Cine sunt eroii
În 14 locații din județ s-au organizat joi evenimente de Ziua Eroilor; cum au fost cele de la Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului
După un an de pauză din cauza pandemiei de coronavirus, militarii au ieșit din nou să facă paradă de Ziua Eroilor. Au fost evenimente în 14 locații din județul Covasna. Startul s-a dat încă de la ora 9:00, la Sfântu Gheorghe, în fața Monumentului Ostașului Român. La fel ca la alte evenimente similare din țară, reprezentanții autorităților au dat citire numelor celor care au murit în războaie și care sunt comemorați în această zi. Dar eroi sunt și printre noi, au ținut să precizeze organizatorii.
Tradiția evenimentelor organizate de zilele naționale nu a fost uitată, nici după un an de pandemie, în care totul s-a pus pe stop. S-a văzut asta joi, 10 iunie, când România a sărbătorit Ziua Eroilor, de Înălțarea Domnului.
La Sfântu Gheorghe, ca la armată, ora anunțată pentru începerea evenimentului, 9:00, a fost într-adevăr ora 9:00. Și programul a decurs astfel: întâmpinare persoană oficială (aici prefectul județului Covasna, Ráduly István), intonarea Imnului Național, slujbă de pomenire, citirea numelor soldaților care și-au pierdut viețile pe câmpurile de luptă, discursuri, depuneri de coroane, defilare în efectiv redus, din cauza restricțiilor COVID.
La fel s-a întâmplat și în celelalte locații din județ, pentru că astfel de acțiuni au fost la Covasna, Târgu Secuiesc, Brețcu, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani, Dobârlău, Vâlcele, Ilieni, Aita Mare, Arcuș, Bățani.
„În mod tradițional, în România se serbează astăzi Ziua Eroilor. Noi, în județul Covasna, participăm astăzi cu toate forțele și cu toate efectivele în 14 locații. Suntem mândri să facem treaba asta”, a spus comandatul Centrului Militar Județean Covasna, principalul organizator al activităților, locotenent colonelul Dorin Neagu.
Cine sunt eroii
Subiectul zilei au fost, așadar, eroii. Dar cine sunt aceștia? Pe de o parte, au spus coordonatorii activităților organizate joi, cei care au murit în războaie. Numele celor cunoscuți au fost citite în cadrul ceremoniilor de joi.
„Cine poate fi considerat un erou?
Un erou – în opinia mea – este cel care se distinge prin vitejie și prin curaj excepțional în luptă sau primejdie. Mulți dintre eroi au adus sacrificiul suprem, pierzându-și viața pe câmpul de luptă.
În războaiele purtate de-a lungul istoriei oamenii simpli nu au fost niciodată întrebați dacă vor sau nu să se lupte, când și pentru care cauză urmează să-și riște, sau chiar să-și dea viața. De aceea cred, că dincolo de generali și mareșali, cel mai mare erou, ce avem datoria să-l comemorăm, este eroul necunoscut, reprezentând omul simplu, ce și-a pierdut viața în luptă, omul satului, care a plecat de la vatră, care a îndurat evenimente greu de înțeles pentru rațiunea umană.
Mii și mii de oameni obișnuiți au murit în marile bătălii ale istoriei, indiferent dacă vorbim despre cele două războaie mondiale sau alte bătălii la care armata română a participat și care s-au sacrificat, ca noi să putem avea un viitor mai bun.
Ei sunt eroii noștri!
Unii dintre ei zac în cimitire unde numele lor nu poate fi sculptat în marmură, unde poate numai o piatră acoperită de mușchi sau o cruce veche din lemn îi mai păstrează amintirea. În alte părți doar natura ce vindecă toate rănile veghează asupra memoriei lor.
Astăzi, îmi exprim întreaga prețuire și respectul pentru cei care, prin jertfa supremă, au apărat libertatea, integritatea, demnitatea țării, căci datorită lor mai existăm ca popor, avem o țară și avem un viitor”, a spus, în discursul său, prefectul Ráduly István.
Pe de altă parte, eroi sunt și cei care încă luptă cu o pandemie, a spus comandantul Centrului Militar Județean Covasna.
„Să nu uităm că eroi sunt și printre noi. Să nu îi uităm pe eroii care duc lupta în zilele noastre, lupta pe frontul cu pandemia, cărora trebuie să le mulțumim, de asemenea”, a declarat Dorin Neagu.
De precizat este că la evenimentul de la Sfântu Gheorghe a fost prezentă întreaga conducere a prefecturii, adică și cei doi subprefecți, Cosmin Boricean și Dulányi-Balogh Szilárd.
Din capul locului, la Sfântu Gheorghe s-a anunțat că evenimentul se organizează cu respectarea măsurilor sanitare de protecție împotriva noului coronavirus și prima regulă era: portul măștii astfel încât să acopere nasul și gura. Mesajul a ajuns doar la șefii din MAI și armată și eventual Prefectură, dar la restul participanților mai puțin. Oricum, nu a fost nicio reacție nici spre cei care nu s-au conformat, deci fiecare și-a văzut de treabă.
