ACTUALITATE 7 august 2020

Clădire modulară pentru urgențe și extindere a rețelei de oxigen, la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 970 vizualizări

Planul este ca de săptămâna viitoare să se pornească o a doua secție de Urgențe la Sfântu Gheorghe 

Chiar dacă tendința crescătoare a cazurilor de COVID-19 nu face ca lucrurile să fie mai ușoare, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna se continuă și investițiile necesare gestionării mai eficiente a crizei epidemiologice, a arătat joi, în cadrul ședinței de Consiliu Județean, managerul spitalului, András- Nagy Róbert. Acesta a precizat că este pe punctul de a se încheia un proiect de extindere a rețelei de oxigen în saloanele de pe secția de Infecțioase. Totodată, și lucrările la noua clădire modulară din curtea spitalului, care va deveni secție de Urgențe pentru pacienții COVID și suspecți COVID, ar trebui să fie finalizate săptămâna viitoare. 

Săptămâna trecută am reușit să închidem 90% dintr-un proiect început în luna iulie, respectiv de extindere exterioară a rețelei de oxigen în clădirea de boli infecțioase. Și această investiție a fost finanțată de Consiliul Județean, în urma căreia am reușit să dotăm practic mai toate saloanele, mai sunt 10 care încă nu au priză de oxigen. Ținta este ca fiecare salon din această clădire să aibă cel puțin o sursă de oxigen la dispoziție. Această necesitate o observăm și în momentul de față, pentru că între pacienții COVID sunt și forme mai grave, sunt și forme mai severe. În jur de 30 de cazuri necesită oxigenoterapie. În cadrul acestei investiții, pregătindu-ne pentru viitor sau pentru o altă eventuală pandemie sau dacă e necesar și în această situație, în cadrul acestei crize epidemiologice, am creat pentru 6 paturi de terapie intensivă posibilitatea de legătură la oxigen, respectiv de aer comprimat, tot în această clădire. Dacă va trebui la un moment dat să ne mutăm, să ne extindem necesitățile pe terapie intensivă și în această clădire o să avem această posibilitate la îndemână”, a spus joi, în fața consilierilor județeni, managerul spitalului. 

Ținta este ca o parte a Urgențelor să se mute în noua clădire săptămâna viitoare, a explicat acesta joi, și în cadrul unei conferințe de presă. 

Încă nu este finalizată. Am avut probleme legate de finisaje. Am solicitat să fie schimbate și la asta se lucrează acum. Practic, nu am preluat încă clădirea. Termenul e până săptămâna următoare”, a subliniat András-Nagy Róbert. 

La sfârșitul lunii iulie, conducerea spitalului anunța o nouă extindere a termenului de finalizare a construcției. Explicația a fost că s-a schimbat planul, în sensul că s-a ajuns la concluzia că această construcție trebuie să facă față și anotimpului rece, respectiv ploios, drept urmare că are nevoie de îmbunătățiri față de planul inițial. 

Noua clădire, modulară, pentru Urgențe, care se ridică în curtea Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, va deservi cazurile COVID și suspect COVID. Lucrările erau programate, inițial, să înceapă încă din data de 20 iunie și să dureze maximum o săptămână. 

Fondurile pentru investiție ar urma să fie susținute de o fundație, însă deocamdată nu se știe la cât se vor ridica, în final, cheltuielile.

Între timp, numărul cazurilor de COVID-19 crește. În raportarea de joi 6 august, au fost depistate cu 24 de cazuri mai multe decât în cea de miercuri. Numărul total s-a ridicat astfel la 512.  În Spitalul Județean, la această dată, erau internați 68 de pacienți confirmați cu infecția SARS-COV-2.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.