ACTUALITATE 23 februarie 2016

„Ciclismul m-a învăţat să zâmbesc mai mult”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1156 vizualizări

Povestea lui Oláh Attila, campionul paraciclist din Târgu Secuiesc

Să îndrăzneşti să visezi chiar şi atunci când cei din jurul tău îţi spun că nu merită, aceasta este o mentalitate de învingător. Am învăţat acest lucru nu doar de la singurul campion paralimpic al României, Eduard Carol Novak, ci şi de la Oláh Attila, un tânăr campion din Târgu Secuiesc, membru al aceleiaşi echipe, Tuşnad Cycling Team.

Pentru majoritatea dintre noi, poveştile de viaţă încep atunci când trecem prin momente care ne marchează şi care ne definesc existenţa. Pentru Oláh Attila, povestea a început la naştere. „Îmi lipseşte genunchiul şi piciorul stâng este foarte scurt, comparativ cu piciorul drept. Aşa m-am născut”, ne-a spus tânărul din Târgu Secuiesc. Încă de la vârsta de doi ani, acesta poartă orteză la piciorul stâng, dar acest fapt nu l-a împiedicat să aibă o copilărie normală: „Jucam fotbal cu prietenii de dimineaţa până seara la Stadion”, ne-a spus zâmbind Attila.

Soarta l-a adus în 2010 în calea lui Eduard Novak şi a început să practice paraciclism de performanţă. „M-am întâlnit acum şase ani cu Edi (n.red. – Eduard Novak) la Sfântu Gheorghe la o prezentare de produse medicale. Am fost acolo pentru că aveam nevoie să îmi fac orteză. Acolo am vorbit cu el şi m-a întrebat ce sport fac, iar eu i-am spus că fac fotbal şi că îmi place şi ciclismul. Când a auzit asta m-a invitat să devin membru al clubului său. Am acceptat invitaţia şi în 2010 am început să mă antrenez alături de Tuşnad Cycling Team”, a mai spus Attila.

„S-a dezvoltat foarte mult. Este unul dintre sportivii care o să facă rezultate în viitor. Povestea lui poate să fie un exemplu pentru mulţi”, ne-a declarat Eduard Novak.

Pe site-ul său oficial, Oláh Attila scrie că întotdeauna şi-a dorit să fie un sportiv de performanţă. „Nu m-am gândit niciodată că acest sport va fi ciclismul. După ce l-am descoperit, mi-am găsit un nou scop, acela de a aduna puncte pentru a participa la Paralimpiada din 2016 de la Rio de Janeiro. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Aproape că nu mai plec nicăieri fără bicicletă”, ne-a mai spus tânărul covăsnean.

Când l-am întrebat pe Oláh Attila ce s-ar fi întâmplat dacă Eduard Novak nu apărea în viaţa lui, acesta a spus: „Probabil munceam pe undeva şi atât. Acum ciclismul este viaţa mea. Sportul acesta m-a făcut să devin ambiţios. Mi-am schimbat şi mentalitatea. Înainte îmi era frică să dau ochii cu oamenii şi îmi era frică de ceea ce vor spune când vor vedea că am proteză la picior. După ce am început să fac ciclism, nu mi-a mai păsat ce cred cei din jur. Am învăţat să zâmbesc mai mult”.

paraciclist 1De când a început să facă ciclism, Oláh Attila a vizitat 14 ţări prin intermediul competiţiilor. Prima competiţie la care a participat a venit la doar 6 luni de la începerea antrenamentelor la Tuşnad Cycling Team. „Am fost la o cupă europeană la Belgrad. Am luat două medalii de argint. După care am fost în Olanda, Canada, Grecia, Italia, Germania, Spania şi altele”.

Primele medalii de aur au venit tot la un campionat desfăşurat la Belgrad, în 2014. „Am participat şi la un concurs la Lugoj, cu competitori fără dizabilităţi. Din 250 de persoane, am terminat pe locul 80”, ne-a mai spus Attila.

Dacă nu este în cantonament în alte ţări sau la Miercurea Ciuc, tânărul campion covăsnean se antrenează câte două, trei ore pe zi pe şosele din afara municipiului Târgu Secuiesc, iar de trei ori pe săptămână, câte o oră, acesta merge şi la sala de forţă. Printre antrenamente, Attila merge pe la fiecare societate comercială în căutarea de sponsorizări care îl vor ajuta ca să îşi împlinească visul până la capăt.

„Mă bucur că pot să reprezint România, dar dacă nu am avea ajutorul sponsorilor, nu ne-am descurca. Ca să pot să particip la toate competiţiile de anul acesta am nevoie de aproximativ 8.000 de euro. O cupă europeană costă cam 300-400 de euro dacă merg singur. Anul trecut am avut nevoie de peste 5.000 de euro. Au fost şi momente în care nu am ajuns la Campionate Mondiale pentru că mi-au lipsit banii”, spune Oláh Attila.

La sfârşitul acestei luni, campionii României de la Tuşnad Cycling Team vor pleca într-un cantonament în Germania, după care în martie, aceştia se vor deplasa la Campionatul Mondial din Italia.

Persoanele care cred în visul lui Attila şi care au posibilitatea să îl sprijine financiar, pot să îl contacteze prin site-ul oficial, www.olahattilaparacyclist.com, pe Facebook sau la adresa de e-mail: olattila@yahoo.com.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.