ACTUALITATE 5 iunie 2016

Clusterul Green Energy în workshop despre salcia energetică

de Iulia Drăghici - Taraș | 1331 vizualizări

„Salcia energetică: planta care lucrează pentru oameni şi natură” a fost subiectul central al workshopului organizat de clusterul biomasei Green Energy în data de 31 mai, în complexul de conferință Best Western Park din Sfântu Gheorghe.

„Scopul acțiunii a fost acela de a crea un cadru pentru o dezbatere constructivă și prezentarea unor exemple de bune practici pe tema întregului lanț valoric de utilizare sustenabilă a biomasei produse pe plantații de salcie energetică”, transmit coordonatorii evenimentului printr-un comunicat de presă.

Președintele clusterului Green Energy, Vajda Lajos, a deschis evenimentul cu un discurs în care a precizat rolul facilitator al clusterului în crearea unor consorții cu participarea actorilor interesați din diferite sectoare ale economiei (IMM-uri, universități, instituții publice și autorități locale) pentru rezolvarea unor probleme energetice actuale. A prezentat activitățile principale ale Clusterului Green Energy și participarea acestuia în proiecte naționale și internaționale, a subliniat importanța cheie a plantațiilor de salcie energetică în lanțul valoric al utilizării biomasei în scopul energetic. În continuare a prezentat oportunitățile cultivării plantațiilor de salcie energetică în alte sectoare vitale ale economiei și de protecția mediului cum ar fi: suprafețe agricole nefolosite, perdele de protecție din salcie energetică având diverse destinații, plantaţii de salcie energetică în jurul depozitelor de deşeuri, recultivarea terenurilor degradate, remedierea solului, zone tampon riveran, stoparea alunecărilor de teren, plantații de salcie energetică în jurul stațiilor de epurare a apelor uzate, parte componentă a programului 1 sat 1 MW din biomasă sau mixturi energetice. Pentru eficientizarea colaborării între membrii consorțiilor formate pe teme actuale s-a pus în evidență importanța spațiului coworking în colaborarea între specialiști, formare de echipă, de start-upuri, perfecționare personală și formare de specialiști sub îndrumarea mentorilor, se menţionează în comunicatul de presă.

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul evenimentului se mai numără: președintele Asimcov, Bagoly Miklós-Levente, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Nagy József, producătorul de salcie energetică Domokos Árpád, reprezentanți ai Centrului de Chimie Organică „C. D. Neniţescu” București (Dr. Prof. Petru Filip, Dr. Prof. Bogdan Drăgancea), lectorul Universității „Babeş-Bolyai” Extensia Sfântu Gheorghe, Dr. Bartha Sándor, dar şi masteranzi și doctoranzi ai Universității „Transilvania” din Braşov (Nicolae Talagai, Marius Chetza și Luminița Vlaicu), dar şi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” (Sebestény Tihamér).

Acţiunea a strâns în jurul său şi reprezentanți ai instituțiilor locale – APM Covasna, Camera Agricolă şi APIA Covasna –, care au confirmat sprijinul şi aprecierea pozitivă față de tematica abordată.

Acţiunea organizată de clusterul Green Energy se înscrie în rândul evenimentelor organizate de Comisia Europeană şi a fost parte componentă a săptămânii „Green Week 2016”. Tema generală a activităţilor din săptămâna 31 mai – 3 iunie a fost despre „Investiţii pentru un viitor mai verde”. „Investiţia se referă la ceva mai mult decât doar la bani. Este despre crearea de locuri de muncă şi despre a integra oamenii în câmpul muncii. Este despre a le asigura copiilor noştri un aer mai curat, este despre a utiliza materialele brute şi resursele într-un mod cât mai eficient şi despre multe altele”, scrie pe site-ul www.greenweek2016.eu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.