ACTUALITATE 7 septembrie 2022

Chef Veres István: „Am pretenții foarte mari de la concurenți, pentru că noi ar trebui să facem cel mai bun kürtőskalacs din lume”

de Iulia Drăghici - Taraș | 663 vizualizări

La sfârșitul acestei săptămâni, Sfântu Gheorghe devine capitala deliciilor dulci, pentru că în perioada 9 – 11 septembrie are loc sărbătoarea Kürtőskalács. Așa cum s-a anunțat, invitatul special al evenimentului este renumitul bucătar Veres István, originar din Târgu Secuiesc. El va coordona activitatea de duminică, atunci când participanții vor avea ca temă să prepare cozonacul secuiesc într-un mod cât mai creativ. Misiunea lor nu va fi ușoară, pentru că bucătarul cu stea Michelin anunță că are mari așteptări de la concurenți. 

Mi se pare foarte important să organizăm astfel de evenimente. Kürtőskalács este un produs 100% local și asta ar trebui să demonstrăm mai des. 

Îmi amintesc că undeva prin 2015, pe când munceam la unul din restaurantele lui Gordon Ramsay în Londra, mă plimbam pe stradă când am zărit un chioșc pe care scria „chimney cake” (din engl. prăjitură în formă de horn) . Stăteam în fața vitrinei când omul care vindea m-a întrebat dacă am mâncat vreodată așa ceva. I-am spus că nu. (râde) Atunci a început să îmi povestească o „istorie falsă” a kürtőskalacs-ului, că este o prăjitură originară din Ungaria și din Polonia, dar după părerea lui englezii fac cel mai bun chimney cake. 

De asta trebuie să promovăm acest desert, ca să fie clar pentru toată lumea, și să fim și noi mândri, că „chimney cake” este originar din Transilvania și mai exact din zona secuiască. 

De asta am pretenții foarte mari de la concurenți, pentru că noi ar trebui să facem cel mai bun kürtőskalacs din lume! Dacă noi nu, atunci cine?”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, chef Veres István. 

Potrivit programului festivalului, în competiția de preparat Kürtőskalács, sâmbătă, 10 septembrie, concurenții vor găti kürtőskalács după o rețetă tradițională, iar duminică, 11 septembrie, vor avea ca temă să prepare cozonacul secuiesc într-un mod cât mai creativ. Decernarea premiilor „Kürtőskalács regândit” va avea loc de la ora 17:00. 

Pe lângă Veres István, juriul va fi prezidat și de Farkas Ferenc, maestru cofetar din Sfântu Gheorghe cu reputație de nivel internațional, care va fi și în acest an liderul juraților. Ceilalți membri vor fi: Szőcs Ilona – administratoarea pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István – administratorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, Jánossy Alíz – jurnalistă din Gheorgheni, specializată în gastronomie, și Kabai János, director de producție la ELDI Brutăria SRL din Târgu Mureș. 

Un aspect interesant al evenimentului este că, pe lângă concursurile de preparat desertul tradițional secuiesc, vor avea loc și concerte și alte activități conexe, printre care și o masă rotundă cu experți și profesioniști din județele Covasna, Harghita și Mureș.

Festivalul va fi completat cu momente artistice și muzicale, iar printre formațiile care vor concerta pe scena din centrul municipiului Sfântu Gheorghe se află și 3 SUD-EST (sâmbătă, de la ora 20.00). 

Talentatul bucătar Veres István, originar din Târgu Secuiesc, a condus în 2020 echipa Ungariei în finala unuia dintre cele mai prestigioase concursuri de gastronomie din lume, Bocuse d’Or. 

Veres István a devenit cunoscut în ţară în special prin participarea la emisiunea televizată „Top Chef” din 2014. Visul său de a deveni unul dintre cei mai apreciaţi chefi nu doar din România, ci chiar din estul Europei, a prins contur în martie 2019, când restaurantul la care acesta lucra, Babel din Budapesta, a primit vestea că a obținut prima stea în Ghidul Michelin, unde au acces doar cele mai bune localuri din lume, după criterii foarte stricte. 

Chef Veres István și-a început cariera de bucătar în restaurantul familiei din Târgu Secuiesc, Vadrózsák-Măcieșul, dar și-a îmbunătățit abilitățile în unele dintre cele mai prestigioase restaurante din lume: „L’Arpege” din Franța, „L’Ortolan” din Anglia sau „Patrick Guillbaud” din Irlanda.

Programul Festivalului Deliciilor Dulci poate fi consultat pe site-ul evenimentului, http://kurtosfeszt.ro/ro/

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.