ACTUALITATE 27 ianuarie 2022

Cine are acces la centrul de evaluare COVID-19 de la SJU și cum

de Iulia Drăghici - Taraș | 790 vizualizări

Reprezentanții Spitalului Județean au făcut publice detaliile 

Centrul de evaluare COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe și-a început miercuri activitatea, a anunțat managerul unității medicale. În total, cinci doctori vor lucra aici. Acces vor avea persoanele cu test COVID-19 pozitiv, oficial, înregistrat în platforma Corona Forms, care au cel puțin o comorbiditate, prezintă simptome, dar nu atât de grave cât să necesite internarea. Programarea se va face online de către medicul de familie. Transferul pacientului de la domiciliu la centrul de evaluare se va putea face cu ambulanța, solicitată prin 112. Pentru a putea fi consultat, pacientul COVID care ajunge la centru trebuie să aibă programare, să aibă asupra sa cardul de sănătate și fișa de monitorizare completată anterior de medicul de familie. 

Centrul de evaluare COVID de la Spitalul Județean a fost amplasat în curtea unității spitalicești, în zona Urgenței Mobile, unde ajung tot pacienți infectați cu SARS-COV-2.  

Este posibil accesul în acest centru doar pacienților care au un test pozitiv. O altă condiție, care este important de menționat, este că la momentul prezentării în centrul de evaluare trebuie să poată fi identificați în platforma Corona Forms. Asta înseamnă că fie laboratoarele care au făcut, fie medicul de familie, în anumite situații, sau farmaciile, dacă este cazul, au încărcat rezultatul testului într-o platformă centralizată a pacienților COVID-19. (...) Nu este obligatoriu ca pacientul să aibă bilet de trimitere pentru a veni la centrul de evaluare, însă prezentarea cardului de sănătate este obligatorie”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert. 

Mai sunt și alte condiții de acces la centru, pe lângă test pozitiv, PCR sau rapid – dar oficial, înregistrat în Corona Forms și programare online. „Aici ar trebui să ajungă persoanele care deja au fost evaluate cel puțin clinic de către medicul de familie, au o simptomatologie mai mare și prezintă comorbidități, cel puțin una sau două. Deci persoanele despre care medicul de familie, care îi cunoaște cel mai bine, bănuiește că s-ar putea agrava dacă stau acasă. Pacienții tineri, asimptomatici nu au ce căuta în centrul de evaluare. Ei trebuie să fie evaluați și monitorizați de către medicul de familie”, a punctat directorul medical al spitalului, dr. Roșu Mátyás. 

Programare online, prin medicul de familie 

Pacienții vor putea fi programați online pentru consultații în acest centru tot de medicul de familie. 

Rugăm pacienții să se programeze înainte pentru o evidență clară și pentru fluidizarea fluxului de investigații, servicii medicale, programare care se poate face de către medicul de familie prin portalul spitalului, online. (...) Recomandăm pacienților și medicilor de familie, ca în vederea limitării transmiterii virusului, transportul să se facă prin serviciul 112, iar transferul să se facă prin ambulanțele disponibile”, a punctat managerul SJU Covasna. 

Decizia de administrare medicală se ia împreună cu pacientul 

Ajunși la centru, pacienții vor avea parte de servicii de evaluare prin sistem de spitalizare de zi, iar toate costurile vor fi suportate prin Casa de Asigurări. Vizita la centru va conține o consultație medicală de specialitate, investigații de laborator, iar în măsura în care medicul de specialitate consideră, pot fi administrate injecții, perfuzii sau alte tipuri de administrări de medicamente, pe lângă investigațiile paraclinice de imagistică medicală. 

Pacientul este cel care, împreună cu medicul va lua decizia finală dacă va accepta sau nu tratament medicamentos. 

Se pot administra medicamente cu acțiune antivirală, fie anticorpi monoclonali sau alte tipuri de medicamente cu efect antiviral, potrivit schemelor de tratament aprobate de Ministerul Sănătății”, a spus managerul SJU. 

Este important că decizia finală se ia împreună cu pacientul, mai ales că medicamentele pot avea efecte adverse „destul de grave și serioase. Trebuie cântărit foarte bine când să apelăm la ele, la cine. (...) Efecte adverse au asupra ficatului, sunt hepatotoxice, pot determina și diaree”, a explicat directorul medical al Spitalului, dr. Roșu Mátyás. 

La SJU, asistența medicală este asigurată de cinci medici, patru de la Boli Infecțioase și unul de la medicină internă. 

Dacă ar fi să reducem la câteva cuvinte rolul acestui centru de evaluare este: o policlinică, cu investigații suplimentare, pentru pacienții pozitivi. (...) Cei cu simptomatologie, fără test pozitiv au calea Urgenței. Cei cu test pozitiv, simptomatologie și pentru care medicul de familie consideră necesar să fie făcute investigații suplimentare, vin la centru. (...) Traseul pacientului cu test pozitiv este reglementat prin Ordin de Ministru și e destul de clar”, a punctat managerul SJU. 

Document DSP: Întorsura Buzăului rămâne fără centru de evaluare 

Un document publicat pe site-ul DSP Covasna arată că la nivelul județului Covasna vor funcționa patru astfel de centre, deși inițial s-a anunțat că vor fi înființate cinci. În afară de Întorsura Buzăului, va fi în fiecare oraș din județ. 

Pe lângă cel de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, centre vor mai fi la: Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza” din Covasna și Spitalul Orășenesc Baraolt. 

Toate au program estimat de lucru începând de la ora 8:00, dar unele încheie la ora 15:00, altele la 17:00. Date de contact și alte amănunte pot fi consultate pe site-ul DSP Covasna, dspcovasna.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.