni”, a explicat Alis Pop.
Clubul de lectură „Ești cool și dacă citești!” este coordonat de Cristina Vișan, Cristina M. Telea-Comnea, Alis Pop și Maria Badiu, în colaborare cu profesorii Maria Băilă, Liliana Grosar și Ionela Catalina.