ACTUALITATE 25 februarie 2016

CJ a alocat 80.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor la Galeriile de arte din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1196 vizualizări

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a alocat joi, printr-o rectificare bugetară, suma de 80.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Galeriei de Arte ‘Gyarfas Jeno’ din Sfântu Gheorghe, începute în urmă cu aproape patru ani.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat pentru Agerpres că decizia a fost luată pentru a se „ieşi din impasul creat de Ministerul Culturii“ şi a putea reintroduce această galerie în circuitul cultural.

„Situaţia este destul de precară şi vrem să ieşim din acest impas creat de Ministerul Culturii, pentru că acum trei sau patru ani de zile am participat la un proiect al Ministerului Culturii, am predat acest imobil pentru reabilitare totală la Ministerul Culturii, la INP - Institutul Naţional de Patrimoniu (...) Licitaţia pentru reabilitare a fost câştigată de către o firmă din afara judeţului (...) care a realizat cam 80% din lucrări. Am zis că nu mai suportăm să fie tărăgănată această situaţie şi am cerut de la Minister să ne dea înapoi imobilul (...) Trebuie să angajăm acum un expert care va evalua aceste lucrări şi după aceea o să trecem la finalizarea în totalitate a acestei investiţii, care v-am spus, a fost finalizată 80% din banii Ministerului“, a declarat Tamas Sandor.

Intenţia autorităţilor este de a aduce această galerie la standarde internaţionale, pentru a putea găzdui şi expoziţii de anvergură. „Vrem şi vom aduce această galerie la un nivel internaţional, ca să poată primi expoziţii de nivel internaţional (...) După proiectele noastre, după gândirea noastră, anul acesta vom finaliza, ca de anul viitor să putem aduce expoziţii mari, chiar cu lucrări de Picasso, care necesită nişte condiţii speciale“, a mai spus Tamas Sandor.

Lucrările la Galeriile de artă „Gyárfás Jenő“ din Sfântu Gheorghe, aflate în subordinea Muzeului Naţional Secuiesc şi Consiliului Judeţean Covasna, au demarat printr-un program pilot al Ministerului Culturii de consolidare şi restaurare a monumentelor istorice. Proiectul prevedea, printre altele, reabilitarea sistemului de iluminat, modernizarea sistemului de alarmă şi antiefracţie, dotarea cu sistem de supraveghere cu camere video, realizarea sistemului de ventilaţie şi amenajarea unor spaţii expoziţionale modulare.

Galeriile de artă, care funcţionează într-o clădire monument istoric din centrul municipiului Sfântu Gheorghe cunoscută sub denumirea „Bazar“, deţin valoroase colecţii de sculptură, pictură şi grafică din secolele XIX-XX. La înfiinţarea sa, în anul 1879, colecţia de artă plastică a Muzeului Naţional Secuiesc număra 137 de tablouri donate Zathurecky Emilia, fondatoarea instituţiei, iar în timp colecţia s-a îmbogăţit prin alte donaţii ori achiziţii. În timpul celui de-al doilea război mondial, însă, 1500 de obiecte de artă au fost distruse.

Expoziţia de bază a Galeriei, intitulată „Panteon“, conţine lucrări ale artiştilor plastici născuţi în zonă, printre aceştia numărându-se Barabás Miklós, Gyárfás Jenő, Hans Mattis-Teutsch, Baász Imre şi Plugor Sándor.

Conducerea Muzeului a menţionat că, din păcate, spaţiul expoziţional este insuficient, iar multe dintre lucrări sunt ţinute în depozit, ele fiind expuse doar temporar.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.