Ceremonial militar cu triplă semnificație, de 9 Mai
Un ceremonial militar care a marcat trei evenimente a avut loc luni, 9 mai, la Sfântu Gheorghe, la Statuia Ostașului Român. Într-un cadru restrâns, similar celui de la Ziua Veteranilor de Război, fără defilare și alte activități în aer liber, ceremonia a evidențiat tripla semnificație a datei de 9 Mai: Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei.
„Azi sărbătorim trei evenimente de mare importanță.
Primul eveniment este Ziua Independenței de Stat a României ca urmare a declanşării la 9 mai 1877 a Războiului de Independenţă al României, parte a Războiului ruso-turc din perioada aceea. Trupele române, alături de cele rusești, au cucerit pe rând Cetatea Griviței, Rahova și Plevna. Tratatul de la San Stefano, care a încheiat războiul, recunoștea, printre altele, independența României, fapt ce a fost întărit și de congresul de la Berlin din vara anului 1878.
Tot azi sărbătorim Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. În ziua de 9 mai 1945 feldmareșalul Wilhelm Keitel, șeful statului major al Armatei Germane, a semnat actul de capitulare fără condiții a Germaniei, în urma căruia s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care şi-au pierdut viața peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili.
9 mai este și Ziua Uniunii Europene. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”. La această dată, în 1950, la 5 ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Robert Schuman a propus plasarea producției de cărbune şi oţel sub controlul unei Autorități comune în cadrul unei organizații deschise, pentru o dezvoltare economică mai prosperă și pentru a se controla în acest fel producția de armament şi eventualele noi conflicte militare. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Metoda ministrului francez de externe a dat rezultate: timp de mai bine de 70 de ani, cu mici excepții, a fost pace în Europa. Iată însă că acum este în desfășurare un conflict armat, chiar în vecinătatea noastră, ce nu pare să se îndrepte prea curând către final. Avem nevoie de politicieni de genialitatea lui Robert Schuman pentru a arăta calea către pace, către controlul comun asupra unor sisteme, care să ne ducă la liniște, pace și bunăstare”, a spus, în discursul său, prefectul Ráduly István.
La activitate au luat parte și trei clase cu elevi, a II-a, a III-a și a IV-a, de la Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, care, după ceremonia depunerii de coroane, au ținut un moment de reculegere în memoria soldaților căzuți în teatrele de război.
„Participăm de fiecare dată la aceste festivități organizate de zilele importante cu mare bucurie. Suntem aici în zona Gării. Considerăm că prezența elevilor este benefică. Una este să le vorbim și să le explicăm la clasă și alta este să participe pe viu, la asemenea manifestări, să simtă, să învețe respectul, admirația pentru cei care și-au dat viața și să înțeleagă care este responsabilitatea lor pentru viitor. Avem obligația ca dascăli să le dezvoltăm această dragoste pentru tot ce este valoros, mai ales istoria poporului român, pentru că altfel nu avem niciun viitor. Cine nu are rădăcini nu are nici aripi”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, învățătoarea clasei a III-a, Maria Bularca.
Tot aceasta ne-a spus și că, în prima oră din ziua de 9 Mai, înainte să vină la ceremonia de la ora 11:00, elevii au aflat semnificația celor trei evenimente și la clasă.
„În aceste momente i-am omagiat pe cei care s-au luptat pentru țară și au murit”, ne-a spus și Edi, curajosul clasei a III-a.
Imediat după ceremonie, învățătoarea le-a recomandat micilor elevi și ca după-amiaza să meargă la monument, cu părinții, să depună o floare în memoria eroilor țării.
„Mă bucur tare mult să văd copiii astăzi alături de noi. Este, cred, cel mai mare câștig al zilei de astăzi”, a spus și comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. col. ing. Dorin Neagu.
După ceremonia din aer liber, tot luni a fost organizat la Prefectură un simpozion pe aceeași temă, la care au luat parte elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” (Todor Simion Ana Carolina – XIIC și Gîngu Ştefania – XIID). Invitat a fost și prof. dr. Ioan Lăcătuşu.