Cinci persoane trimise în judecată pentru fraudă informatică
Procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna au dispus trimiterea în judecată a cinci persoane – patru covăsneni şi un bucureştean -, pentru o pagubă de aproape 950.000 de lei adusă în contul unei societăţi din Târgu-Secuiesc, Domo Retail, prin infracţiuni de fraudă informatică. Potrivit DIICOT, grupul infracţional s-a constituit vara trecută, iar banii obţinuţi în mod fraudulos de membri acestuia au fost ridicaţi de la bancomate din Braşov, Ploieşti, Focşani şi Bucureşti, paguba totală ridicându-se la 939.267,8 lei.
Acuzaţiile aduse la adresa celor cinci - Gego Levente, Biro Laszlo, Szabo Attila, Raţă Marian şi Farkas Lorand, cu vârste cuprinse între 21 şi 28 de ani, ţin de constituirea unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinere fără drept a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică, ştergerea de date informatice, fără drept. Totodată, aceştia sunt trimişi în instanţă pentru accesare fără drept a unui sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, interceptarea, fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică şi care se efectuează în cadrul unui sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice, complicitate la săvârşirea infracţiunilor informatice şi înşelăciune. Aceste fapte sunt pedepsite cu închisoare de la 5 la 20 de ani.
Coordonatorul grupului, Gego Levente, este judecat pentru încălcarea măsurilor de securitate ale societăţii, deţinere fără drept de semnături electronice şi ştergere de date informatice de pe serverul unei alte firme, din Sfântu-Gheorghe.
Prin încălcarea măsurilor de securitate, acesta a accesat, fără drept, sistemul multicash utilizat de societate pentru a efectua plăţi on-line. Totodată, a instalat pe sistemele de calcul din cadrul acesteia un program tip Spyware pentru a obţine date informatice şi a interceptat fără drept datele informatice introduse pe unul din sistemele de calcul.
În realizarea scopului pentru care s-a constituit grupul infracţional organizat, unul dintre inculpaţi a solicitat băncii deschiderea unui cont curent şi eliberarea unui card Visa Electron care permitea efectuarea de operaţiuni la bancomate, apoi a dat cardul şi datele sale personale unui alt membru de grup, care s-a prezentat de şapte ori în faţa angajaţilor unei bănci, determinând ridicarea plafonului sumei maxime care poate fi extrasă de la bancomate în 24 de ore. Ulterior, el a retras din Braşov, Ploieşti, Buzău, Focşani şi Bucureşti suma de aproape 950.000 de lei.
În baza datelor false prezentate, banca a ridicat restricţia privind suma maximă ce poate fi retrasă cu cardul de la bancomate, astfel că banii au putut fi scoşi fără probleme. Cauza a fost înaintată Tribunalului Covasna, iar instanţa a admis propunerea procurorilor D.I.I.C.O.T.
Ana Sidon