ACTUALITATE 26 august 2022

Cinci firme vor să construiască cele 50 de case noi în cartierul Őrkő

de Iulia Drăghici - Taraș | 1346 vizualizări

Cinci firme s-au înscris la licitația publică pentru câștigarea contractului care presupune construirea celor 50 de noi locuințe în cartierul Őrkő, a dezvăluit joi, într-o conferință de presă, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. Ultima zi pentru depunerea ofertelor a fost 24 august. 

„Avem cinci oferte pentru proiectul de construire a celor 50 de case sociale în Őrkő. Am avut o oarecare frică de faptul că nu va veni nimeni, dar sunt cinci oferte. Urmează evaluarea tehnică și după aceea evaluarea financiară. Trebuie firmă cu potențial mare. Este și o firmă locală (n.red. printre cele care și-au manifestat interesul de a prelua execuția proiectului). Avem siguranța că este cel puțin o firmă care știe ce înseamnă Őrkő”, a declarat viceprimarul

Anunțul privind „Execuția lucrărilor aferente investiției: «Construirea a 50 de locuințe sociale în Cartierul Őrkő»” a fost publicat în 23 iulie a.c., iar termenul pentru depunerea ofertelor a fost 24 august. Valoarea proiectului este de aproape 23,9 milioane de lei (suma exactă: 23.827.866,59 lei), fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR). 

„Obiectul contractului ce rezultă din această procedură este execuția tuturor lucrărilor privind investiția: „Amenajare terenuri de sport – Construirea a 50 de locuințe sociale în Cartierul Őrkő, Municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna”, identificate în documentația tehnico-economică pusă la dispoziție”, se arată, printre altele, în anunțul de pe SEAP. 

Primăria Sfântu Gheorghe a semnat la începutul lui octombrie 2021 contractul de finanțare pentru proiectul „Construirea de 50 de locuințe sociale în cartierul Őrkő”. 

Termenul de finalizare este estimat pentru finele lui 2023. 

Un studiu făcut în 2017, când s-a înființat Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sepsi, asociația care se ocupă de implementarea strategiei care își propune creșterea calității vieții în cartierele dezavantajate din Sfântu Gheorghe, arată că erau 526 de locuințe în zona Őrkő și împrejurimi, dintre care 353, adică 66,2%, supraaglomerate. Datele studiului au mai arătat și că 76,1% dintre aceste locuințe au fost construite ilegal. 50% sunt pe teren public, 20,7% pe teren privat, iar 20,3% pe terenuri în proprietatea persoanelor care dețin locuința. În 60,1% dintre cazuri, locuințele au o singură încăpere. 

În aceste condiții, dorim să asigurăm condiții normale de locuit pentru o parte din locuitorii acestei zone defavorizate”, spunea, în 2021, după semnarea contractului de finanțare, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

În același cartier mai sunt în lucru și alte proiecte, ca, de exemplu, construirea unei grădinițe și a unui centru comunitar. 

Sursa foto: arhivă/2020

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.