ACTUALITATE 28 ianuarie 2021

Centrul de Transfuzie Sanguină va demara un proiect pilot de colectare de sânge

de Agerpres | 1304 vizualizări

Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna va demara, săptămâna viitoare, un proiect pilot de colectare de sânge, în parteneriat cu autorităţile locale, ce vizează identificarea potenţialilor donatori din judeţ şi transportarea acestora cu autobuze speciale la punctul de recoltare din Sfântu Gheorghe.

Directorul Centrului, dr. Andy Rosin, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că majoritatea primăriilor din judeţ au reacţionat foarte bine la propunerea de a colabora la realizarea acestui proiect menit să diminueze deficitul de sânge, iar unele chiar s-au oferit să pună la dispoziţie mijloace de transport pentru donatori.

Potrivit acestuia, persoanele care doresc să doneze sânge vor fi testate, în prealabil, anti-COVID-19.

„Săptămâna viitoare vom demara campania (...) Marea majoritate a primăriilor au reacţionat pozitiv, în special cele din zona Buzaielor (...) Vom transporta donatorii cu microbuze şcolare, dar nu numai. Spre exemplu, una dintre primării are un autobuz de 30 de locuri, prin urmare ar putea transporta un număr mai mare de donatori. Pentru că trebuie să respectăm regulile de distanţare fizică, nu le vom putea utiliza la capacitate, doar la jumătate cel mult. Desigur, vrem ca donatorii să fie transportaţi la Sfântu Gheorghe şi înapoi acasă în condiţii de confort şi securitate“, a precizat dr. Andy Rosin.

Acesta a mai menţionat că, din cauza pandemiei, instituţia pe care o conduce nu a mai putut organiza colecte mobile, iar cantitatea de sânge a scăzut proporţional cu cea a numărului de donatori.

„Pandemia ne-a dat peste cap. În 2020, colecta a scăzut sub jumătate faţă de anul 2019 din cauza pandemiei. Oamenii au fost speriaţi, au stat în casă, a fost starea de urgenţă, apoi starea de alertă permanentă. Având în vedere situaţie epidemiologică, domnul Arafat pe bună dreptate a oprit colectele mobile, din care noi adunam cam jumătate din cantitatea de sânge pe care o colectam“, a mai spus acesta.

Centrul de Transfuzie Sanguină a tipărit pliante cu informaţii privind beneficiile şi avantajele donării de sânge, printre acestea numărându-se şi efectuarea unui set de analize medicale gratuite înainte de donare.

Proiectul pilot, iniţiat în parteneriat cu Prefectura şi Consiliul Judeţean Covasna, a primit undă verde din partea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, iar, potrivit dr. Andy Rosin, dacă va avea succes, ar putea fi implementat şi în alte judeţe din ţară.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.