Cimitirul Eroilor din Sfântu Gheorghe ar putea fi reabilitat
În Cimitirul Eroilor din Sfântu Gheorghe se odihnesc soldați căzuți în Primul Război Mondial.
Asociația Națională Cultul Eroilor – filiala Covasna, a sesizat Prefectura cu privire la faptul că Cimitirul Eroilor din Sfântu Gheorghe se află într-o stare degradată, drept pentru care s-a cerut intervenția autorităților.
Prefectul Codrin Munteanu a declarat ieri că, în urma sesizării Asociației, s-a realizat o comisie care, alături de administratorul public al municipiului, Czimbalmos Csaba, s-a deplasat la fața locului pentru a analiza cele sesizate. În urma analizei, Czimbalmos Csaba a arătat că municipalitatea este dispusă să se ocupe de îngrijirea Cimitirului și reparațiile necesare, însă se pare că pentru demararea lucrărulor este nevoie de un aviz al Oficilului Național pentru Cultul Eroilor. În consecință, Prefectura și-a luat angajamentul de obținere a avizlului, urmând ca apoi autoritățile locale să se ocupe de reabilitarea Cimitirului.
Codrin Munteanu a arătat că în Cimitirul Eroilor din Sfântu Gheorghe se odihnesc soldați căzuți în Primul Război Mondial, fiind vorba mai exact despre 90 de morminte individuale, 114 soldați înhumați în Cripta de sub monumentul central din Cimitir și alți soldați, majoritatea germani, sub obeliscul din incinta Cimitirului.
Soldații înhumați în Cimitirul Eroilor din Sfântu Gheorghe sunt de naționalități diferite și proveneau din mai multe țări: România, Ungaria, Germania, Bosnia-Herțegovina, Croația, Cehia, Italia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Serbia, Macedonia sau Polonia.
„Starea deplorabilă a Cimitirului a fost semnalată și nu este normal să continue astfel, mai ales că România și-a asumat, prin tratatele internaționale și europene, anumite obligații și angajamente. (...) Cimitirul Eroilor, în actuala stare, consider că este o pată pe obrazul municipiului Sfântu Gheorghe, deci trebuie intervenit și reabilitat”, a mai spus prefectul Munteanu.
Cimitirul Eroilor din Sfântu-Gheorghe a fost amenajat în perioada 1921-1935, iar după 1990 nimeni nu s-a mai îngrijit periodic de acesta, astfel că acum a ajuns „într-o stare deplorabilă”. În context, Codrin Munteanu a arătat că mutarea aici a Obeliscului sovietic din Parcul Central – așa cum autoritățile locale ar dori, este imposibilă, deoarece în acest caz este nevoie de implicarea altor instituții și, oricum, Cimitirul nu are nicio legătură cu Obeliscul, fiind două chestiuni complet diferite.
(monicavajna.wordpress.com)