ACTUALITATE 30 octombrie 2016

Centrul Judeţean de Transfuzie intră în reparaţii; apel pentru crearea unui stoc de sânge

de Agerpres | 683 vizualizări

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe a anunţat vineri că instituţia îşi va suspenda temporar activitatea începând de miercurea viitoare, ca urmare a începerii lucrărilor de reparaţii la clădire, şi a făcut un apel către donatori să contribuie la crearea unui stoc de sânge pentru spitale.

Directorul instituţiei, dr. Andy Rosin, a declarat că centrul va fi deschis luni şi marţi, de dimineaţă până seara, pentru persoanele care doresc să doneze sânge, prognozând că lucrările de reparaţii vor dura aproximativ cinci zile, după care activitatea va reintra în normal. El a mai spus că intervenţiile la clădire sunt absolut necesare, deoarece acoperişul s-a degradat, iar apa infiltrată a distrus pereţii şi plafonul din mai multe încăperi.

„Dorim să facem un stoc de sânge înainte de a intra în reparaţii, pentru că va exista un interval de cinci zile în care aici nu vom putea face recoltări. (…) Se va lucra, e neplăcut şi pentru donatori şi periculos şi pentru securitatea transfuzională. Rugăm donatorii să vină masiv luni şi marţi, de dimineaţă şi până seara vom avea program de recoltare, ca să pregătim rezervele de sânge, să nu avem probleme cu aprovizionarea spitalelor. (…) Rugăm, de asemenea, spitalele din judeţ să nu aibă intervenţii programate care necesită sânge, mă refer la cele care pot fi amânate. Urgenţele vor fi soluţionate, dacă va fi nevoie vom apela la colegii din celelalte centre transfuzionale, dar pentru a diminua puţin presiunea asupra solicitărilor de componente sanguine vom apela la spitale şi vom ruga să nu programeze operaţii de tipul protezelor de şold, deci care pot fi amânate fără nici un risc pentru pacient”, a spus Andy Rosin.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii a alocat 150.000 de lei pentru reparaţii, bani care vor acoperi contravaloarea lucrărilor, dacă nu se va constata că starea clădirii s-a degradat faţă de acum un an şi jumătate când a fost solicitată această sumă.

„Dacă armătura nu e afectată, lucrurile sunt simple, dar dacă e vorba şi de o compromitere a armăturii din fier beton atunci lucrurile se complică şi va trebui să cerem o suplimentare. (…) Interesul nostru imediat este să refacem acoperişul pentru ca apa să nu se înfiltreze în clădire”, a conchis acesta.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.