ACTUALITATE 25 mai 2023

Ceremonii militare și depuneri de coroane, joi, de Ziua Eroilor, în 11 localități din județul Covasna

de Daniela Luca | 978 vizualizări

Ziua Eroilor va fi marcată joi, 25 mai, în județul Covasna prin 11 ceremonii militare, organizate la Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc, Brețcu, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani, Dobârlău, Ilieni, Vâlcele și Aita Mare.

Potrivit planului activităților desfășurate de structurile Ministerului Apărării Naționale cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor, prezentat printr-un comunicat de presă, ceremoniile militare vor avea loc după următorul program:

1. Ora 09:00, la „Parcela eroilor din Primul Război Mondial” din cadrul cimitirului comunitar al municipiului Sfântu Gheorghe: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituţia Prefectului - Judeţul Covasna în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe.

După întâmpinarea persoanei oficiale (prefectul judeţului însoțit de comandantul garnizoanei), va avea loc prezentarea onorului militar de către garda de onoare, salutul drapelului de luptă, intonarea imnului naţional și oficierea serviciului religios. Se vor ține alocuțiuni cu privire la însemnătatea evenimentului, urmate de depunerea coroanelor şi a jerbelor de flori.

2. Ora 11:00, la „Monumentul Ostaşului Român” din orașul Covasna: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna, în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe şi autorităţile publice locale.

3. Ora 12:30, la „Troiţa Eroilor Neamului” din incinta Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” din municipiul Târgu Secuiesc: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe, Garnizoana Brețcu şi autorităţile publice locale.

4. Ora 14:00, la „Cimitirul Eroilor” din comuna Breţcu: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe, Garnizoana Brețcu şi autorităţile publice locale.

5. Ora 11:30, la „Monumentul Eroilor” din orașul Întorsura Buzăului: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe şi autorităţile publice locale.

6. Ora 13:00, la „Monumentul Eroilor” din comuna Sita Buzăului: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe şi autorităţile publice locale.

7. Ora 14:30, la „Monumentul Eroilor” din comuna Barcani: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe şi autorităţile publice locale.

8. Ora 15:30, la „Monumentul Eroilor” din comuna Dobârlău: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe şi autorităţile publice locale.

9. Ora 11:00, la „Cimitirul Eroilor” din satul Dobolii de Jos, comuna Ilieni: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe şi autorităţile publice locale.

10. Ora 12:30, la „Cimitirul Eroilor” din satul Araci, comuna Vâlcele: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe şi autorităţile publice locale.

11. Ora 14:00, la „Monumentul Eroilor Jandarmi” din comuna Aita Mare: ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna în colaborare cu Garnizoana Sfântu Gheorghe şi autorităţile publice locale;

Depuneri de coroane, buchete şi jerbe de flori vor avea loc de la ora 11:00 la ,,Troiţa Generalului Grigore Bălan” din Arcuș, la ,,Monumentul Locotenent Păiş David” din Sfântu Gheorghe, la ,,Monumentul Ostaşilor Români” din satul Aita Seacă, Comuna Bățani, iar de la ora 14:00 la „Cimitirul Eroilor” din comuna Breţcu, la „Monumentul Eroilor” din comuna Mărtănuș și la „Monumentul Eroilor” din comuna Zagon.

Startul evenimentelor dedicate Zilei Eroilor s-a dat miercuri, 24 mai, cu un simpozion organizat în sala de ședințe a Consiliului Județean. Au fost prezenți prof. dr. Ioan Lăcătușu, care a ținut o prelegere cu tema „Din activitatea preoților militari în perioada interbelică”, prof. dr. Cristian Hugianu, care a vorbit pe tema „Activitatea societății Regina Maria - Cultul Eroilor după cel de-Al Doilea Război Mondial”, iar prof. dr. Ioan Mușcutariu le-a împărtășit celor prezenți informații pe tema „În memoria patrioților români ai comunei Aroni, județul Trei Scaune”.

Organizatorii au transmis că orele de desfășurare a activităților se pot modifica de către responsabilul de activitate, de comun acord cu reprezentanții autorităților locale.

Foto: arhivă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.