ACTUALITATE 19 septembrie 2016

Cinci conace şi castele din judeţul Covasna pot fi vizitate gratuit de „ Zilele turismului”

de Agerpres | 2440 vizualizări

Trei conace şi două castele din judeţul Covasna, vechi de câteva sute de ani, vor putea fi vizitate gratuit în cursul zilei de marţi, turul acestora fiind inclus în programul manifestării „Zilele turismului covăsnean”.

Printre acestea se numără Castelul Daniel din Tălişoara, construit în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în stil renascentist, care ascunde câteva mistere neelucidate, precum cel al semnificaţiei frescelor şi a ‘camerei secrete’, descoperite în timpul lucrărilor de restaurare.

Castelul a fost cumpărat în urmă cu câţiva ani de doi tineri, Racz Lilla şi Attila, originari din Sfântu Gheorghe, respectiv Miercurea Ciuc, care l-au reabilitat şi introdus în circuitul turistic. Castelul are opt camere, fiecare cu un stil şi o poveste aparte, printre ele „Lebăda”, denumită după blazonul familiei Daniel, camera contelui, aflată lângă budoarul contesei, şi camera „Constantinopole”, unde se regăsesc frescele amintite. Una dintre cele mai atrăgătoare, datorită poveştii ei, este „Camera secretelor”, o încăpere a cărei baie a fost amenajată într-un spaţiu înzidit, descoperit în timpul renovărilor din 2011.

Proprietarii au găsit cu ajutorul designerilor un stil original de a mobila castelul, recuperând şi recondiţionând o parte dintre grinzile de lemn învechite, care au trebuit înlocuite în timpul renovării, realizând astfel o originală îmbinare între vechi şi nou.

„Din mobilierul original nu am mai găsit nimic, din păcate. Structural a trebuit să înlocuim foarte mult lemn din castel şi acest lemn vechi de sute de ani l-am refolosit pentru fabricarea mobilei, combinându-l cu elemente de nou, de hi-tech, materiale naturale, cupru, sticlă, lemn nou, lăcuit. Avem această combinaţie, această dualitate, jocul între vechi şi nou, care nu face altceva decât să ajute vechiul să iasă şi mai mult în evidenţă. Acesta a fost conceptul de design cu care am mobilat castelul”, a declarat Lilla Racz.

Persoanele interesate vor putea vizita şi Castelul Daniel din Vârghiş, aflat în prezent în proprietatea autorităţilor oraşului Esztergom din Ungaria, care l-au achiziţionat în urmă cu câţiva ani. Castelul este înconjurat de un parc dendrologic, iar cea mai veche parte a ansamblului datează din secolul al XVI-lea.

Turul mai include conacul Damokos Gyula din Cernat, care găzduieşte în prezent Muzeul etnografic în aer liber, conacul Gál din Dalnic construit în 1844 şi conacul Mikes-Szentkereszty din Zagon, unde funcţionează un centru cultural.

Tot marţi vor fi prezentate rezultatele concursului „Cele şapte minuni ale judeţului Covasna”, respectiv cele mai interesante şapte obiective turistice din judeţ desemnate pe baza voturilor publicului şi ale unui juriu de specialitate.

Ziua de miercuri va fi consacrată mofetelor şi apelor minerale, cea de joi, marketingului turistic, iar ziua de vineri, muzeelor şi caselor memoriale din judeţul Covasna, care vor putea fi vizitate, de asemenea, gratuit.

Sâmbătă şi duminică se vor desfăşura „Zilele Naturii”, în program fiind cuprinse diverse drumeţii prin judeţ, precum şi Festivalul apelor minerale la Târgu Secuiesc şi Festivalul ciocolatei – „Chocofest” la Sfântu Gheorghe.

Zilele turismului covăsnean sunt organizate de Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Consiliul Judeţean Covasna şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului, cu scopul de a promova atracţiile turistice, patrimoniul arhitectural şi valorile naturale şi de a atrage cât mai mulţi turişti în această zonă.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.