Evenimentul nu a durat mai mult de 40 de minute. Dar chiar și așa, la final, pentru că traficul a fost restricționat în zona străzii Locotenent Păiș David, șirul de mașini blocate în traficul îngreunat se întindea de pe podul de la Gară până pe la mijlocul străzii Lăcrămioarei, dar nici pe 1 Decembrie nu era mai bine. Partea bună este că șoferii păreau destul de răbdători.
În jur de 150 de persoane au participat joi la parada militară de la Întorsura Buzăului
Și la Întorsura Buzăului evenimentul a fost marcat cu o paradă militară, câteva cuvinte adresate celor prezenți de către subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean, dar și de edilul de la Întorsura Buzăului, Raul Urdă, iar, înainte de toate acestea, a fost oficiată slujba de către preoții ortodocși din oraș.
Raul Urdă i-a rugat înainte de începerea propriu-zisă a evenimentului pe toți cei prezenți să păstreze distanța fizică și să poarte masca de protecție. La fel ca la Sfântu Gheorghe, dacă distanțarea fizică se mai regăsea ici-colo, măștile de protecție au fost „scumpe” la vedere.
Întregul eveniment a început puțin după ora 11:00 și nu a fost lipsit nici de bâlbe organizatorice. Microfoanele celor care vorbeau nu au funcționat întotdeauna, iar edilul orașului era să treacă neobservat, nefiind, inițial, prezentat pentru a spune câteva cuvinte. Cu toate acestea, faptul că sonorizarea a avut lipsuri pe alocuri ne-a oferit ocazia, nouă, celor prezenți, să auzim Imnul României intonat pe alocuri doar de militarii prezenți la ceremonie, ceea ce a dat o altă emoție momentului.
Au fost depuse și coroane la „Monumentul Eroilor” din oraș, din partea școlilor din localitate, a autorităților, partidelor politice, Casei Familiale și a altor organizații.
„Cea mai de preț bogăție a neamului nostru este credința creștină”
Subprefectul Cosmin Boricean a punctat în discursul său importanța religiei în dezvoltarea neamului românesc. În același timp, acesta a profitat de ocazie și a reamintit cetățenilor că în vremurile pe care le trăim fiecare dintre noi trebuie să fie în primul rând responsabil pentru el însuși.
„Trebuie să vă mărturisesc că, în aceste vremuri dificile care ne-au încercat pe toți în ultimul timp, aceste manifestații capătă o altă valoare, infinit mai mare. Așa cum ne exprimăm prețuirea față de cei care au căzut la datorie, cred că trebuie să îi prețuim și pe aceia dintre noi care astăzi sunt în primele linii de apărare și care în continuare veghează la bunăstarea și sănătatea noastră, a tuturor. Să nu uităm că împreună suntem mai puternici și puterea de a depăși aceste momente grele stă în fiecare dintre noi. Să ne cinstim istoria și eroii, dar să trăim prezentul și viitorul cu responsabilitate”, a mai spus, în final, subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean.
Raul Urdă i-a îndemnat pe cetățenii orașului pe care îl conduce să învețe din sacrificiile eroilor neamului românesc, astfel încât să facă față oricărui obstacol.
„Ziua Eroilor este momentul în care poporul român onorează memoria eroilor cunoscuți și necunoscuți, căzuți în lupte de-a lungul istoriei pentru libertatea națiunii noastre, pentru dreptate. (…). Vă îndemn să ne inspirăm din sacrificiile tuturor eroilor noștri și să găsim puterea și voința de a triumfa asupra oricărui obstacol. Dumneavoastră, locuitorilor Orașului Întorsura Buzăului, mă adresez cu emoție, urându-vă ca de acum înainte să trăiți liniștiți, într-un oraș liniștit, să aveți grijă de dumneavoastră, iar eu vă asigur că voi avea grijă să fac tot ce se poate pentru bunăstarea dumneavoastră”, a spus și Raul Urdă, care și-a încheiat discursul cu urarea „Hristos a Înălțat!”, iar mulțimea prezentă i-a răspuns înapoi „Adevărat a Înălțat”.
Pentru desfășurarea evenimentului circulația de pe DN10 - porțiunea de la Catedrala din oraș până în zona Casei de Cultură - a fost deviată pe rute ocolitoare. Și aici întregul eveniment s-a desfășurat pe parcursul a aproximativ 40 de minute.
Prezenți la activitățile de joi au fost și elevi, profesori, angajați ai instituțiilor publice, consilieri locali, reprezentanți ai partidelor politice, dar și vârstnici.
Important ar fi, așadar, ca evenimentele de Ziua Eroilor să fie doar niște motive în plus care să ne reamintească și că e nevoie să ne prețuim eroii în fiecare zi, nu doar o dată pe an.
Iulia Drăghici – Taraș
David Leonard Bularca