CJ Covasna va cumpăra șase aparate DrugTest pentru Poliția Rutieră
Tamás Sándor: „Este prioritate maximă pentru noi”
Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat, în cadrul ședinței ordinare de joi, 28 septembrie, un acord de cooperare cu Inspectoratul de Poliție Județean Covasna. Acesta prevede achiziționarea a șase aparate Drugtest care pot detecta opt tipuri de substanțe interzise. Mijloacele tehnice vor fi predate structurilor rutiere din cadrul inspectoratului pentru a intensifica eforturile de depistare a șoferilor drogați. Investiția se ridică la peste 100.000 de lei. În prezent polițiștii covăsneni au în dotare doar două astfel de aparate.
Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, a spus, în cadrul ședinței ordinare, că în prezent, atât la nivel național, cât și în județul nostru, consumul de droguri reprezintă un fenomen social și medical foarte complex. Conform datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, numai în luna august au fost identificați peste 20 de șoferi aflați sub influența substanțelor psihoactive, ceea ce subliniază importanța combaterii acestui fenomen.
„Este prioritate maximă pentru noi. Când domnul comandant Alin Pahonțu ne-a contactat, atât în scris, cât și personal, am spus că suntem alături. E prioritate maximă pentru noi procurarea acestor Drugtest, aparate care testează acele persoane care au consumat droguri. Desigur, procedurile după aceea revin Inspectoratului de Poliție, dar neavând bani la dispoziție, deși domnul ministru al internelor a declarat că, citez «cumpărăm pentru toată lumea, pentru toată țara», noi am adunat bani. Acele șase aparate ne vor costa între 100.000 și 150.000 de lei. Sunt destul de scumpe. Acum suntem în prospectare de piață și de achiziție. Aceste aparate vor fi în proprietatea județului Covasna, dar printr-un contract de comodat le vom da în folosință Inspectoratului de Poliție al Județului Covasna”, a spus Tamás Sándor, în cadrul unei conferințe de presă organizată după ședința ordinară de joi.
Președintele Consiliului Județean Covasna a punctat că aparatele Drugtest pe care le vor achiziționa pot identifica opt tipuri de substanțe – amfetamină, benzodiazepină, metamfetamină, cocaină, cannabis, opioide, ketamină și metadonă.
Consilierul județean Jănel Leaua a punctat, în cadrul ședinței ordinare, că este nevoie de consolidarea efectivului Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Covasna, deoarece, în contextul creșterii fenomenului de consum de droguri, în prezent doar două persoane sunt responsabile de prevenirea acestuia.
Tamás Sándor a explicat în acest sens că obiectivul Consiliului Județean Covasna este de a oferi sprijin rapid Inspectoratului de Poliție, cu mențiunea că sarcinile specifice de combatere rămân în principal în responsabilitatea cadrelor specializate.
Dr. Tarczali Mária a subliniat, în cadrul aceleiași ședințe, că există un număr considerabil de pacienți care urmează tratament cu medicamente anti-depresive, iar acestea pot influența testele de depistare a drogurilor. În astfel de situații, este necesară o atenție deosebită, deoarece rezultatele pot fi fals pozitive, a precizat medicul.
Cum stă județul la numărul de testări pentru depistarea șoferilor drogați
Amintim că, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Covasna, la solicitarea redacției Observatorul de Covasna/covasnamedia.ro, în 2023 (ianuarie - august) au fost prinși 29 de șoferi aflați la volan sub influența substanțelor psihoactive. Este vorba despre testările preliminare, nu analizele de sânge, care au mai dovedit, în anumite cazuri, și rezultate fals pozitive.
De asemenea, din cei aproape 30 de șoferi prinși la volan sub influența substanțelor psihoactive în județul Covasna, 20 au fost depistați în doar cinci zile, în perioada 11-15 august, conform unui raport anterior al IPJ Covasna.
Cu toate acestea, numărul este ridicat, având în vedere că pe întreg anul 2022 au „picat” la drugtest 17 șoferi, în vreme ce în anul precedent, 2021, au fost 33 de pozitivări la testările preliminare, în trafic.
Datele furnizate de autorități ne mai arată și că deși numărul de șoferi care consumă droguri și apoi se urcă la volan este în creștere, în 2023, cel puțin până acum, a scăzut drastic numărul testelor efectuate. Au fost înregistrate doar 228 de teste, în vreme ce în anul 2022, au fost 792. Este de amintit și că în dotarea IPJ Covasna, pe raza întregului județ, sunt doar două mijloace tehnice certificate de tip „drugtest”.