ACTUALITATE 16 februarie 2016

Centrul Militar Județean Covasna aniversează 48 de ani de existenţă şi activitate

de Razvan Craciun | 743 vizualizări

Fiind înfiinţat în data de 17 februarie 1968, prin ordinul nr. M-10 al Ministerului Forţelor Armate ale României, Centrul Militar Judeţean Covasna aniversează miercuri 48 de ani de existenţă şi activitate.

La acest moment al istoriei ne aflăm în plin proces de reconstrucţie şi modernizare a armatei, care prin natura sa măreşte gradul de complexitate al activităţii Centrului Militar Judeţean Covasna. Redimensionarea personalului, fluiditatea cadrului legislativ, noile sarcini şi exigenţe de îndeplinit, sunt caracteristici ale procesului pe care îl parcurgem. Întrucât materia primă a activităţii centrelor militare este resursa umană activă, în rezervă şi viitoare a armatei, activitatea centrului militar contribuie direct la succesul procesului de reorganizare şi modernizare a Armatei României.

În îndelungata sa existenţă, Centrul Militar Judeţean Covasna a constituit în permanenţă interfaţa dintre societatea civilă şi Ministerul Apărării Naţionale, a organizat şi desfăşurat activităţi complexe pe linia recrutării şi încorporării tinerilor, a completării cu resurse a unităţilor din zona sa de responsabilitate. A îndeplinit sarcini pe linia apărării locale antiaeriene, protecţiei civile şi pregătirii populaţiei şi teritoriului pentru apărare.

Până în anul 2007 activitatea Centrului Militar era asimilată de societatea civila cu încorporarea, cu „luarea la oaste”, această activitate având un impact direct asupra concetăţenilor noştri pentru că fiecare avea un copil, un nepot, un prieten care trebuia să îşi satisfacă stagiul militar. Odată cu intrarea în vigoare a Legii 395/2006, la 1 ianuarie 2007 s-a renunţat la serviciul militar obligatoriu, însă acest lucru nu a însemnat că centrele militare au rămas fără activitate. Sarcinile noastre sunt multiple, complexe şi importante atât pentru armată cât şi pentru societatea civilă.

Una dintre acestea o reprezintă activitatea de informare, recrutare şi selecţie pentru formarea profesională iniţială a personalului militar în activitate şi pentru a urma cursurile învăţământului militar liceal, postliceal şi universitar.

De asemenea, gestionăm evidenţa tuturor cetăţenilor cu obligaţii militare. Fiecare bărbat, cetăţean român, care este apt din punct de vedere psihic şi medical are obligaţii militare începând cu împlinirea vârstei de 18 ani, când trebuie să se prezinte la noi pentru a fi luat în evidenţă, până când împlineşte vârsta la care trebuie să fie scos din evidenţă (pentru fiecare categorie de militari sunt diferite vârste la care ies din evidenţă). Totodată, avem evidenţa pensionarilor militari, avem legături cu asociaţiile de veterani de război. Având o evidenţă clară a cetăţenilor cu obligaţii militare, avem sarcina de a asigura cu resurse umane şi materiale toate unităţile din sistemul naţional de apărare.

Centrul Militar Judeţean se ocupă de probleme legate de pregătirea teritoriului şi a economiei pentru  apărare, adică ne pregătim pentru o situaţie ipotetică în care ar fi nevoie de armată, pentru că, dacă nu ne pregătim pe timp de pace nu vom putea face faţă unei situaţii reale. În acest context, ne ocupăm şi de mobilizarea la locul de muncă, asta însemnând că instituţiile statului, operatorii economici, societăţile particulare trebuie să funcţioneze, să-şi continue activitatea chiar dacă în mod teoretic ar izbucni un război.

Datorită nivelului ridicat de complexitate al activităţilor specifice, activităţi centrate pe resursa umană, Centrul Militar Judeţean Covasna participă activ la procesul de reorganizare a Armatei României şi se face din ce în ce mai vizibil, pozitiv, în contextul interacţiunii cu societatea civilă.

Comandantul Centrului Militar Judeţean Covasna

Colonel Gheorghe Lupu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.