ACTUALITATE 3 septembrie 2024

„Ciobănașul” prin ochii tăi: Un festival de suflet pentru comunitate

de Ștefania Găvăneci | 1045 vizualizări

Cu o istorie îndelungată, ajuns acum la cea de-a 51-a ediție, festivalul „Ciobănașul” din Întorsura Buzăului este un eveniment care aduce laolaltă tradițiile și spiritul comunității locale, dar și o bucurie autentică în rândul participanților. Între 31 august și 1 septembrie 2024, în cadrul Zilelor Orașului, festivalul a transformat zona campingului într-un veritabil spectacol de muzică, dans și cultură populară.

În continuare, vom descoperi ce reprezintă „Ciobănașul” în ochii câtorva dintre cei care au participat și trăit acest festival de-a lungul anilor. Vom asculta poveștile și impresiile lor despre cum evenimentul le-a marcat sufletul și a devenit o parte importantă din viața comunității.

Copilărie, adolescență, tinerețe, maturitate

Lăcrămioara Bularca, cea care a prezentat ani la rând „Ciobănașul” ne-a spus cu emoție în glas, că „Ciobănașul” înseamnă copilărie, adolescență, tinerețe, maturitate. Pentru că am crescut cu „Ciobănașul” și începând din clasa a 8-a am participat și am urcat pe această scenă mai întâi ca membră într-un colaj prin care se deschidea pe vremea aceea festivalul. Era un moment coregrafic, folcloric, de poezie și cântece la început și după aceea se deschidea oficial cu prezentarea evenimentului, apoi, când am ajuns la liceu, am început să fiu prezentatoare.

Pentru mine Ciobănașul înseamnă tradiție, folclor, înseamnă ce avem mai scump pe meleagul întorsurean. Înseamnă a aduna la un loc oameni care trăiesc aceleași clipe, aceeași bucurie.

Înseamnă a duce mai departe cultura, spiritualitatea. Înseamnă totul.”

Joc și bucurie

În continuare, o participantă la festival, pe care am găsit-o anul acesta la colțul de joacă al copiilor în calitate de coordonator, Georgiana Drăghicioiu, ne-a răspuns „Zilele Ciobănașului sunt zilele orașului nostru. Și ce înseamnă pentru noi un ciobănaș și ce înseamnă jocul ciobănaș? E jocul în care ne adunăm toți, urmărim o coregrafie și ne bucurăm că suntem împreună, formăm legături noi, întărim legăturile vechi și ne bucurăm.”

Tradiție

„Festivalul Ciobănașul pentru mine reprezintă un festival de suflet cu o însemnătate mare. 

Încă de mic copil, aveam până în 10 ani când am urcat prima dată pe scena acestui festival. La început ca dansator în ansamblul „Românașul” coordonat de către soții Urdă, apoi ca solistă, iar mai târziu ca membru corist în corul Plai Întorsurean. 

Pot spune că am crescut pe scena acestui festival, de 4 ani mi s-a oferit frumoasa oportunitate de a prelua corul Plai Întorsurean, un cor cu o tradiție îndelungată. Pentru mine ei reprezintă a doua mea familie. Îi iubesc și le mulțumesc că există. 

Îmi doresc ca acest festival să dăinuie cât mai mulți ani pentru a duce tradiția, portul popular întorsurean, muzica populară mai departe”, ne-a împărtășit și profesor dirijor Maria Dandu-Muntean.

Aspect important în menținerea identității noastre ca nație

„Este tradiție, este sărbătoarea de suflet, nelipsită din calendarul sărbătorilor întorsurenilor, dar și a celor din împrejurimi. O manifestare cu tradiție, cultural-artistică, aflată la a 51-a ediție. Îmi aduc aminte din copilărie, cum așteptam cu nerăbdare prima duminică a lunii septembrie, zi destinată acestei „serbări câmpenești”, cum i se spunea mai demult. Abia așteptam parada portului popular. Inițial ca spectator, apoi ca artist dansator, în care întreg alaiul de participanți de la mic la mare, dansatori și instrumentiști, acompaniați de tarafuri, îmbrăcați în straie populare, defilau pe străzile Întorsurii până la Camping, locul care găzduiește această sărbătoare. Locul unde, oamenii se întâlnesc, socializează, se distrează și au parte de un festival-spectacol de folclor de calitate pe tot parcursul zilei.

