ACTUALITATE 14 martie 2017

Circa 2.000 de pomi fructiferi vor fi distribuiţi covăsnenilor în aprilie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1301 vizualizări

Aproximativ 2.000 de puieţi de pomi fructiferi autohtoni vor ajunge începând din luna aprilie la familii din opt localităţi covăsnene. Acţiunea se înscrie în cadrul proiectului „Un pom pentru generaţia următoare” al Fundaţiei Comunitare Covasna, aflat anul acesta la cea de-a treia ediţie. Organizaţiile non-guvernamentale, primăriile sau persoanele fizice care vor să beneficieze de program, pot să solicite acest lucru printr-un e-mail la adresa hka@hka.ro, cel târziu până la sfârşitul lunii martie.

„Fundaţia a comandat puieţii de pomi fructiferi autohtoni. Principiul programului este acelaşi ca în fiecare an, respectiv ca distribuirea să se efectueze echitabil la nivelul judeţului. Am împărţit Covasna în cinci regiuni şi în fiecare regiune vom trimite câte 400 de puieţi. Deja avem un bilanţ al anilor precedenţi şi ştim ce localităţi au primit. În continuare, o să identificăm localităţi unde nu am ajuns deja sau mergem acolo unde primim solicitări concrete. Oamenii deja ne contactează, iar acest lucru este foarte bun, pentru că înseamnă că există voinţă de implicare în program. În primul rând trebuie să existe cerere şi deschidere. Avem deja câteva localităţi, dar încă nu este definită lista. Am primit solicitări din Poian, Vârghiş, Arcuş, iar acestea vor fi prioritare. Mai este timp să primim solicitări, pentru că la finele lunii martie o să sosească puieţii. În maxim două săptămâni trebuie să definitivăm care vor fi localităţile care vor primi aceşti puieţi”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Aceasta a mai precizat că Fundaţia va lucra în primul rând cu ONG-uri, dar nu exclude nici primăriile sau persoanele fizice. „Condiţia noastră este ca procesul de distribuire să fie transparent şi într-adevăr acest puiet să ajungă acolo unde am dori să ajungă, respectiv la familii”, a transmis directorul executiv al Fundaţiei, care a subliniat că fiecare familie va primi maxim trei puieţi, pe care se obligă să îi planteze şi să îi îngrijească.

Proiectul „Un pom pentru generaţia următoare” se află la a treia ediţie şi până acum circa 6.000 de pomi au fost distribuiţi la familii din întreg judeţul. Fundaţia Comunitară Covasna a mai subliniat că acest program se va derula pe o durată de cel puţin 10 ani, timp în care vor fi distribuiţi puieţi de pomi fructiferi autohtoni în fiecare localitate din judeţ.

Anul trecut, Fundaţia Comunitară Covasna a inaugurat Pepiniera comunitară din Valea Crişului, iar peste câţiva ani o parte din aceşti puieţi vor fi distribuiţi în cadrul acestui program. „O să creştem şi numărul de puieţi acordaţi, dar deocamdată şi noi plătim bani grei pentru ei, aşa că mai aşteptăm cel puţin până când cei din grădina de puieţi a Fundaţiei vor putea fi distribuiţi”, a mai spus Bereczki Kinga.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.