Tot ceea ce se întâmplă în cadrul Festivalului folcloric Ciobănașul de-a lungul a 51 de ediții, în ciuda modernismului și a tehnologiei care ne copleșește, dar care în același timp ne și ajută, denotă faptul la Întorsura, obiceiurile și tradiția continuă, aspect important în menținerea identității noastre ca nație”, ne-a împărtășit Rodica Boieru, instructor dansuri populare. 

Mândrie

Costică Oltean, cel care a organizat 27 dintre edițiile festivalului, a răspuns și el la întrebarea noastră. 

„Festivalul Ciobănașul, așa după cum se știe, spun și edițiile, a 51-a ediție, într-adevăr este o continuitate și din punctul meu de vedere așa putem să ducem mai departe aceste tradiții strămoșești. Eu sunt mândru că am reușit să organizez aproape neîntrerupt, adică spun aproape neîntrerupt că în cei 27 de ani a fost anul pandemic și atunci nu s-a putut ține.

Am tras cu dinții de acest festival să nu se întrerupă, să fie dus mai departe.

Am fost de când se ținea în Dumbravă, așa-i spunea, undeva sus, pe deal, într-o poiană între brazi. Sunt mândru că sunt întorsurean și că avem acest festival care ne reprezintă.”

Experiență complexă

„Pentru mine reprezintă un șirag format din emoții și amintiri care strălucește într-un fel neprețuit. Încă de la o vârstă fragedă m-am urcat pe scena acestui festival alături de artiști mari și iată că am ajuns să urc și anul acesta, la ediția cu numărul 51, alături de toți colegii mei tineri, talentați ai zonei. Activând în domeniul muzical, fiecare apariție pot spune că este una deosebită, însă niciuna nu se compară cu momentul în care cânți cu drag pentru oamenii zonei tale, alături de cei care te-au format de mic și te-au adus în lumina reflectoarelor. Pe lângă experiența artistică, la acest festival am participat și prin acțiunea de coordonare a voluntarilor. Cu alte cuvinte experiența festivalului este complexă, intensă și nu în ultimul rând, de suflet!”, ne-a spus una din artistele care au urcat și anul acesta pe scena festivalului, Ana Maria Popica.

Emblema orașului

De 51 de ani, eu am 56, am fost mereu prezentă. Am fost mereu să o văd pe mama mea cântând, pe mătușa dansând, mai târziu pe fratele meu și din 2005 și eu evoluez pe scena festivalului făcând parte din corul Plai Întorsurean. Este emblema orașului, este evenimentul în care cultura își face prezența. Eu zic mereu că astfel de evenimente bucură omul”, ne-a spus Gabriela Maria Neagoe.

Amintiri

Ciobănașul înseamnă tradiție, folclor, obiceiuri, dansuri frumoase din diferite zone ale țării. Și mai ales că pe vremuri, sora mea a fost membră în ansamblu folcloric de la Sita. 

Când eram mică, veneam prin pădure cu tata, la „ciobănaș”, că atunci era intrare. Ne furișam după copaci și intram. Eram foarte mândră când veneam. Dar pentru mine înseamnă foarte mult dansul, să văd fiecare cântăreț, știam toate cântecele domnului Ion Mitrofan”, ne-a spus Aura Bularca, una din participantele de la festival.

Viață

Ca o notă personală, „Ciobănașul” îmi aduce aminte de gustul copilăriei. Pentru mine, acest festival nu înseamnă doar muzică, dans și tradiții; este și despre bucuria de a savura o vată de zahăr, dulce și pufoasă, în timp ce mă pierd în atmosfera plină de viață a evenimentului. 

„Ciobănașul” este, în esență, o combinație de amintiri frumoase, tradiții autentice și micile plăceri care ne aduc zâmbetul pe buze.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.